Καρδιά και αγγεία

Τι προκαλεί το κάπνισμα στην καρδιά σας;

Πώς το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά;

  1. Χημικές ουσίες

Υπάρχουν πάνω από 7.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου και πάνω από 70 από αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Αλλά αυτές οι χημικές ουσίες έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι χημικές ουσίες στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Μπορούν να βλάψουν τα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς, ώστε να κολλήσει σε αυτά ένα λιπαρό υλικό. Εάν οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά σας καταστραφούν και φράξουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Αν αυτό συμβεί στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλό σας, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

  1. Μονοξείδιο του άνθρακα

Αυτό το δηλητηριώδες αέριο εισπνέεται όταν καπνίζετε, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ασθένειας. Το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει τα κύτταρα του αίματός σας να μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα σας όσο καλά θα έπρεπε. Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

  1. Νικοτίνη

Εκτός από εθιστική, η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα μπορεί επίσης να επηρεάσει άμεσα την καρδιά σας. Η νικοτίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν ελέγχεται βλάπτει μόνιμα τις αρτηρίες και την καρδιά σας.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό;

Όσοι συνεχίζουν να καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης και καρδιακής προσβολής, λόγω στένωσης των αρτηριών. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου – όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες σας στενεύουν λόγω συσσώρευσης λιπαρού υλικού μέσα στα τοιχώματά τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στηθάγχης και, πιο σοβαρά, καρδιακή προσβολή. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άλλων παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Το κάπνισμα προάγει τις καρδιακές παθήσεις με διάφορους τρόπους. Πρώτον, μπορεί να βλάψει την ευαίσθητη επένδυση των αρτηριών σας, περιορίζοντας την ικανότητά τους να διαστέλλονται. Επίσης, οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση επιβλαβών χημικών ουσιών στο εσωτερικό των αρτηριών και τη διακοπή της αποτελεσματικής επικοινωνίας των κυττάρων.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα επιβλαβούς LDL χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης, η οποία συνήθως προστατεύει την καρδιά. Και κάνει το αίμα σας πιο επιρρεπές στην πήξη, αυξάνοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθεί αρτηριακή θρόμβωση.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της καρδιακής νόσου ;

Είτε καπνίζετε είτε όχι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι προειδοποιητικά σημάδια πριν από ένα σοβαρό καρδιακό περιστατικό, οπότε η έλλειψη συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν έχει προκληθεί βλάβη.

Η στεφανιαία νόσος συνήθως αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς με την πάροδο του χρόνου και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά για τον κάθε ασθενή. Η στηθάγχη είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου, αυτά περιλαμβάνουν:

Ωστόσο, για πολλούς, το πρώτο σημάδι καρδιακής νόσου μπορεί να είναι ένα σημαντικό περιστατικό. Δυστυχώς, μερικές φορές η πρώτη φορά που κάποιος συνειδητοποιεί ότι πάσχει από στεφανιαία νόσο είναι όταν παθαίνει ξαφνική καρδιακή προσβολή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;

  • Πόνος στο στήθος – στην περίπτωση καρδιακής προσβολής, ο πόνος αυτός είναι συνήθως ξαφνικός και δεν υποχωρεί
  • Πόνος που ακτινοβολεί σε άλλες περιοχές του σώματος, ιδίως στον αριστερό ή δεξιό βραχίονα, στον αυχένα, στο σαγόνι, στην πλάτη ή στο στομάχι
  • Σφίξιμο στο στήθος – αυτό μπορεί να μοιάζει με δυσπεψία
  • Αίσθημα ζαλάδας, δύσπνοιας, αδιαθεσίας και εφίδρωσης

Μήπως ήρθε η ώρα να κόψετε το τσιγάρο;

Ακόμη και αν καπνίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει γρήγορα τον κίνδυνο καρδιακής και κυκλοφορικής νόσου. Μπορεί να παρατηρήσετε τα οφέλη νωρίτερα από ό,τι νομίζετε. 20 λεπτά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση επανέρχονται στο φυσιολογικό. 2-12 εβδομάδες, η άσκηση γίνεται ευκολότερη και η αναπνοή σας βελτιώνεται. Στην πραγματικότητα, μόλις ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι ο μισός από αυτόν που διατρέχει κάποιος που εξακολουθεί να καπνίζει.

Τι γίνεται με το άτμισμα;

Ο ατμισμός θεωρείται από πολλούς ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα και πολλοί καπνιστές αγοράζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να τους βοήθησαν να το κόψουν. Ωστόσο, το άτμισμα έχει δυνατότητες εθισμού και – καθώς το άτμισμα είναι σχετικά νέο – δεν είναι βέβαιο πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μακροπρόθεσμα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που σας επιτρέπουν να εισπνέετε νικοτίνη σε μορφή ατμού αντί για καπνό. Έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα, καθώς δεν περιέχουν καπνό και δεν παράγουν πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να εξακολουθούν να προκαλούν εθισμό, επειδή το υγρό που χρησιμοποιείται σε αυτά συνήθως περιέχει νικοτίνη. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από μη καπνιστές ή νέους.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι χρήσιμο για να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα, όταν συνδυάζεται με υποστήριξη από τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ατμίσματος στην υγεία.

Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε το άτμισμα ως μέσο για τη διακοπή της συνήθειας, παρά ως μόνιμη εναλλακτική λύση.

Παρόλο που το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία σας με πολλούς τρόπους, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι τεράστια – και πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε.

Διαβάστε επίσης:


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

SMOKING AND CARDIOVASCULAR DISEASE https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/50th-anniversary/pdfs/fs_smoking_CVD_508.pdf

Find your local Stop Smoking Service https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/find-your-local-stop-smoking-service/

How Smoking Affects Heart Health https://www.fda.gov/tobacco-products/health-effects-tobacco-use/how-smoking-affects-heart-health

How Is Smoking Linked to Heart Disease and Other Heart Issues? https://www.healthline.com/health/smoking/how-does-smoking-affect-your-heart

Coronary heart disease. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/coronary-heart-disease

The acute effects of daily nicotine intake on heart rate: A toxicokinetic and toxicodynamic modelling study. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273230014001706?via%3Dihub

Tobacco and cardiovascular disease: A summary of evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525170/