Υγεία Δέρματος

Τι πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε ότι εμφανίζεται ένας επιχείλιος έρπης;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βγάλει μια φορά την ζωή μας επιχείλιο έρπη. Ωστόσο, για κάτι τόσο κοινό, οι πληγές του έρπη δεν είναι κάτι για το οποίο συνηθίζουμε να μιλάμε.

Ενώ το να έχετε ένα εξάνθημα λόγω του έρπητα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε, είναι κατανοητό να θέλετε να αρχίσετε να καταπολεμάτε το εξάνθημα αμέσως μόλις το παρατηρήσετε, για να ελαχιστοποιήσετε την ορατότητα και τον πόνο. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία ενός ξεσπάσματος, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα;

Αν δεν έχετε ξαναεμφανίσει έρπητα, θα πρέπει να είστε σε θέση να παρατηρήσετε κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό.

Μπορεί να είστε σε θέση να καταλάβετε πότε εμφανίζεται ένας έρπης εάν η περιοχή του δέρματος είναι περίεργη, μυρμηγκιάζει ή πονάει. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πρώτης λοίμωξης, αλλά σε μελλοντικά επεισόδια είναι ευκολότερο να εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια ενεργοποίησης του ιού.

Η επίγνωση και η αποφυγή των βασικών εκλυτικών παραγόντων είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τον σχηματισμό του έρπητα εξ αρχής. Αν υποφέρετε από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απλού έρπητα, ίσως μπορείτε να αποφύγετε ορισμένα πράγματα που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή του στρες, τον επαρκή ύπνο, την αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας στην πληγείσα περιοχή και των σολάριουμ, αν διαπιστώσετε ότι πυροδοτούν ξεσπάσματα.

Ωστόσο, αν έχετε ήδη παρατηρήσει τα σημάδια, ξεκινήστε θεραπεία το συντομότερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματά σας.

Πότε να ξεκινήσετε την θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα;

Ο επιχείλιος έρπης είναι συχνός και γενικά δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, εκτός εάν επιμένουν ή προκαλούν σοβαρή δυσφορία. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι ή να αγοράσετε από το φαρμακείο για να μειώσετε το μέγεθός του και τον πόνο.

Οι αντιικές κρέμες (ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας μιλήσει για τις επιλογές) εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας ή να βοηθήσουν στην ταχύτερη επούλωση του έρπητα. Ενώ αυτά ήταν διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή, τα ίδια φάρμακα διατίθενται πλέον από τα φαρμακεία. Πρέπει όμως να δράσετε γρήγορα.

Ο γενικός κανόνας στη θεραπεία του απλού έρπη είναι ότι όλες οι θεραπείες λειτουργούν καλύτερα αν ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Μόλις παρατηρήσετε ερυθρότητα ή μυρμήγκιασμα, αρχίστε να χρησιμοποιείτε θεραπείες- είναι λιγότερο πιθανό να είναι αποτελεσματικές μόλις εμφανιστούν οι  φουσκάλες.

Για να μειώσετε την ερυθρότητα και το πρήξιμο, κρατήστε την πληγείσα περιοχή δροσερή και ενυδατωμένη. Το απαλό πλύσιμο της περιοχής και η εφαρμογή μη συνταγογραφούμενων αντιικών κρεμών μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα.

Αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων ή όξινων τροφών ενώ έχετε έρπη, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αντ’ αυτού, επιμείνετε σε πιο μαλακές, δροσερές τροφές και πίνετε άφθονο νερό.

Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για θεραπείες που μπορούν να σας χορηγήσουν χωρίς συνταγή για να μειώσετε τον πόνο και να επιταχύνετε την επούλωση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν παυσίπονα, ήπιες αναισθητικές κρέμες για να μουδιάσει η περιοχή και αντιικές κρέμες για την καταπολέμηση του ιού του απλού έρπητα. Υπάρχουν επίσης αυτοκόλλητα για το έρπητα τα οποία μπορούν να παρέχουν προστασία στον επιχείλιο έρπητα κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Εάν ο έρπης σας γίνεται επίμονο πρόβλημα, υπάρχουν επίσης θεραπείες που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για να μειώσει τα συμπτώματα – και να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις.

Τα αντιικά φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθούν από το γιατρό σας εάν ο επιχείλιος έρπης είναι πολύ μεγάλος, επώδυνος ή επανέρχεται συνεχώς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της κρίσης ή/και στη συντόμευσή της. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τη συνιστώμενη δόση, καθώς αυτές οι θεραπείες πρέπει να λαμβάνονται συχνά.

Για τον επιχείλιο έρπη που είναι εξαιρετικά ενοχλητικός ή συχνός, είτε κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής, είτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο γιατρός σας είναι περιστασιακά σε θέση να προσφέρει μακροχρόνια προληπτική θεραπεία.

Εάν έχετε πολλαπλά ξεσπάσματα το χρόνο, ίσως θελήσετε να συζητήσετε με το γιατρό σας για την προληπτική αντιική θεραπεία. Αυτό σημαίνει τη χρήση ενός αντιικού παράγοντα από το στόμα σε μειωμένη δόση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για την πρόληψη του επιχείλιου έρπητα.

Ποιες είναι οι θεραπείες  που μπορείτε να ακολουθήσετε στο σπίτι για τον επιχείλιο έρπη;

Είναι δελεαστικό να αναζητήσετε μια γρήγορη λύση για τον επιχείλιο έρπη σας. Αλλά πολλές από τις DIY θεραπείες που μπορεί να βρείτε στο διαδίκτυο θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να κάνουν στο δέρμα σας περισσότερο κακό παρά καλό.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σπιτικών θεραπειών για τον έρπη. Ωστόσο, δεν συνιστούν αυτή την προσέγγιση, καθώς συνήθως υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών.

Ορισμένες από τις “θεραπείες” που εμφανίζονται όταν κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν οδοντόκρεμα και καθαρό οινόπνευμα. Ορισμένες από τις ουσίες που συχνά συνιστώνται για χρήση στο δέρμα στο πλαίσιο αυτών των σπιτικών θεραπειών μπορούν στην πραγματικότητα να βλάψουν το δέρμα. Όχι μόνο δεν είναι ασφαλείς για τη χρήση στο δέρμα, αλλά πιθανότατα θα προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό και πόνο, αντί να επιταχύνουν την αποκατάσταση του δέρματός σας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το γνωστό μούδιασμα ενός έρπητα που σας προειδοποιεί ότι θα εμφανίστεί, αφήστε τις σπιτικές θεραπείες στο ντουλάπι του μπάνιου και κατευθυνθείτε προς το φαρμακείο για μερικές δοκιμασμένες και ελεγμένες θεραπείες.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Laser treatment of recurrent herpes labialis: a literature review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23584730/

Prevention of ulcerative lesions by episodic treatment of recurrent herpes labialis: A literature review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20169294/

Cold sores https://www.nhs.uk/conditions/cold-sores/

Treatment options for cold sores in the early stages https://www.medicalnewstoday.com/articles/319811

How to Stop a Cold Sore in the Early Stages https://www.forhims.com/blog/how-to-stop-a-cold-sore-in-the-early-stages

Treating Cold Sores in the Early Stages: Everything You Need to Know https://www.healthline.com/health/how-to-stop-a-cold-sore-in-the-early-stages