Σεξουαλική Υγεία

Αντισυλληπτικά επιθέματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα επιθέματα ελέγχου των γεννήσεων χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Είναι μικρά αυτοκόλλητα που προσφέρουν ορμονική αντισύλληψη μέσω του δέρματος. Πρόκειται για μια καλή εναλλακτική λύση στα αντισυλληπτικά χάπια.

Υπάρχουν δύο τύποι επιθεμάτων ελέγχου των γεννήσεων. Καθένα παρέχει ένα οιστρογόνο και μια προγεστίνη. Ωστόσο, ο τύπος της προγεστίνης είναι διαφορετικός στο καθένα:

  • Το Xulane είναι ένα τετράγωνο έμπλαστρο που περιέχει νορελγεστρομίνη (προγεστίνη) και αιθινυλοιστραδιόλη (οιστρογόνο) και χρησιμοποιεί τους ίδιους τύπους φαρμάκων με το έμπλαστρο Ortho Evra, το οποίο δεν διατήθεται πλέον. Το Xulane θεωρείται γενόσημο.
  • Το Twirla περιέχει λεβονοργεστρέλη (προγεστίνη) και αιθινυλοιστραδιόλη και είναι στρογγυλό έμπλαστρο.

Τα επιθέματα ελέγχου των γεννήσεων, δεν συνιστώνται σε άτομα που ζυγίζουν περισσότερο από 90 κιλά ή έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) υψηλότερο από 30 kg/m2. Ο περιορισμός του βάρους, οφείλεται στο ότι η δόση του φαρμάκου που περιέχει το έμπλαστρο είναι σταθερή και δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Ο περιορισμός του ΔΜΣ οφείλεται στον κίνδυνο θρόμβων αίματος. (Ποια σημάδια φανερώνουν ότι παίρνετε λάθος αντισυλληπτικό χάπι;)

Πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά επιθέματα;

Τα επιθέματα ελέγχου των γεννήσεων είναι ένας τύπος ορμονικής αντισύλληψης, όπως το χάπι και το δαχτυλίδι. Παρέχουν, όπως είπαμε πιο πάνω, έναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστίνης μέσω του δέρματος.

Σε αντίθεση με τα αντισυλληπτικά χάπια, χρειάζεται να κολλάτε στο χέρι σας ένα έμπλαστρο μια φορά την εβδομάδα. Μετά από τρεις εβδομάδες χρήσης, χρειάζεται μια εβδομάδα αποχής, για να επέλθει η εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Τα επιθέματα ελέγχου των γεννήσεων λειτουργούν σταματώντας την ωορρηξία και όταν το σώμα δεν παράγει ωάριο, δεν υπάρχει τρόπος εγκυμοσύνης.

Αυτός ο τύπος ορμονικής αντισύλληψης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, όταν εφαρμόζεται κατά γράμμα. Όπως με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, αν ορισμένες δόσεις παραληφθούν, τα έμπλαστρα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Όμως, να υπενθυμίσουμε ότι καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματική, εκτός από την αποχή από το σεξ. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την χρήση των επιθεμάτων αντισύλληψης;

Τα επιθέματα ελέγχου των γεννήσεων διατίθενται με ιατρική συνταγή. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, ο γιατρός θα ελέγξει το βάρος σας για να βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλο για την χρήση τους. Επιπρόσθετα, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν καπνίζετε και θα βεβαιωθεί ότι δεν είστε έγκυος.

Ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε. Παρόλο που ορισμένα φάρμακα ενέχουν μικρό κίνδυνο αλληλεπίδρασης με τα επιθέματα, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας και να ζυγίσετε αν τα πλεονεκτήματα της χρήσης των επιθεμάτων, υπερτερούν των κινδύνων τους. (Αντισύλληψη: Αναποτελεσματικές μέθοδοι που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη)

Ποια δοσολογία φαρμάκων περιέχουν τα επιθέματα ελέγχου των γεννήσεων;

Κάθε έμπλαστρο ελέγχου των γεννήσεων διατίθεται μόνο σε μια δοσολογία και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η χρήση τους περιορίζεται σε άτομα συγκεκριμένου βάρους. Η χρήση τους από άτομα μεγαλύτερου βάρους από το συνιστώμενο, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά.

  • Το Xulane περιέχει 35 μικρογραμμάρια (mcg) αιθινυλοιστραδιόλης και 150 mcg νορελγεστρομίνης και ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε άτομα άνω των 90 κιλών.
  • Το Twirla περιέχει 30 mcg αιθινυλοιστραδιόλης και 120 mcg λεβονοργεστρέλης. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε άτομα με ΔΜΣ άνω των 25 kg/m2.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν τα επιθέματα ελέγχου των γεννήσεων;

Γενικά, οι παρενέργειες των επιθεμάτων ελέγχου των γεννήσεων είναι παρόμοιες με εκείνες των άλλων μορφών ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων και διαφέρουν ανάλογα με το έμπλαστρο που χρησιμοποιείται.

Οι πιο κοινές παρενέργειες είναι οι ακόλουθες:

Τα πιο πάνω συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και δεν απαιτούν τον τερματισμό της χρήσης του επιθέματος. Επιβάλλεται όμως, να γνωστοποιηθούν στον γιατρό.

Η φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) ή η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι μια σοβαρή παρενέργεια που σχετίζεται με τη χρήση επιθεμάτων ελέγχου των γεννήσεων και άλλων μορφών ορμονικής αντισύλληψης.

Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to Know About Birth Control Patches https://www.verywellhealth.com/birth-control-patches-5176219

Estrogen and Progestin (Transdermal Patch Contraceptives) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a602006.html

DRUG LABEL INFORMATION https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/lookup.cfm?setid=bcaf8db0-1750-425d-b008-255b5e7a9cc6

Skin patch and vaginal ring versus combined oral contraceptives for contraception https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003552.pub4/full

Effectiveness of Long-Acting Reversible Contraception https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1110855