Πρόληψη και θεραπεία

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών

Οι εμβολιασμοί νεαρών ατόμων 12 ετών και άνω έχουν ήδη ξεκινήσει σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, και αναμένεται να εγκριθούν οι εμβολιασμοί και στην Ευρώπη σύντομα. Οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών ήταν πως τα παιδιά και τα νεαρά άτομα δεν κινδύνευαν από τον κορωνοϊό όσο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και λανθασμένα θεωρούνταν πως τα παιδιά δεν μπορούσαν καν να είναι φορείς του ιού. Όσο όμως λαμβάναμε περισσότερα δεδομένα για την πανδημία της COVID-19 και την πραγματική φύση και μεταλλαξιμότητα του SARS-CoV-2, είδαμε πως τα παιδιά, όχι μόνο μπορεί να είναι φορείς του κορωνοϊού, ειδικότερα των μεταλλαγμένων στελεχών, αλλά μπορούν να νοσήσουν και οι επιπλοκές να είναι τόσο σοβαρές όσο και των ενηλίκων.

Ποιο είναι το ποσοστό νεαρών ατόμων που εμφάνισε επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό;

Όπως με όλες τις φαρμακευτικές αγωγές και τα εμβόλια, έχουν αναφερθεί κάποιες παρενέργειες των εμβολίων σε εφήβους  που εμβολιάστηκαν. Συγκεκριμένα, υπάρχουν λίγο περισσότερες από 1.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις εφήβων 12 ετών και άνω που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα ύστερα από τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο σύμφωνα με το CDC, για κάθε 1.000.000 δόσεις εμβολίου που έχουν πραγματοποιηθεί, παρατηρήθηκαν 67 τέτοια περιστατικά, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό.  Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν κυρίως σε αγόρια, ύστερα από μέρες ή εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση των Pfizer/BioNTech ή Moderna, αλλά το 79% των ατόμων που εκδήλωσαν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα έχει πια αναρρώσει.

Πώς εκδηλώνεται η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα μετά από τον εμβολιασμό;

Η περικαρδίτιδα και η μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό είναι μια αυτοάνοσης αιτιολογίας φλεγμονή του περικαρδίου ή της καρδιάς αντίστοιχα. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ύστερα από εμβολιασμό περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή του στήθους, ταχυκαρδία, αρρυθμία, δύσπνοια και πόνος στον θώρακα. Η διάγνωση βασίζεται σε βιοχημικούς δείκτες, ηλεκτροκαρδιαγραφικές αλλαγές, ηχοκαρδιογράφημα και η μαγνητική τομογραφία της καρδιάς. Τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας είναι  κυρίως προκάρδιο άλγος που συχνά αντανακλά στον αριστερό ώμο και πυρετός. Οι μέχρι σήμερα καταγεγραμμένες περιπτώσεις δεν ήταν πολύ σοβαρές, και ακόμα σπανιότερα κρίθηκε απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με την ξεκούραση.

Αν υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών, γιατί να εμβολιαστεί το παιδί μου;

Εύλογα οι γονείς μπορούν να αναρωτηθούν γιατί να χρειαστεί τα παιδιά τους να έρθουν αντιμέτωπα με το ρίσκο του εμβολιασμού, ενώ  υπάρχει, η ελάχιστη μεν, πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής φλεγμονής; Η πραγματικότητα όμως παραμένει η ίδια: ο κορωνοϊός φαίνεται να αφήνει ένα στίγμα στον οργανισμό κάθε ατόμου, ακόμα και αν ήταν ασυμπτωματικό, και είναι πιθανό να οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών μήνες, ή και χρόνια μετά από την αρχική μόλυνση. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος, ακόμα και κατά την πρωταρχική μόλυνση, να προκύψουν προβλήματα σε διάφορα όργανα, και στην καρδιά, και οι επιπλοκές που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από τους εμβολιασμούς είναι πολύ χαμηλότερες σε ποσοστά. Έπειτα, τίθεται το θέμα προστασίας της κοινότητας: όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο λιγότερο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που μπορεί να είναι και παιδιά με ανοσοκαταστολή ή άλλα υποκείμενα νοσήματα, θα εκτεθούν στον κορωνοϊό.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν νοσήσει ένα παιδί ή νεαρό άτομο από τον κορωνοϊό, δεν θα εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα. Τα δεδομένα είναι υπέρ των εμβολίων: οι περιπτώσεις που εμφάνισαν επιπλοκές ήταν ελάχιστες και επί τω πλείστο αντιμετωπίσιμες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved