Πρώτες βοήθειες

Τι πρέπει να κάνετε αν καείτε από τον ήλιο;

Εάν έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα, θα παρατηρήσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες μετά από πολύ ήλιο. Το προσβεβλημένο δέρμα θα είναι επώδυνο, φλεγμονώδες και ζεστό στην αφή. Ενδέχεται να αναπτυχθούν φουσκάλες. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πονοκέφαλο, πυρετό ή ναυτία. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα και παρουσιάσετε:

Τι να κάνετε αν έχετε ηλιακό έγκαυμα;

Οι πρώτες βοήθειες μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από την ταλαιπωρία του ηλιακού εγκαύματος:

 1. Πάρτε ένα παυσίπονο όπως ιβουπροφαίνη (Advil, Algofren) ή Παρακεταμόλη (Depon) το συντομότερο δυνατό μετά από πολύ ήλιο. Ή δοκιμάστε ένα παυσίπονο σε μορφή τζελ που τρίβετε στο δέρμα.
 2. Δροσίστε το δέρμα. Απλώστε στο προσβεβλημένο δέρμα μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό βρύσης. Ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο με περίπου 60 γραμμάρια μαγειρική σόδα στη μπανιέρα. Δροσίστε το δέρμα για περίπου 10 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.
 3. Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα, λοσιόν ή τζελ. Μια λοσιόν ή τζελ αλόης βέρα ή μια λοσιόν καλαμίνης μπορεί να είναι καταπραϋντική. Δοκιμάστε να ψύξετε το προϊόν στο ψυγείο πριν το εφαρμόσετε. Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ.
 4. Πίνετε επιπλέον νερό για μια ημέρα για να βοηθήσετε στην πρόληψη της αφυδάτωσης.
 5. Αφήστε τις φουσκάλες σε ησυχία. Μια άθικτη φουσκάλα μπορεί να βοηθήσει την επούλωση του δέρματος. Εάν μια φουσκάλα σπάσει, κόψτε το νεκρό δέρμα με ένα καθαρό, μικρό ψαλίδι. Καθαρίστε απαλά την περιοχή με ήπιο σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή στην πληγή και καλύψτε την με έναν αντικολλητικό επίδεσμο.
 6. Προστατευθείτε από περαιτέρω έκθεση στον ήλιο όσο το δέρμα σας επουλώνεται από το ηλιακό έγκαυμα.
 7. Εφαρμόστε μια καταπραϋντική φαρμακευτική κρέμα. Για ήπιο έως μέτριο ηλιακό έγκαυμα, εφαρμόστε μη συνταγογραφούμενη κρέμα υδροκορτιζόνης 1% στην πληγείσα περιοχή τρεις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες. Δοκιμάστε να ψύξετε το προϊόν στο ψυγείο πριν από την εφαρμογή.
 8. Αντιμετωπίστε τα καμένα από τον ήλιο μάτια καλύπτοντάς τα με μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό βρύσης. Μη φοράτε φακούς επαφής μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα στα μάτια σας. Μην τρίβετε τα μάτια σας.

Ζητήστε ιατρική φροντίδα για μεγάλες φουσκάλες ή για αυτές που σχηματίζονται στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα γεννητικά όργανα. Αναζητήστε επίσης ιατρική βοήθεια εάν έχετε επιδεινούμενο πόνο, πονοκέφαλο, σύγχυση, ναυτία, πυρετό, ρίγη, πόνο στα μάτια ή αλλαγές στην όραση ή σημάδια μόλυνσης, όπως φουσκάλες με πρήξιμο, ή πύον.

Ποιες κοινές θεραπείες ηλιακού εγκαύματος πρέπει να αποφεύγετε;

 1. Αντηλιακό

Το αντηλιακό σας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες όταν έρχεστε σε άμεση επαφή με τον ήλιο. Η εφαρμογή αντηλιακού αφού έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα δεν θα βοηθήσει την αποκατάσταση του δέρματος

 1. Λάδι καρύδας

Το έλαιο καρύδας μπορεί να έχει ενυδατικά οφέλη, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποδηλώνει ότι βοηθά στην ανακούφιση και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης του ηλιακού εγκαύματος.

 1. Μέλι

Όπως και άλλα έλαια, το μέλι παγιδεύει τη θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος, γεγονός που εντείνει την ενόχληση από το ηλιακό έγκαυμα.

 1. Ξύδι

Το ξύδι περιέχει όξινες ιδιότητες που ερεθίζουν το δέρμα και ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά και δυσφορία.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved