Ψυχική υγεία

Τι να προσέξετε πριν ξεκινήσετε μια σχέση!

Γίνεται πολύς λόγος για «μπερδεμένα μηνύματα» από τους εργένηδες ενώ βγαίνουν ραντεβού. Πολλοί εργένηδες αναλώνονται στο να προσπαθούν να κατανοήσουν και να αποκωδικοποιήσουν τις αντικρουόμενες δηλώσεις και πράξεις (ή την αδράνεια) ενός υποψήφιου συντρόφου. Όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε αυτή τη θέση στο παρελθόν – και είναι απολύτως εξαντλητικό και χάσιμο χρόνου και ενέργειας.

Αλλά να τι πρέπει να θυμάστε πάντα: Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο. Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να μαντεύετε ή να ανησυχείτε συνεχώς για το τι σκέφτεται ή πώς νιώθει ο άλλος. Ναι, ένα μέρος των ραντεβού και της επιδίωξης μιας νέας σχέσης απαιτεί να νιώθετε άνετα με το άγνωστο και την αβεβαιότητα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αναρωτηθείτε: «Αυτό το άτομο καταβάλλει προσπάθεια ή κάνει τα πράγματα κατά το ήμισυ;». Και αν υπάρχει έλλειψη προσπάθειας ή αξιοσημείωτες ασυνέπειες, οι πιθανότητες είναι ότι αυτό το άτομο δεν έχει επενδύσει πραγματικά ή τουλάχιστον δεν είναι έτοιμο να επενδύσει σε μια σχέση μαζί σας.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά σας αξίζει ένας σύντροφος που είναι αφοσιωμένος και πρόκειται να ακολουθήσει. Αξίζετε να έχετε κάποιον που να βρίσκει χρόνο για εσάς (γιατί πάντα υπάρχει χρόνος). Αξίζετε κάποιον που πρόκειται να προσπαθήσει. Αξίζετε κάποιον που θα είναι ξεκάθαρος στα συναισθήματά του για εσάς. Αξίζετε κάποιον που θέλει να είναι σε σχέση μαζί σας ή να επιδιώξει μια σχέση μαζί σας.

Ποια είναι τα πέντε διαφορετικά αδιευκρίνιστα σημάδια που θα πρέπει να απομακρυνθείτε;

  1. Ελάχιστη (αλλά κάποια) προσπάθεια: Ασχολούνται μαζί σας αλλά όχι τακτικά. Επικοινωνούν περιστασιακά, αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να περνούν χρόνο μαζί σας (ή τουλάχιστον όχι τόσο συχνά). Δεν ρωτούν για εσάς – πώς τα πάτε, πώς ήταν η μέρα σας, τι σας ενδιαφέρει. Και αν ρωτήσουν για εσάς, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται πραγματικά. Νιώθετε ότι εσείς κάνετε την περισσότερη δουλειά.
  2. Έλλειψη παρακολούθησης: Λένε ότι θα ξαναπάρουν τηλέφωνο ή θα επικοινωνήσουν «αργότερα» και στη συνέχεια δεν το κάνουν. Ή αν επικοινωνήσουν αργότερα, είναι μέρες/εβδομάδες/μήνες αργότερα. Συχνά κάνουν σχέδια αλλά μετά τα ακυρώνουν ή φεύγουν. Λένε ότι ενδιαφέρονται ή ότι «τους αρέσετε» (και μπορεί να νιώθουν έτσι) αλλά δεν βρίσκουν χρόνο για να σας γνωρίσουν ή για να προχωρήσει περαιτέρω η σχέση.
  3. Ζεστό και κρύο, γνωστό και ως «σκωτσέζικο ντουζ»: Κάποιες μέρες φαίνονται πραγματικά «μέσα στο παιχνίδι» και άλλες μέρες όχι τόσο πολύ. Έχετε διασκεδαστικά ραντεβού και συζητήσεις και στη συνέχεια υπάρχουν περίοδοι με ελάχιστη επαφή και μόνο σύντομες ανταλλαγές. Μπορεί να αισθάνεστε ότι υπάρχει «πολύ καλή χημεία» κάποιες μέρες και άλλες λιγότερο.
  4. Δεν είστε σίγουροι για το τι «ψάχνουν»: Μπορεί να λένε ότι ενδιαφέρονται και να δείχνουν (ή να συμπεριφέρονται) ότι ενδιαφέρονται, αλλά διστάζουν να μιλήσουν για το μέλλον ή να δεσμευτούν για οτιδήποτε (σχέδια, αποκλειστικότητα). Δίνουν δικαιολογίες για το γιατί δεν μπορούν να δεσμευτούν ή τι πρέπει να συμβεί στη ζωή τους για να δεσμευτούν ή να είναι «έτοιμοι».
  5. Πείτε τα πράγματα με το όνομά τους: Είναι ως επί το πλείστον ομιλητικοί. Μπορεί να σας κατακλύζουν με λόγια επιβεβαίωσης και επικύρωσης. Επικοινωνούν τακτικά μαζί σας, αλλά τους βλέπετε πολύ λίγο. Μιλάνε για το τι «θα μπορούσε να είναι» μεταξύ σας και για το πόσο νοιάζονται ή θέλουν να βγαίνετε, αλλά αυτό δεν συνάδει με τις πράξεις τους. Και πάλι, δεν υπάρχει συνέχεια.

Έτσι, αυτά τα ανάμεικτα σήματα, είναι στην πραγματικότητα «σήματα»-κίτρινες ή κόκκινες σημαίες. Και ενώ το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει να κάνει με εσάς (θα υπέθετα ότι υπάρχει 99,9% πιθανότητα να μην έχει σχέση με εσάς), αυτές οι συμπεριφορές και οι ασυνέπειες μου λένε ότι ένα άτομο δεν βρίσκεται σε μια θέση στη ζωή του όπου έχει την ικανότητα να είναι καλός σύντροφος ή είναι ακόμη και έτοιμο να είναι σε μια σοβαρή ή δεσμευμένη σχέση.

Αν είστε «άνετος» με κάτι που είναι στην πιο περιστασιακή και λιγότερο προβλέψιμη πλευρά (ε, ίσως και εσείς να βιώνετε κάποιο δισταγμό ή να μην είστε έτοιμος να δεσμευτείτε σε οτιδήποτε), και νιώθετε άνετα να προχωράτε χωρίς προσδοκίες, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσάς. Αλλά αν αυτά τα σήματα σας προκαλούν αγωνία και προσπαθείτε συνεχώς να διαβάσετε ανάμεσα στις γραμμές – απομακρυνθείτε. Δεν έχει σημασία ο λόγος (π.χ. ανησυχία, αποφυγή, έλλειψη επίγνωσης, δέσμευση). Δεν πρέπει ποτέ να χρειάζεται να κυνηγήσετε ή να πείσετε κάποιον να βρει χρόνο για εσάς.

Έτσι, αφήστε το να περάσει και να ξέρετε ότι το σωστό άτομο θα είναι έτοιμο και θα θέλει να περάσει χρόνο μαζί σας.