Ανοσοποιητικό Σύστημα

Τι σημαίνει να είσαι ανοσοκατεσταλμένος;

Τι είναι η ανοσοκαταστολή;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας, και τα κύτταρά του είναι οι ομάδες του στρατιωτών που πολεμούν καθημερινά για την υγεία μας, πολεμώντας οποιονδήποτε εισβολέα δεν είναι ευπρόσδεκτος στον οργανισμό μας και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του. 

Η ανοσοκαταστολή είναι η κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί όσο καλά θα έπρεπε. Για αυτό ευθύνονται διάφορες ασθένειες ή φαρμακευτική αγωγή με κατασταλτική δράση, ενώ κάποιες φορές και χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν λειτουργούν συντονισμένα και σωστά, ο δρόμος ανοίγει για τους εισβολείς να μολύνουν τον οργανισμό και ο άνθρωπος νοσεί. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί κάποια νόσος που είναι κατά τα άλλα αντιμετωπίσιμη από το ανοσοποιητικό σύστημα, να αποβεί πολύ σοβαρή ή ακόμα και μοιραία για τον άνθρωπο.

Η ανοσοκαταστολή είναι φανερή από μία απλή εξέταση αίματος, συνήθως κοιτάζοντας τις τιμές λευκών αιμοσφαιρίων και ανοσοσφαιρινών.

Ποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν ανοσοκαταστολή;

Φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση φλεγμονών μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ανοσοκατασταλτικές, καταστέλλοντας είτε μέρος είτε και ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα. Γνωστές περιπτώσεις χορήγησης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα και αποδέκτες μοσχευμάτων, για να μην απορρίψουν το μόσχευμα.

Τα κορτικοστεροειδή σε μεγάλες ή μακροχρόνιες χρήσεις, είναι γνωστά για την ανοσοκαταστολή που προκαλούν, ενώ και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου, τα μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται, μεταξύ άλλων, σε περιπτώσεις καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων και οι αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNF-α), που επίσης χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν επίσης να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες ασθένειες και ιατρικές επεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν ανοσοκαταστολή;

Πολλές κοινές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικές ασθένειες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το AIDS, που προκαλείται από τον ιό HIV, η έλλειψη φυσιολογικής λειτουργίας του σπλήνα, ο λύκος, ο σακχαρώδης διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μολύνσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και η πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια.

Επεμβάσεις που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την ανοσοκαταστολή είναι η σπληνεκτομή και διάφορες θεραπείες με ακτινοβολία πού χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε περίπτωση που η ακτινοβολία καταστρέψει μυελό των οστών, άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, το ανοσοποιητικό σύστημα παύει να είναι το ίδιο δυνατό. Ακόμα, πριν από μεταμόσχευση μυελού των οστών, ο αποδέκτης περνάει μία διαδικασία στην οποία σκοτώνονται με ακτινοβολία τα καρκινικά κύτταρα και ο μυελός των οστών για να υπάρξει χώρος για τα μεταμοσχευμένα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε ανθρώπους με λέμφωμα η λευχαιμία, και το ανοσοποιητικό του σύστημα μετά από αυτή τη διαδικασία δεν είναι το ίδιο δυνατό, καθώς έχει διαταραχθεί ο μυελός των οστών και μέχρι να αναγεννηθεί, το ρίσκο για μόλυνση από κάποια νόσο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι από την COVID-19;

Αν γνωρίζετε ότι ανήκετε στην ομάδα ανοσοκατασταλμένων, ακολουθήστε προσεκτικά όλους τους κανόνες υγιεινής και προστασίας από τον ιό και εμβολιαστείτε με όλες τις δόσεις του εμβολίου που είναι διαθέσιμες για την ομάδα σας, μετά από επικοινωνία με τον γιατρό σας. Συνεχίστε τη θεραπεία σας κατά την υπόδειξη του γιατρού σας, δουλέψτε από το σπίτι εάν αυτό είναι εφικτό, αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και αερίστε το χώρο σας όσο πιο συχνά μπορείτε, ειδικά αν έχετε επισκέψεις. Μιλήστε στους καλεσμένους σας, ζητήστε τους να είναι προσεκτικοί και αν το κρίνετε αναγκαίο να κάνουν κάποιο τεστ πριν σας δουν και να φορούν μάσκα καθόλη τη διάρκεια της αλληλεπίδρασής σας.