Ορθοπαιδικά

Τι προκαλεί πόνο στο ισχίο μετά από σπονδυλοδεσία;

Η εμφάνιση πόνου στο ισχίο μετά από χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας είναι σχετικά συχνή. Αλλά η ανακούφιση σημαίνει ότι πρέπει να εντοπιστεί η βασική αιτία. Η σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική επέμβαση που συγχωνεύει (συνδέει) δύο ή περισσότερους σπονδύλους μεταξύ τους. Συνήθως γίνεται για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης. Ενώ μπορεί να είναι μια χρήσιμη διαδικασία για πολλούς, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε νέα προβλήματα, όπως πόνο στο ισχίο ή στη λεκάνη. Αυτό συχνά οφείλεται στη σχέση μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου, η οποία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο μετά την επέμβαση. Εάν έχετε υποβληθεί σε σπονδυλοδεσία και έχετε εμφανίσει πόνο στο ισχίο, ίσως αναρωτιέστε εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο.

Πώς συνδέονται η σπονδυλική στήλη και το ισχίο;

Από το κεφάλι έως τα δάχτυλα των ποδιών σας, τα οστά και οι μύες σας συνδέονται μεταξύ τους για να σας βοηθούν να κινείστε. Συγκεκριμένα, το πάνω μέρος του σώματός σας συνδέεται με το κάτω μέρος του σώματός σας μέσω της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης. Αυτά τα δύο συνδέονται μέσω της ιερολαγόνιας άρθρωσης, η οποία συνδέει κάθε πλευρά του ιερού οστού (το κάτω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης) με την εσωτερική επιφάνεια του λαγονίου (το οστό του ισχίου σε σχήμα πεταλούδας). Η λεκάνη σας συνδέεται επίσης με το μηριαίο οστό σας στην κοτύλη, μια υποδοχή που συγκρατεί το μηριαίο οστό σας στη θέση του. Επειδή η πύελος και η σπονδυλική σας στήλη παίζουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση και συνδέονται στενά, τα προβλήματα στη μία περιοχή μπορούν να επηρεάσουν την άλλη.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του πόνου στο ισχίο μετά από σπονδυλοδεσία;

Μετά τη χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας, θα χρειαστείτε χρόνο για να αναρρώσετε, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι θα είστε λιγότερο δραστήριοι. Για να προστατευτείτε όσο αναρρώνετε, οι μύες σας μπορεί να σφίγγουν και να λειτουργούν διαφορετικά από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα, οι καμπτήρες του ισχίου σας μπορεί να σφίξουν, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στους γοφούς σας, προκαλώντας μεγαλύτερο πόνο. Επειδή η σπονδυλική στήλη -ιδιαίτερα η οσφυϊκή μοίρα– και τα ισχία συνδέονται στενά, η μειωμένη κινητικότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη υποστήριξη και πίεση στη λεκάνη και τα ισχία για τη διατήρηση της στάσης του σώματος και την υποστήριξη της κίνησης. Στην πραγματικότητα, η σπονδυλοδεσία είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλαγές στη στάση του σώματος και τη βάδιση (περπάτημα και ισορροπία) και μπορεί να απαιτήσει από τα ισχία και τη λεκάνη να αντισταθμίσουν υπερβολικά, οδηγώντας σε πόνο ή δυσφορία. Επίσης, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη καταπόνηση της ιερολαγόνιας άρθρωσης, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο πόνο. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πόνου στο ισχίο μετά από σπονδυλοδεσία. Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • μεγαλύτερη επιβάρυνση της σπονδυλικής άρθρωσης μετά από σπονδυλοδεσία
  • λανθασμένη διάγνωση προβλημάτων στην πλάτη αντί για προβλήματα στο ισχίο
  • λήψη οστικού μοσχεύματος από το λαγόνιο
  • ταυτόχρονα προβλήματα σπονδυλικής στήλης και ισχίου

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί μυϊκή αδυναμία μετά τη χειρουργική επέμβαση, γι’ αυτό και συχνά συνιστάται φυσικοθεραπεία.


Ποιος είναι ο επιπολασμός του πόνου μετά από σπονδυλοδεσία;

Ο πόνος στο ισχίο – ιδίως ο πόνος στην ιερολαγόνια άρθρωση – μετά από χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας είναι σχετικά συχνός, καθώς επηρεάζει περίπου το 32-42% των ασθενών. Ωστόσο, αυτό το στατιστικό στοιχείο περιλαμβάνει επίσης ασθενείς που μπορεί να είχαν προϋπάρχοντα πόνο στην ιερολαγόνια άρθρωση πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι νέος πόνος στην ιερολαγόνια άρθρωση μετά από οσφυϊκή σπονδυλοδεσία εμφανίστηκε σε περίπου 12,6% των ασθενών.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του πόνου στο ισχίο μετά από σπονδυλοδεσία;

Λόγω της πολυπαραγοντικής φύσης του πόνου στο ισχίο μετά από σπονδυλοδεσία, θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με τον επαγγελματία υγείας σας για να λάβετε μια σωστή αξιολόγηση, ειδικά εάν ο πόνος δεν μειώνεται ή στην πραγματικότητα επιδεινώνεται μετά την αποκατάσταση από τη χειρουργική επέμβαση. Κατά πάσα πιθανότητα, ο επαγγελματίας υγείας θα σας συστήσει αρχικά συντηρητικές θεραπείες, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. ιβουπροφαίνη, ναπροξένη), τη χρήση ζώνης λεκάνης για τη μείωση της κίνησης των ισχίων και τη φυσικοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας, ο θεραπευτής σας μπορεί να εφαρμόσει στρατηγικές που βοηθούν στη βελτίωση της σταθεροποίησης της λεκάνης σας, στην αποκατάσταση της στάσης και της ισορροπίας, στη διόρθωση τυχόν ανωμαλιών στη βάδιση και την ισορροπία και στην ενδυνάμωση του περιβάλλουσας μυϊκού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ενέσεις στεροειδών ή χειρουργική επέμβαση εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποδώσουν.

Πόσο διαρκεί ο πόνος στο ισχίο μετά τη σπονδυλοδεσία;

Η διάρκεια του πόνου στο ισχίο μετά τη χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η έκταση της χειρουργικής επέμβασης, η ηλικία και η γενική υγεία του ασθενούς και η παρουσία τυχόν υποκείμενων παθήσεων. Σε γενικές γραμμές, είναι σύνηθες για τους ασθενείς να εμφανίζουν κάποιο επίπεδο πόνου στο ισχίο για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας. Ο πόνος αυτός μπορεί να συνοδεύεται από δυσκαμψία, πόνο και περιορισμένη κινητικότητα στην άρθρωση του ισχίου. Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι ασθενείς θα αρχίσουν να βιώνουν σταδιακή βελτίωση του πόνου στο ισχίο τους καθώς επουλώνονται και ανακτούν τη δύναμη και την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και των γύρω μυών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στο ισχίο μπορεί να επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος που απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Είναι συνηθισμένος ο πόνος στο ισχίο μετά από σπονδυλοδεσία;

Ο πόνος στο ισχίο μετά από σπονδυλοδεσία μπορεί να είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως κατά την αρχική μετεγχειρητική περίοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας μπορεί να επηρεάσει τη βιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα κινείται και κατανέμει το βάρος. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μυϊκές ανισορροπίες και αυξημένη πίεση σε ορισμένες αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισχίων. Επιπλέον, η τοποθέτηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, καθώς και η χρήση ορισμένων χειρουργικών εργαλείων, μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόκληση πόνου στο ισχίο. Είναι επίσης πιθανό ο ερεθισμός ή η βλάβη των νεύρων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης να οδηγήσει σε πόνο στην περιοχή του ισχίου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ο πόνος στο ισχίο μετά από σπονδυλοδεσία δεν είναι ασυνήθιστος, θα πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται από έναν επαγγελματία ιατρό. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του πόνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις ή απεικόνιση για να αποκλείσει τυχόν υποκείμενες παθήσεις ή επιπλοκές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συνιστάται φυσικοθεραπεία ή άλλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πόνου στο ισχίο και τη βελτίωση της συνολικής κινητικότητας και λειτουργίας.

Ποια είναι τα σημάδια μιας αποτυχημένης σπονδυλοδεσίας;

Ενώ το ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης σπονδυλοδεσίας είναι υψηλό, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η σπονδυλοδεσία μπορεί να μην επουλωθεί πλήρως ή να αποτύχει εντελώς. Ακολουθούν ορισμένα σημάδια αποτυχημένης σπονδυλοδεσίας:

  1. Συνεχιζόμενος ή επανεμφανιζόμενος πόνος: Ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος στην πλάτη, στα πόδια ή σε άλλες περιοχές που επρόκειτο να ανακουφιστούν από τη χειρουργική επέμβαση είναι ένα συνηθισμένο σημάδι αποτυχημένης σπονδυλοδεσίας.
  2. Περιορισμένη κινητικότητα: Η περιορισμένη κινητικότητα ή η δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη, τα ισχία ή τα πόδια μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η σπονδυλοδεσία δεν επουλώθηκε πλήρως ή ότι υπάρχουν επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση.
  3. Επιδείνωση των νευρολογικών συμπτωμάτων: Εάν παρουσιάσετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σας μετά τη χειρουργική επέμβαση, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη αποτυχημένης σπονδυλοδεσίας.
  4. Ψευδάρθρωση: Η ψευδάρθρωσηείναι μια κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλοδεσία δεν επουλώνεται πλήρως και σχηματίζεται μια ψεύτικη άρθρωση μεταξύ των σπονδύλων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στη σπονδυλική στήλη και να οδηγήσει σε συνεχή πόνο και επιπλοκές.
  5. Επιπλοκές του εμφυτεύματος: Το υλικό που χρησιμοποιείται στη σύντηξη μπορεί να σπάσει, να μετακινηθεί ή να μολυνθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο, φλεγμονή ή άλλες επιπλοκές.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Failed back surgery syndrome: current perspectives https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5106227/

Anatomy, Bony Pelvis and Lower Limb, Hip https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526019/

Does lumbar spine fusion predispose patients to future total hip replacement? https://thejns.org/spine/view/journals/j-neurosurg-spine/35/5/article-p564.xml#:~:text=Although%20lumbar%20fusion%20reportedly%20increases,clinically%20accelerate%20native%20hip%20degeneration.

Hip–Spine Syndrome in the Nonarthritic Patient https://www.arthroscopyjournal.org/article/S0749-8063(22)00281-X/fulltext

Sacroiliac joint pain after lumbar/lumbosacral fusion: current knowledge https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459112/

State of the union: a review of lumbar fusion indications and techniques for degenerative spine disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31261133/