Υγεία στόματος

Τι προκαλεί την πρωινή στοματική κακοσμία;

Έχουν όλοι οι άνθρωποι πρωινή στοματική κακοσμία;

Όλοι έχουν πρωινή στοματική κακοσμία σε κάποιο βαθμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, το στόμα μας παράγει λιγότερο σάλιο και αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια που προκαλούν οσμές.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κακή πρωινή κακοσμία του στόματος – είναι ήπια και εξαλείφεται εύκολα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ωστόσο, αν τη βρίσκετε ιδιαίτερα έντονη και δυσάρεστη ή αν η βασική οδοντιατρική σας ρουτίνα δεν επιλύει πλήρως το πρόβλημα, πρέπει να εντοπίσετε αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τι προκαλεί την πρωινή κακοσμία του στόματος;

Τι άλλο εκτός από τον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει την πρωινή αναπνοή; Στους πιθανούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι συνθήκες υγείας, οι οδοντιατρικές μας συνήθειες και τα τρόφιμα που τρώμε.

  • Κακή οδοντική υγιεινή

Αν η πρωινή αναπνοή σας είναι ιδιαίτερα έντονη, εξετάστε τις συνήθειες στοματικής υγιεινής σας και αναρωτηθείτε αν κάνετε αρκετά για να κρατήσετε το στόμα σας καθαρό. Στοιχεία από το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας αποκαλύπτουν ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και σχεδόν ένας στους τρεις έχει τερηδόνα.

Τα σωματίδια της τροφής παραμένουν στο στόμα σας, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη βακτηρίων μεταξύ των δοντιών και των ούλων, καθώς και στη γλώσσα. Αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων έχει ως αποτέλεσμα την κακοσμία του στόματος.

Η φθορά των δοντιών μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως πονόδοντο, νεκρό δόντι και ασθένεια των ούλων.

  • Νόσος των ούλων

Η ουλίτιδα, μια ήπια μορφή νόσου των ούλων, μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή πρωινή αναπνοή. Προσέξτε τα άλλα κύρια συμπτώματα, τα οποία είναι ο ερεθισμός, η ερυθρότητα και το πρήξιμο ή η αιμορραγία των ούλων, δηλαδή του τμήματος των ούλων γύρω από τη βάση των δοντιών σας.

Στην πιο σοβαρή μορφή της, γνωστή ως περιοδοντική νόσος, το δόντι σας μπορεί να χαλαρώσει ή ακόμη και να πέσει λόγω της απομάκρυνσης των ούλων από το δόντι σας. Τα ευαίσθητα δόντια, ο πόνος κατά τη μάσηση και οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα δόντια σας εφαρμόζουν μεταξύ τους όταν δαγκώνετε είναι ενδείξεις αυτού του προβλήματος.

Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να αντιμετωπιστεί η βλάβη.

  • Άλλες ασθένειες και διαταραχές

Μερικές φορές, το να παρατηρήσετε ότι η αναπνοή σας έχει χειροτερέψει είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος κάπου αλλού στο σώμα σας. Για παράδειγμα, ορισμένοι καρκίνοι αλλά και πεπτικές παθήσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GORD) παράγουν χημικές ουσίες στο σώμα σας που προκαλούν μια χαρακτηριστική οσμή της αναπνοής.

Εάν διαπιστώσετε ότι οι τεχνικές καλής οδοντικής υγιεινής που ακολουθείτε δεν βελτιώνουν την αναπνοή σας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο ή τον γενικό ιατρό σας για να αποκλείσετε ή να εντοπίσετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την πρωινή κακοσμία του στόματος σας;

Σε περίπτωση που η κακή οδοντική υγιεινή είναι η ρίζα του προβλήματός σας, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε με συνέπεια αυτά τα μέτρα στο σπίτι και δείτε πόσο μπορείτε να βελτιώσετε την πρωινή σας αναπνοή.

Σε βασικό επίπεδο, αυτό περιλαμβάνει τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, τόσο το πρωί όσο και πριν από τον ύπνο. Συνιστάται επίσης να χρησιμοποιείτε ένα μεσοδόντιο καθαριστικό και να καθαρίζετε τη γλώσσα σας με μια ξύστρα γλώσσας, καθώς αυτά τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης βακτηρίων στο στόμα και να μειώσουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου των ούλων.

Η εξέταση άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και την εξέταση των τροφίμων που τρώτε πριν από τον ύπνο.

Ενώ ένα στοματικό διάλυμα ή μια τσίχλα μέντας μπορεί να καταπολεμήσει προσωρινά την πρωινή κακοσμία του στόματος, αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιπλέον – όχι αντί – του τακτικού βουρτσίσματος και της χρήσης οδοντικού νήματος, καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν την αιτία του προβλήματος. Ομοίως, αν έχετε ξηροστομία, υπάρχουν σπρέι και τζελ που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν το στόμα σας υγρό και πολλά περιέχουν συστατικά που βοηθούν επίσης στην πρόληψη προβλημάτων των ούλων και των δοντιών.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο πιθανές αιτίες για την κακή πρωινή αναπνοή σας:

  1. Ξηρό στόμα

Όταν το σώμα μας παράγει λιγότερο σάλιο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτό κάνει το στόμα μας λίγο πιο ξηρό το πρωί. Το σάλιο κρατάει το στόμα σας υγρό και βοηθά επίσης να διατηρούνται τα δόντια σας καθαρά και απαλλαγμένα από βακτήρια. Ένα ξηρό στόμα χωρίς σάλιο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή.

Αυτό είναι γνωστό ως ξηροστομία, και αυτό μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για ορισμένους ανθρώπους από ό,τι για άλλους. Εάν αυτό αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για εσάς, παράλληλα με την ξηροστομία μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε ή να μιλήσετε, λόγω του ότι το σάλιο σας γίνεται παχύ και κολλώδες. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν επίσης μια ελαφριά αίσθηση καψίματος στο στόμα τους.

Η ξηροστομία και η πρωινή κακοσμία του στόματος τείνουν να είναι πιο έντονες σε άτομα που κοιμούνται με ανοιχτό στόμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που ροχαλίζουν είναι πιο επιρρεπείς στην κακή αναπνοή το πρωί. Υπάρχουν επίσης ορισμένες παθήσεις όπως το σύνδρομο Sjogren, στις οποίες υπάρχει λιγότερη παραγωγή σάλιου και δακρύων.

  1. Οι τροφές που τρώμε

Η τροφή που τρώμε διασπάται στο στόμα μας και στη συνέχεια απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος, οπότε είναι λογικό ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν έντονη οσμή -όπως σκόρδο ή κρεμμύδια- πριν πάτε για ύπνο μπορεί να προκαλέσει έντονη μυρωδιά στην αναπνοή σας το πρωί.

Ενώ το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να βοηθήσει προσωρινά την οσμή να εξασθενίσει, συνήθως δεν εξαφανίζεται εντελώς μέχρι οι τροφές να περάσουν από το σώμα σας. Αν και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες ελαφρώς ενοχλητικές κοινωνικές συναναστροφές, το ζήτημα αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Μια άλλη συχνή αιτία της πρωινής αναπνοής είναι το να μην τρώτε αρκετά, ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της υπερβολικής διατροφής. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας διασπά το λίπος, απελευθερώνονται χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή σας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved