Παιδί

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την μηνιγγίτιδα Β;

Ανεξάρτητα από τη επιλογή της ανατροφής των παιδιών σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια σοβαρών ασθενειών που μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά σας – ακόμη και όταν είναι αρκετά μεγάλα. Έχοντας αυτό κατά νου, ας μιλήσουμε για τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς προκειμένου να κρατήσουν τα παιδιά τους όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων (των μεμβρανών γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό). Μπορεί να προκληθεί από ιό, παράσιτο, μύκητα ή βακτήριο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξηγούν ότι η μηνιγγίτιδα Β, συγκεκριμένα, προκαλείται από μόλυνση με έναν υπότυπο του βακτηρίου N. meningitidis. Το Β αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη οροομάδα ή τύπο αυτού του βακτηρίου. Οι άλλες πέντε κύριες οροομάδες του N. meningitidis είναι οι A, C, W, X και Y. Αυτές οι οροομάδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν βακτηριακή μηνιγγίτιδα, αν και δεν μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα Β. Μαζί, αυτά τα είδη μηνιγγίτιδας αναφέρονται γενικά ως μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος για να διακριθούν από την μηνιγγίτιδα που προκαλείται, ας πούμε, από έναν ιό.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι αρκετά επικίνδυνη ώστε είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσετε πώς εξαπλώνεται, πότε τα παιδιά σας κινδυνεύουν περισσότερο, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε και πώς να προλάβετε την ασθένεια εξαρχής.

Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα Β;

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται μέσω του σάλιου.

Ορισμένοι άνθρωποι -περίπου ένας στους 10- έχουν ήδη βακτήρια N. meningitidis που ζουν αβλαβώς μέσα τους. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε αν είστε ένας από αυτούς τους φορείς, επειδή τα βακτήρια μπορεί απλώς να συνυπάρχουν ειρηνικά στον οργανισμό σας χωρίς να σας κάνουν να αισθάνεστε άρρωστοι. Όμως είναι ακόμα δυνατό για τους φορείς με μηδενικά συμπτώματα να μεταδώσουν αυτά τα βακτήρια σε άλλους μέσω αυτού που περιγράφετε ως αναπνευστικές και φαρυγγικές εκκρίσεις, δηλαδή σάλιο. Ακόμη και αν προσβληθείτε από το βακτήριο από κάποιον άλλο, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας είναι συχνά σε θέση να το καταστρέψει από το να εγκατασταθεί μέσα σας και να δημιουργηθεί λοίμωξη.  Αλλά μερικές φορές, αυτό το βακτήριο προκαλεί λοίμωξη που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πολύ, πολύ άρρωστους.

Σε αντίθεση με κάτι όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη, το CDC διευκρινίζει ότι συνήθως απαιτείται στενή ή/και μακρά επαφή για να μεταδοθεί το βακτήριο του μηνιγγιτιδόκοκκου, όπως το φιλί, η κοινή χρήση σκευών ή η παραμονή στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον που βήχει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα μωρά και οι έφηβοι είναι μερικές από τις ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από μηνιγγίτιδα Β.

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει μηνιγγίτιδα Β, αυτές είναι οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με το CDC:

  • Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους
  • Άτομα ηλικίας 16 έως 23 ετών
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε περιοχή όπου έχει εκδηλωθεί επιδημία
  • Μικροβιολόγοι που εργάζονται συνήθως με βακτήρια N. Meningitides

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτή την ασθένεια, εκτός από τους μεγαλύτερους εφήβους και τα άτομα στις αρχές της δεκαετίας των 20. Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως αυτή την ηλικιακή ομάδα ως παράγοντα κινδύνου, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει να κάνει με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνήθως συμβαίνουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Αυτά είναι τα χρόνια κατά τα οποία πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο κολέγιο, μετακινούνται σε όλη τη χώρα και ζουν σε στενούς χώρους με νέους ανθρώπους.

“Τα κρούσματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τείνουν να συμβαίνουν σε μέρη όπως τα κολέγια ή οι στρατώνες, όπου οι άνθρωποι προέρχονται από πολλά διαφορετικά μέρη και συνωστίζονται σε στενούς χώρους”, λέει ο Adam J. Ratner, M.D., διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων στο NYU Langone. “Επιπλέον, άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν να κυκλοφορήσουν σε αυτές τις κοινότητες. Για παράδειγμα, η γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, επειδή μπορεί να μειώσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος”.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β;

Χωρίς θεραπεία, ο αντίκτυπος αυτής της νόσου μπορεί να είναι πολύ σοβαρός, αν όχι θανατηφόρος. Το CDC σημειώνει ότι το 10-15% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου οδηγεί σε θάνατο, ακόμη και με θεραπεία, και ότι από τους επιζώντες, το 10-20% θα μείνει με μόνιμες αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής, του ακρωτηριασμού άκρων ή εγκεφαλικής βλάβης. Η γνώση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη δράση.

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Δύσκαμπτος αυχένας
  • Ναυτία ή/και έμετος
  • Σύγχυση
  • Πόνος
  • Αυξημένη ευαισθησία στα έντονα φώτα. Ενώ πολλά από τα άλλα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορούν επίσης να συμβούν λόγω ασθενειών όπως η γρίπη, η ύπαρξη αυτού του συμπτώματος είναι ένα σημαντικό σημάδι μηνιγγίτιδας για τους γιατρούς, λέει ο Jatin Vyas, M.D., Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Στα μωρά και τα παιδιά, το CDC συνιστά επίσης να προσέχετε για:

  • Λήθαργο ή μείωση της δραστηριότητας
  • Ευερεθιστότητα
  • Έμετο
  • Κακή σίτιση
  • Εξόγκωμα στην πρόσθια φοντανέλα του μωρού (το μαλακό σημείο του κρανίου)
  • Μειωμένα αντανακλαστικά

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της μηνιγγίτιδας μπορεί να ποικίλλει στην αρχή, αλλά μπορεί να κλιμακωθεί πολύ γρήγορα. Συχνά υπάρχει μια αρκετά ξαφνική έναρξη και συνήθως είναι αρκετά ανησυχητική ώστε οι άνθρωποι να καταλήξουν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα πολύ γρήγορα.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved