Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παλινδρόμηση οξέος και το ρέψιμο;

Η παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν το οξύ από το στομάχι επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο, προς το στόμα. Τα συχνά επεισόδια παλινδρόμησης οξέος ενδεχομένως να αποτελούν σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), η οποία σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών (NIDDK), επηρεάζει περίπου το 20% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν:

Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει ρέψιμο;

Το ρέψιμο προκαλείται όταν ο αέρας που καταπίνει ένας άνθρωπος, διαφεύγει από τον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα. Πρόκειται για ένα εντελώς φυσιολογικό φαινόμενο που βοηθά την κοιλιά να απαλλαγεί από τον υπερβολικό αέρα.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020, είναι φυσιολογικό για ένα υγιές άτομο να ρεύεται έως και 30 φορές την ημέρα, αλλά η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να κάνει το ρέψιμο πιο συχνό. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, έγκειται στο γεγονός ότι η παλινδρόμηση οξέος αυξάνει την κατάποση αέρα. Τα άτομα που παρουσιάζουν παλινδρόμηση οξέος και καούρα, τείνουν να καταπίνουν αέρα πιο συχνά και σε πιο μεγάλες ποσότητες, πράγμα που αυξάνει τις φορές που ρεύονται. (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα και του οισοφάγου)

Εκτός από την παλινδρόμηση οξέος, η διατροφή και ο τρόπος ζωής, καθώς και ορισμένες ιατρικές παθήσεις και φάρμακα, μπορούν να επηρεάσουν την συχνότητα του ρεψίματος. 

Ποιες τροφές προκαλούν ρέψιμο;

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι τροφίμων που είναι γνωστό ότι προκαλούν ρέψιμο, όπως:

Ποιες συνήθειες προκαλούν ρέψιμο;

Ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν ρέψιμο όπως:

Ποιες ιατρικές καταστάσεις προκαλούν ρέψιμο;

Μερικές ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με το συχνό ρέψιμο είναι:

Οι πιο πάνω καταστάσεις, συνήθως συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα εκτός από το ρέψιμο, οπότε αν μαζί με το ρέψιμο εμφανίζετε και άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ποια φάρμακα προκαλούν ρέψιμο;

Ορισμένα κοινά φάρμακα, όπως τα καθαρτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορούν να προκαλέσουν αέρια και ρέψιμο ως παρενέργειες.

Πώς θα ανακουφιστείτε από το έντονο ρέψιμο;

Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε την τάση να ρεύεστε έντονα μετά το φαγητό, οι ακόλουθοι τρόποι μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε:

  • Βόλτα μετά το φαγητό: Μετά από ένα γεύμα, η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη μετακίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος.
  • Αντιόξινο: Εάν το ρέψιμο συνοδεύεται από παλινδρόμηση οξέος ή καούρα, ένα μη συνταγογραφούμενο αντιόξινο μπορεί να βοηθήσει.
  • Σπόροι μάραθου: Σε ορισμένους πολιτισμούς, οι άνθρωποι μασούν σπόρους μάραθου μετά το φαγητό για να βελτιώσουν την πέψη τους. Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, οι σπόροι μάραθου δεν ενέχουν σοβαρό κίνδυνο παρενεργειών.
  • Τσάι: Ορισμένα αφεψήματα από βότανα, όπως το χαμομήλι και το τζίντζερ, μπορούν να βελτιώσουν το ρέψιμο που σχετίζεται με τη δυσπεψία και την παλινδρόμηση οξέος.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to Know About Acid Reflux and Burping https://www.healthline.com/health/acid-reflux-burping

Famotidine in the treatment of functional dyspepsia: a randomized double-blind, placebo-controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22415333/

Air swallowing, belching, and reflux in patients with gastroesophageal reflux disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16817838/

Randomised clinical trial: the effect of baclofen in patients with gastro-oesophageal reflux--a randomised prospective study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22428773/

Definition & Facts for GER & GERD https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/definition-facts

Supragastric Belching: Prevalence and Association With Gastroesophageal Reflux Disease and Esophageal Hypomotility https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496903/

Belching, gas and bloating: Tips for reducing them https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gas-and-gas-pains/in-depth/gas-and-gas-pains/art-20044739

Clinical features and pathophysiology of belching disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4724007/

Chronic Burping and Belching https://link.springer.com/article/10.1007/s11938-020-00276-0