Σεξουαλική Υγεία

Τι νιώθουν οι άνθρωποι για την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία;

Πώς θυμάστε την πρώτη σας σεξουαλική εμπειρία;

Μερικοί άνθρωποι, την θυμούνται θετικά, ενώ για άλλους είναι πηγή λύπης και ντροπής επειδή νιώθουν ότι συνέβη πολύ νωρίς ή με το λάθος άτομο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research προσπάθησε να κατανοήσει καλύτερα τις απόψεις των ανθρώπων για το σεξουαλικό τους ντεμπούτο (ένας ολοένα και πιο δημοφιλής όρος που αναφέρεται στην πρώτη σεξουαλική εμπειρία κάποιου -και που αποφεύγει κάποιες από τις αρνητικές συνδηλώσεις που συνδέονται με άλλους όρους όπως “χάνω την παρθενιά μου”). Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τις απόψεις των ανθρώπων σχετικά με το αν το σεξουαλικό τους ντεμπούτο συνέβη στη “σωστή” ηλικία, καθώς και τους παράγοντες που σχετίζονται με τη θετική ή αρνητική θεώρηση του σεξουαλικού τους ντεμπούτου.

Το δείγμα αποτελούνταν από 6.430 φοιτητές (36% άνδρες, 64% γυναίκες), οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 20 ετών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε διάστημα σχεδόν 30 ετών (1990-2019) από φοιτητές που παρακολουθούσαν ένα πανεπιστημιακό μάθημα ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την ηλικία στην οποία είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή και πόσο αποδεκτή θεωρούσαν τη χρονική στιγμή που έγινε. Ρωτήθηκαν επίσης για μια σειρά περιστάσεων γύρω από το σεξουαλικό τους ντεμπούτο, συμπεριλαμβανομένου του πόσο μεγάλη επιθυμία ένιωθαν γι’ αυτό, αν έκαναν χρήση ουσιών, αν χρησιμοποιήθηκε αντισύλληψη, καθώς και για τη φύση και τη διάρκεια της σχέσης τους με τον σύντροφό τους.

Πότε συνήθως πραγματοποιείται το σεξουαλικό ντεμπούτο των ανθρώπων;

Κατά μέσο όρο, το σεξουαλικό ντεμπούτο συνέβη μεταξύ των ηλικιών 16 και 17 ετών. Συνολικά, οι περισσότεροι (57%) θεωρούσαν ότι η σεξουαλική επαφή συνέβη στην κατάλληλη ηλικία, ενώ το 37% επιθυμούσε να είχε συμβεί αργότερα και το 6% επιθυμούσε να είχε συμβεί νωρίτερα. Εκείνοι που ευχήθηκαν να συνέβαινε αργότερα είχαν την τάση να είναι νεότεροι όταν έγινε η πρώτη επαφή.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 30 ετών συλλογής δεδομένων, υπήρχε μια τάση προς την κατεύθυνση να περιμένει κανείς περισσότερο για να κάνει σεξ και να αισθάνεται ότι η ηλικία του σεξουαλικού του ντεμπούτου ήταν πιο αποδεκτή.

Το συναίσθημα που βιώνουν οι άνθρωποι για την πρώτη τους ερωτική επαφή μπορεί να εξαρτάται από το φύλο και τη φυλή;

Οι άνδρες και οι γυναίκες διέφεραν ως προς το πώς αισθάνονταν για το σεξουαλικό τους ντεμπούτο, με τις γυναίκες να θεωρούν τη χρονική στιγμή λιγότερο αποδεκτή από τους άνδρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διέφεραν ως προς τη μέση ηλικία του σεξουαλικού τους ντεμπούτου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες άρχισαν να κάνουν σεξ περίπου στην ίδια ηλικία, ανέφεραν πολύ διαφορετικά συναισθήματα σχετικά με αυτό. Αυτό συνάδει με άλλες έρευνες που διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να μετανιώνουν περισσότερο από τους άνδρες για τις προηγούμενες σεξουαλικές τους πράξεις.

Υπήρξε επίσης μια φυλετική διαφορά, έτσι ώστε οι λευκοί συμμετέχοντες ανέφεραν μεγαλύτερη αποδοχή του χρόνου του σεξουαλικού τους ντεμπούτου- ωστόσο, αυτό φάνηκε να εξηγείται από τις ομαδικές διαφορές στην ηλικία της σεξουαλικής επαφής, επειδή οι λευκοί συμμετέχοντες, κατά μέσο όρο, περίμεναν περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να κάνουν σεξ. Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε για όσους ζούσαν σε αστικές έναντι προαστιακών περιοχών: όσοι προέρχονταν από μεγάλες πόλεις ανέφεραν χαμηλότερη αποδοχή, αλλά επίσης άρχισαν να κάνουν σεξ σε μικρότερες ηλικίες.

Ποιος ο ρόλος της θρησκείας και της οικογενειακής δομής στη πρώτη σεξουαλική επαφή;

Ένα πολύ διαφορετικό μοτίβο παρατηρήθηκε για τη θρησκευτική εμπλοκή. Όσοι είχαν μεγαλύτερη θρησκευτική εμπλοκή αντιλαμβάνονταν το σεξουαλικό τους ντεμπούτο ως λιγότερο αποδεκτό, ωστόσο περίμεναν περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να κάνουν σεξ. Ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψη οι διαφορές στην ηλικία του σεξουαλικού ντεμπούτου, η θρησκευτική συμμετοχή συνδεόταν με λιγότερο θετικά συναισθήματα γι’ αυτό.

Η δομή της οικογένειας (γονείς που ήταν μαζί ή χωρισμένοι) δεν σχετιζόταν με την αποδοχή του σεξουαλικού ντεμπούτου, αν και εκείνοι των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερη ηλικία σεξουαλικής επαφής. Αντίθετα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν σχετιζόταν ούτε με την ηλικία του σεξουαλικού ντεμπούτου ούτε με την αντιλαμβανόμενη αποδοχή του.

Η αποδοχή της πρώτης φοράς συνδέθηκε επίσης με τη χρήση αντισύλληψης κατά την πρώτη σεξουαλική εμπειρία, την αναφορά μεγαλύτερης επιθυμίας για σεξ, το αίσθημα λιγότερης πίεσης για σεξ και το σεξ με σύντροφο που ήταν πιο κοντά στην ηλικία (όχι περισσότερο από δύο χρόνια μεγαλύτερος). Η κατάσταση της σχέσης, η διάρκεια της σχέσης και η χρήση ουσιών δεν συνδέονταν με την αποδοχή του σεξουαλικού ντεμπούτου.

Συμπεράσματα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αυτά δεν βασίζονται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα και εξετάζουν μόνο τις απόψεις των νεαρών ενηλίκων (ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να εξακολουθούσαν να έχουν σχέση με τους συντρόφους με τους οποίους είχαν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία). Έτσι, είναι πιθανό να παρατηρηθούν διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων, οι οποίοι μπορεί να ερμηνεύουν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία μέσα από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία.

Τούτου λεχθέντος, τα ευρήματα αυτά μας λένε ότι ενώ οι περισσότεροι νέοι ενήλικες φαίνεται να αναπολούν θετικά τη χρονική στιγμή του σεξουαλικού τους ντεμπούτου, μια σημαντική μειοψηφία φαίνεται να έχει μετανιώσει για κάτι. Επιπλέον, η αντιλαμβανόμενη αποδοχή φαίνεται να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, η θρησκευτική συμμετοχή, η σεξουαλική επιθυμία και διάφοροι παράγοντες του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντισύλληψης.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Sprecher, S., O’Sullivan, L. F., Drouin, M., Verette-Lindenbaum, J., & Willetts, M. C. (2021). Perhaps It Was Too Soon: College Students’ Reflections on the Timing of Their Sexual Debut. The Journal of Sex Research https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33646063/

Do Men And Women Have Different Sexual Regrets? December 19, 2012 by Justin Lehmiller https://www.sexandpsychology.com/blog/2012/12/19/do-men-and-women-have-different-sexual-regrets/

The Fundamentals of Sex https://www.psychologytoday.com/us/basics/sex