Υγεία του ματιού

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε φακούς επαφής;

Φοράτε γυαλιά οράσεως, αλλά σκέφτεστε να δοκιμάσετε φακούς επαφής; Με όλες τις ασφαλείς και βολικές επιλογές που υπάρχουν σήμερα σε ότι αφορά τους φακούς επαφής, σχεδόν ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους χρησιμοποιήσει. Η χρήση τους μπορεί να φαίνεται εξαιρετική για ορισμένους ανθρώπους που έχουν ένα πιο ενεργό τρόπο ζωής, αλλά για άλλους, να φαντάζει δύσκολη και προτιμούν να χρησιμοποιούν τα γυαλιά τους. (Οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό;)

Τι είναι οι φακοί επαφής;

Οι φακοί επαφής είναι λεπτά κομμάτια πλαστικού που φοριούνται απευθείας στο μάτι για να διορθώσουν ορισμένα προβλήματα όρασης. Αποτελούν την τέλεια λύση για όσους δεν θέλουν να φορούν γυαλιά οράσεως ή δεν θέλουν να προβούν σε διορθωτική επέμβαση. (Ποιες καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά την όραση μας;)

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι φορούν φακούς επαφής, ειδικά όσοι έχουν ένα ενεργό τρόπο ζωής και θέλουν πιο καθαρή όραση χωρίς να χρειάζεται να «κουβαλούν» ένα ζευγάρι γυαλιά στο πρόσωπό τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής με σπάνιες εξαιρέσεις.

Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής;

Αν σας ενδιαφέρει η χρήση φακών επαφής, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας για μια εξέταση. Η εν λόγω εξέταση περιλαμβάνει αρκετά βήματα για να εξασφαλιστεί το αν και ποιοι φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για εσάς. (8+1 τρόποι για να έχετε υγιή μάτια!)

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο  γιατρός θα καθορίσει πρώτα το εάν τα μάτια σας είναι αρκετά υγρά και υγιή για να μπορέσουν να υποστηρίξουν τη χρήση φακών επαφής. Δεδομένου ότι οι φακοί επαφής αγγίζουν απευθείας τα μάτια και τα καλύπτουν, πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο υγιή για να μπορέσουν αντέξουν τη χρήση των φακών.

Στη συνέχεια και αφού τα μάτια κριθούν υγιή, τότε θα πραγματοποιηθεί μια εξέταση όρασης για να καθοριστούν οι βαθμοί διόρθωσης που χρειάζεται το κάθε μάτι ξεχωριστά. Τέλος θα ληφθούν ακριβείς μετρήσεις των ματιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φακοί επαφής θα εφαρμόζουν τέλεια και θα είναι άνετοι στα μάτια σας. (11 συνηθισμένα λάθη που επηρεάζουν την υγεία των ματιών)

Πώς χρησιμοποιούνται σωστά οι φακοί επαφής;

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν φακούς επαφής, τότε ο γιατρός σας θα σας διδάξει το πώς θα εισάγετε και θα αφαιρείτε τους φακούς από τα μάτια σας. Θα σας βοηθήσει να εξασκηθείτε και να συνηθίσετε να τους τοποθετείτε και να τους αφαιρείτε μόνοι σας.

Ακολούθως θα σας ενημερώσει για τη σωστή φροντίδα των φακών, για τον καθαρισμό και την αποθήκευσή τους. Σημειώνεται ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ποιοτικά προϊόντα περιποίησης των φακών και να τους καθαρίζετε όσο πιο συχνά γίνεται για να αποτρέψετε τη συσσώρευση βακτηρίων.

Τονίζεται ότι η χρήση του ίδιου ζευγαριού φακών για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς καλό καθαρισμό είναι επικίνδυνη. Η υπερβολική φθορά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως θολή όραση, πόνο και ερυθρότητα λόγω έλλειψης οξυγόνου που περνάει στο μάτι. Καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ουλές στον κερατοειδή και απώλεια όρασης. (10+1 προβλήματα των ματιών που πρέπει να σας ανησυχήσουν)

Ποιοι τύποι φακών επαφής υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες φακών επαφής:

Μαλακοί φακοί επαφής: Είναι εξαιρετικά λεπτοί και άνετοι στη χρήση. Κατασκευάζονται κυρίως από νερό και πολυμερή της οικογένειας σιλικόνης και υδρογέλης. Οι μαλακοί φακοί χωρίζονται σε τέσσερις επιμέρους οικογένειες, ως ακολούθως:

  • Σφαιρικοί (κανονικοί) φακοί επαφής
  • Φακοί επαφής για αστιγματισμό
  • Φακοί επαφής για πρεσβυωπία
  • Έγχρωμοι – καλλυντικοί φακοί επαφής

Άκαμπτοι φακοί επαφής διαπερατοί από αέριο (RGP): Είναι κατασκευασμένοι από σκληρό πλαστικό που δίνει καθαρή όραση και διορθώνει τα περισσότερα προβλήματα όρασης. Οι άκαμπτοι φακοί είναι ανθεκτικοί και διαρκούν περισσότερο από τους μαλακούς.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved