Εγκυμοσύνη

Τι να περιμένετε μετά τον φυσιολογικό τοκετό στο νοσοκομείο

Οι περισσότερες γυναίκες παραμένουν στο νοσοκομείο για περίπου 24-48 ώρες μετά από φυσιολογικό τοκετό. Αυτή είναι σημαντική στιγμή για να ξεκουραστείτε, να συνδεθείτε με το μωρό σας και να λάβετε βοήθεια με το θηλασμό και τη φροντίδα του.

Τι να περιμένω μετά τον τοκετό;

Αμέσως μετά τον τοκετό, το μωρό σας πιθανότατα θα τοποθετηθεί στο στήθος σας. Μετά από λίγα λεπτά, το ιατρικό προσωπικό θα μεταφέρει το μωρό σας στο πλάι για εξέταση. Το μωρό θα καθαριστεί, θα ζυγιστεί, θα μετρηθεί και θα λάβει βαθμολογία Apgar . Η βαθμολογία Apgar γίνεται παρατηρώντας το μωρό σας και κοιτάζοντας:

  • Δραστηριότητα
  • Παλμό καρδιάς
  • Αντανακλαστικά
  • Εμφάνιση
  • Αναπνοή

Το σκορ δίνει μια γενική ιδέα για την κατάσταση του μωρού σας. Το προσωπικό θα πάρει επίσης τα αποτυπώματα του μωρού σας και θα του φορέσει ταυτότητα. Το μωρό θα λάβει οφθαλμικές σταγόνες για την πρόληψη μόλυνσης, καθώς και ένεση βιταμίνης Κ για να βοηθήσει στην πήξη του αίματος.

Αυτή είναι η περίοδος που το σώμα του μωρού σας προσαρμόζεται στο να βρίσκεται έξω από τη μήτρα σας. Μερικά μωρά μπορεί να χρειάζονται οξυγόνο ή επιπλέον φροντίδα για να προσαρμοστούν. Ένας μικρός αριθμός μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθεί και στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών για επιπλέον φροντίδα. Ωστόσο, τα περισσότερα μωρά μένουν στο δωμάτιο με τη μητέρα τους.

Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, κάτι που συνιστάται ιδιαίτερα, το μωρό σας πιθανότατα θα προσπαθήσει να θηλάσει. Μια μαία μπορεί να σας βοηθήσει, ώστε το μωρό να “πιάσει” το στήθος σας. Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία εκμάθησης και για τους δύο και μπορεί να μην έρχεται τόσο φυσικά όσο ελπίζετε. Μην διστάσετε να μιλήσετε με έναν σύμβουλο γαλουχίας ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο για να λάβετε όσες περισσότερες συμβουλές μπορείτε πριν πάτε στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια παραμονής σας στο νοσοκομείο, θα μείνετε στο δωμάτιο όπου γεννήσατε το μωρό σας. Μια μαία θα:

  • Παρακολουθεί την αρτηριακή σας πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την ποσότητα της κολπικής αιμορραγίας
  • Ελέγχει για να βεβαιωθεί ότι η μήτρα σας γίνεται πιο σφιχτή.

Μετά τον τοκετό, οι μεγάλες συσπάσεις τελειώνουν, αλλά η μήτρα σας πρέπει να συρρικνωθεί στο κανονικό της μέγεθος και να αποτρέψει τη βαριά αιμορραγία. Ο θηλασμός βοηθά επίσης στη σύσπαση της μήτρας. Αυτές οι συσπάσεις μπορεί να είναι κάπως επώδυνες, αλλά είναι σημαντικές.

Καθώς η μήτρα σας γίνεται πιο σφιχτή και μικρότερη, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε μεγαλύτερη αιμορραγία. Η ροή του αίματος θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά κατά την πρώτη μέρα μετά τον τοκετό. 

Για ορισμένες γυναίκες, η αιμορραγία δεν επιβραδύνεται και μπορεί ακόμη και να γίνει βαρύτερη. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα μικρό κομμάτι πλακούντα που παραμένει εντός της μήτρας σας. Σπάνια, απαιτείται μια μικρή χειρουργική επέμβαση για να τον αφαιρέσετε.

Πώς να φροντίσετε τον κόλπο και το περίνεο μετά τον τοκετό;

Η περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού ονομάζεται περίνεο. Η περιοχή μπορεί να είναι πρησμένη και κάπως τρυφερή, ακόμα κι αν δεν είχατε σκίσιμο στο σημείο αυτό.

Για να ανακουφίσετε τον πόνο:

  • Ζητήστε από τις νοσοκόμες σας να εφαρμόσουν παγοκύστες αμέσως μετά τον τοκετό. Η χρήση παγοκυστών τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό μειώνει το πρήξιμο και βοηθά στον πόνο.
  • Κάντε ζεστά μπάνια, αλλά περιμένετε έως 24 ώρες μετά τον τοκετό. Επίσης, χρησιμοποιήστε καθαρά σεντόνια και πετσέτες και βεβαιωθείτε ότι η μπανιέρα είναι καθαρή κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε.
  • Ζητήστε από το γιατρό σας να σας προτείνει κάποιο φάρμακο για τον πόνο.

Η ούρηση μπορεί να προκαλεί δυσφορία κατά την πρώτη ημέρα. Τις περισσότερες φορές αυτή η δυσφορία εξαφανίζεται σε μια μέρα περίπου.

Επισκέψεις μπορείτε να δεχτείτε όποτε το αισθάνεστε και νιώθετε άνετα.

Φροντίδα για το μωρό σας

Το να κρατάτε και να φροντίζετε το βρέφος σας είναι συναρπαστικό. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι αντισταθμίζει το μακρύ ταξίδι της εγκυμοσύνης και τον πόνο και την ταλαιπωρία του τοκετού. Οι μαίες, οι νοσηλευτές και οι ειδικοί θηλασμού είναι διαθέσιμοι για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σας και να σας βοηθήσουν.

Το να μείνει το μωρό σας στο δωμάτιο μαζί σας σας βοηθά να συνδεθείτε με το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

Τα μωρά κοιμούνται συχνά όταν γεννιούνται – και οι μητέρες πρέπει επίσης. Κοιμηθείτε όταν έχετε την ευκαιρία στο νοσοκομείο. Σας συμβουλεύουμε να ξυπνάτε το μωρό σας κάθε δύο ώρες και η μαία σας θα σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να το προσεγγίσετε. Το μωρό σας μπορεί να μην τρώει πολύ σε κάθε σίτιση κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο.

Μερικές γυναίκες αισθάνονται θλίψη ή συναισθηματική απογοήτευση μετά τον τοκετό. (περισσότερες πληροφορίες για την επιλόχειο κατάθλιψη μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ). Αυτά τα συναισθήματα είναι κοινά και δεν είναι σε καμία περίπτωση λόγος ντροπής. Συζητήστε το με το γιατρό, τις μαίες και τον σύντροφό σας.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

After vaginal delivery - in the hospital https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000629.htm

The First 24 Hours: 5 Things to Expect After Giving Birth https://share.upmc.com/2016/06/hospital-after-childbirth/