Ορθοπαιδικά

Τι ονομάζουμε «εύρος κίνησης»;

Το εύρος κίνησης (ROM) είναι μια μέτρηση του πόσο μακριά μπορείτε να μετακινήσετε μια συγκεκριμένη άρθρωση ή άλλο μέρος του σώματος. Συνήθως μετράται κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης φυσικοθεραπείας ή θεραπείας για έναν τραυματισμό. Το φυσικό εύρος κίνησης του καθενός είναι διαφορετικό.

Πώς υπολογίζεται το εύρος κίνησης;

Το εύρος κίνησης υπολογίζεται από τον φυσικοθεραπευτή σας χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται γωνιόμετρο. Το γωνιόμετρο είναι μια μεταλλική ή πλαστική φορητή συσκευή με δύο βραχίονες. Στη συσκευή υπάρχουν αριθμοί που αντιπροσωπεύουν τη γωνιακή απόσταση. Ο φυσικοθεραπευτής σας ευθυγραμμίζει τους βραχίονες κατά μήκος του σώματός σας και στη συνέχεια μπορεί να κινήσει το σώμα σας προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και να μετρήσει το μέγεθος της κίνησης που προκύπτει. Η μέτρηση του ROM είναι συνήθως μια ανώδυνη διαδικασία. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό όπου η μέτρηση της ROM μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά ο πόνος είναι συνήθως σύντομος και εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της μέτρησης. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις τύποι ROM που μετρώνται. Είναι η παθητική (PROM), η ενεργητική-ασπαστική (AAROM) και η ενεργητική (AROM).

Τι είναι το παθητικό εύρος κίνησης;

Το παθητικό ROM εμφανίζεται γύρω από μια άρθρωση εάν δεν χρησιμοποιείτε τους μυς σας για να κινηθείτε. Κάποιος άλλος, όπως ο φυσικοθεραπευτής σας, κινεί χειροκίνητα το σώμα σας ενώ εσείς χαλαρώνετε. Ένα μηχάνημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή παθητικού ROM. Για παράδειγμα, μετά από αρθροπλαστική γόνατος, μπορεί να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους μύες σας για να κινήσετε το γόνατο. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να λυγίσει και να τεντώσει το γόνατό σας για εσάς, μετακινώντας παθητικά το πόδι σας. Περιστασιακά, μια συσκευή που ονομάζεται συνεχής παθητική κίνηση (CPM) χρησιμοποιείται για την παροχή παθητικής ROM. Η παθητική ROM χρησιμοποιείται συνήθως κατά την αρχική φάση επούλωσης μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό. Εάν η παράλυση εμποδίζει το σώμα σας να κινείται κανονικά, η παθητική ΡΟΜ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη βραχύνσεων ή δερματικών ελκών πίεσης.

Τι είναι το ενεργητικό-υποβοηθούμενο εύρος κίνησης;

Το ενεργητικό-υποβοηθούμενο ROM συμβαίνει όταν είστε σε θέση να κινήσετε το τραυματισμένο μέρος του σώματός σας, αλλά μπορεί να χρειάζεστε κάποια βοήθεια για να κινηθείτε ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί περαιτέρω τραυματισμός ή βλάβη. Η βοήθεια που βοηθά στην κίνηση του σώματός σας μπορεί να προέρχεται από εσάς ή από άλλο άτομο. Μπορεί επίσης να προέρχεται από μια συσκευή ή μηχάνημα. Ένα παράδειγμα AAROM είναι μετά από χειρουργική επέμβαση στο στροφικό πέταλο του ώμου. Μπορεί να σας επιτραπεί να κινήσετε το χέρι σας, αλλά ένα άλλο άτομο μπορεί να βοηθήσει το χέρι σας κατά τη διάρκεια της κίνησης για να βοηθήσει να περιοριστεί το μέγεθος της καταπόνησης που μπορεί να προκύψει. Η ενεργητική-υποβοηθητική ROM χρησιμοποιείται συνήθως μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση, όταν έχει επέλθει κάποια επούλωση και ο μυς σας μπορεί να συσπαστεί, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται προστασία για την αποφυγή βλάβης στο επουλούμενο μέρος του σώματός σας.

Τι είναι το ενεργητικό εύρος κίνησης;

Το ενεργητικό ROM συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε τους μύες σας για να βοηθήσετε στην κίνηση του μέρους του σώματός σας. Αυτό δεν απαιτεί κανένα άλλο άτομο ή συσκευή για να σας βοηθήσει να κινηθείτε. Το ενεργό ROM χρησιμοποιείται όταν είστε σε θέση να αρχίσετε να κινείστε ανεξάρτητα μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση και απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου προστασία από περαιτέρω τραυματισμό. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι μια μορφή ενεργητικής ROM. Φροντίστε να μιλήσετε με τον φυσικοθεραπευτή ή τον γιατρό σας για να καταλάβετε τι είδους ROM είναι απαραίτητο εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η κατανόηση του τι είναι το εύρος κίνησης και πώς χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ενημερωθείτε καλύτερα για την πορεία της φυσικοθεραπείας σας και να έχετε μια θετική εμπειρία. Η εργασία προς την κατεύθυνση του φυσιολογικού ROM μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή και ταχεία επιστροφή στη βέλτιστη λειτουργική κινητικότητα.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved