Άσκηση και Υγεία

Τι πρέπει να προσέξουν οι μεγαλύτεροι όταν ασκούνται στο κρύο;

Η σωματική άσκηση, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην καλή λειτουργία του αίματος και επιπλέον, τονώνει την ψυχική διάθεση.

Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή αν η άσκηση γίνεται σε εξωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού ή ακόμη και εμφράγματος αν υπάρχει καρδιακή νόσος. Παρακάτω αναλύονται τα οφέλη, οι κίνδυνοι και οι τεχνικές, ώστε η άθληση στο κρύο να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.

Τα οφέλη της άσκησης στο κρύο

Η άσκηση στο κρύο προσφέρει ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος δίνοντας την δυνατότητα καλύτερης απορρόφησης οξυγόνου και επιπλέον αυξάνεται ο μεταβολισμός του οργανισμού γιατί το κρύο ενεργοποιεί τα καφέ λιπώδη κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καύση θερμίδων. Επιπρόσθετα, η άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον το χειμώνα συμβάλει στην απορρόφηση βιταμίνης D από τον ήλιο, η οποία είναι απαραίτητη για τα οστά και τις λειτουργίες του οργανισμού.

Οι κίνδυνοι ασκήσεως σε κρύο περιβάλλον

Η άσκηση στο κρύο για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό ορισμένα προβλήματα, όπως τα παρακάτω.

1.Προβλήματα στην καρδιά

Η άσκηση σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου προκαλεί συστολή των αγγείων του αίματος δυσκολεύοντας την μεταφορά του αίματος στη καρδιά και το υπόλοιπο σώμα. Όταν υπάρχει ήδη κάποια στένωση στις αρτηρίες από την ύπαρξη πλάκας, αν λόγω των καιρικών συνθηκών οι αρτηρίες συρρικνωθούν απότομα, τότε είναι αρκετά πιθανό να συμβεί καρδιακό επεισόδιο, σύμφωνα με τον Dr. Beth Frates, ειδικό σε θέματα υγείας και ανάρρωσης του Harvard.

Μυϊκός τραυματισμός

Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από το κρύο μειώνει την μεταφορά οξυγόνου στους μύες το οποίο είναι απαραίτητο για την σωστή τους λειτουργία, συνεπώς αυξάνεται η πιθανότητα μυϊκού τραυματισμού κατά την άθληση.

Υποθερμία

Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία το σώμα χάνει γρηγορότερα την θερμότητά του και αργεί να την αναπληρώσει, συνήθως λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και δυσλειτουργίας των νεφρών. Στους ηλικιωμένους η θερμοκρασία χάνεται πιο εύκολα καθιστώντας πιο επικίνδυνη την άθληση σε κρύο περιβάλλον.

Κρυοπαγήματα

Από το υπερβολικό κρύο μπορεί να δημιουργηθούν κρυοπαγήματα, δηλαδή βλάβες στους ιστούς που εκδηλώνονται με πόνο και κοκκίνισμα στο δέρμα. Συνήθως η κατάσταση βελτιώνεται καθώς θερμαίνεται το σώμα, αλλά αν παρατηρηθεί μαύρισμα στο δέρμα καλό είναι να ληφθεί η γνώμη του γιατρού για τυχόν πιο σοβαρές βλάβες των ιστών.

Χτύπημα από πέσιμο

Σε ιδιαίτερα μικρές θερμοκρασίες όπου το οδόστρωμα είναι ολισθηρό λόγω του παγετού ή της υγρασίας μεγαλώνει ο κίνδυνος πτώσης, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος καταγμάτων ή άλλων τραυμάτων.

Τι να κάνετε για να μην έχετε απρόοπτα κατά την άθληση στο κρύο

Για να μην επέλθει κάποιος τραυματισμός κατά τους κρύους μήνες καλό είναι να δοθεί προσοχή στα ακόλουθα:

  • Η επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής για άθληση. Αργά το πρωί και το μεσημέρι είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς εκείνες τις ώρες η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη και η θερμοκρασία πιο υψηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
  • Σωστό ντύσιμο με γάντια και σκούφο.
  • Καλό ζέσταμα και διατάσεις. Είναι βασικό σύμφωνα με το Dr. Frates το ζέσταμα για την σταδιακή ενεργοποίηση του οργανισμού και  ο ίδιος προτείνει 5 λεπτά προθέρμανση πριν την έναρξη της άσκησης και 5  λεπτά αποθεραπεία κατά το τέλος της άθλησης.
  • Διαρκής ενυδάτωση. Είναι σημαντικό τα υγρά του σώματος να αναπληρώνονται καθώς η απώλεια αυτών από τον ιδρώτα υφίσταται ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved