Διατροφή

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας θέλει να τρώει συνέχεια;

Αν έχετε ένα μικρό παιδί, σίγουρα μπορεί να αισθάνεστε ότι τρώει όλη την ώρα. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι λόγω του μικρού στομάχου του, του υψηλού επιπέδου ενέργειας και του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής του, το παιδί σας πιθανότατα πεινάει συνέχεια. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά δεν μένουν χορτάτα για πολλή ώρα και πραγματικά χρειάζεται να τρώνε κάθε λίγες ώρες. Επιπλέον, το παιδί σας πιθανόν να έχει αυξητικές τάσεις, οι οποίες απαιτούν από τον οργανισμό του να προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες.

Επομένως, μην ανησυχείτε πάρα πολύ για το παιδί σας αν νομίζετε ότι τρώει πολύ. Τα παιδιά γεννιούνται με μια έμφυτη αίσθηση του πόσο πρέπει να τρώνε και πρέπει να σέβεστε αυτά τα έμφυτα σημάδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνετε το παιδί σας ελεύθερο να τρώει ότι θέλει από το  ντουλάπι με τα σνακ, αλλά θα πρέπει να προσφέρετε στο παιδί σας υγιεινές επιλογές όποτε πεινάει, φροντίζοντας παράλληλα να έχει και αρκετή σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα του.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με την διατροφή του;

  1. Ενθαρρύνετε τις υγιεινές επιλογές. Όταν το παιδί σας ζητάει σνακ δέκα φορές την ημέρα, μην το αφήνετε να επιλέγει συνέχεια τα πατατάκια. Τα παιδιά χρειάζονται λιγότερα λιπαρά στη διατροφή τους απ’ ό,τι όταν ήταν μωρά, γι’ αυτό επιδιώξτε περίπου το 30 % των συνολικών θερμίδων. Ενώ τα τσιπς είναι ένα καλό σνακ κάθε τόσο, προσπαθήστε να κατευθύνετε το παιδί σας προς πιο θρεπτικές επιλογές σε τακτική βάση, όπως φρούτα, γαλακτοκομικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ακόμη και τα κράκερς, το ποπ κορν και τα κουλούρια είναι συνήθως λιγότερο παχυντικές επιλογές
  2. Μην αναγκάζετε το παιδί σας να καθαρίζει το πιάτο του. Μπορεί να νομίζετε ότι αν καταφέρετε να πείσετε το παιδί σας να φάει όλα τα μακαρόνια του τώρα, δεν θα σας ενοχλήσει σε λίγες ώρες για ένα σνακ. Αλλά το να αναγκάζετε τα παιδιά να τρώνε όταν δεν θέλουν δεν είναι καλή ιδέα. Αν τα παιδιά διδάσκονται να αγνοούν τα σήματα «είμαι χορτάτος«, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικά προβλήματα στη συνέχεια, συμπεριλαμβανομένης της υπερκατανάλωσης τροφής και της παχυσαρκίας
  3. Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί τη φράση «πεινάω» για να καθυστερήσει την ώρα του ύπνου , προσφέρετέ του ένα σνακ μία έως δύο ώρες πριν από την ώρα του ύπνου – και στη συνέχεια ξεκαθαρίστε ότι η κουζίνα είναι κλειστή για τη νύχτα. Επιπλέον, αν φαίνεται ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί το φαγητό για ψυχολογικούς λόγους, μάλλον πρόκειται για μια κραυγή προσοχής. Προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του ατομικά ή κάντε μια προσπάθεια να περνάτε χρόνο μαζί ως οικογένεια.
  4. Σκεφτείτε τους κινδύνους πνιγμού. Ενώ τα σταφύλια είναι μια εξαιρετική υγιεινή τροφή, μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας – γι’ αυτό κόψτε τα σε μικρά κομμάτια πριν το σερβίρισμα. Άλλοι κίνδυνοι πνιγμού είναι τα φιστίκια, οι σταφίδες και τα ωμά κομμάτια καρότου. Επιπλέον, μην αφήνετε το παιδί σας να τρέχει όταν τρώει, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να πνιγεί. Είναι ομολογουμένως δύσκολο να πείσετε ένα παιδί 3 ετών να καθίσει για ένα πλήρες γεύμα, οπότε ξεκαθαρίστε του ότι αν σηκωθεί για να τρέξει, θα του πάρετε το φαγητό. Στο τέλος θα μάθει να κάθεται ακίνητο όταν θέλει να φάει.

Εφόσον το παιδί σας δεν είναι υπέρβαρο (σύμφωνα με τα διαγράμματα ανάπτυξης στο ιατρείο του παιδιάτρου) και του προσφέρετε θρεπτικές τροφές, τότε το συνεχές φαγητό του παιδιού σας δεν αποτελεί πραγματικά πρόβλημα. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να κάνετε πιο συχνές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ!

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved