Εξαρτησιογόνες ουσίες

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε αλκοόλ;

Με ποιους τρόπους το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα;

1. Προβλήματα μνήμης

Το αλκοόλ φτάνει στον εγκέφαλο 30 δευτερόλεπτα μετά την πρώτη γουλιά, επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές και τους διαδρόμους που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα για την ανταλλαγή μηνυμάτων. Αυτή η επίδραση ανεβάζει την διάθεση, επιβραδύνει τα αντανακλαστικά και καταστέλλει την ισορροπία. Σε αυτή την κατάσταση, ο άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά, ενώ την επόμενη ημέρα παρουσιάζει κενά μνήμης, καθώς οι πληροφορίες δεν αποθηκεύονται στην μακροπρόθεσμη μνήμη του.

2. Συρρίκνωση εγκεφάλου

Όταν ένας άνθρωπος πίνει πολύ, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ποτό αρχίζει να επηρεάζει τη λειτουργία του μυαλού του, καθώς τα κύτταρα του εγκεφάλου του τείνουν να συρρικνώνονται. Ουσιαστικά, το πολύ αλκοόλ συρρικνώνει στην κυριολεξία τον εγκέφαλο. Αυτή η συρρίκνωση λοιπόν, έχει επιπτώσεις στην ικανότητα σκέψης, μάθησης και μνήμης.

3. Το αλκοόλ δεν βοηθά τον ύπνο

Η επίδραση που έχει το αλκοόλ στον εγκέφαλο προκαλεί υπνηλία. Οι περισσότεροι λοιπόν, θεωρούν ότι με το αλκοόλ θα κοιμηθούν καλύτερα. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια, καθώς ναι μεν αρχικά ο ύπνος θα είναι πιο εύκολος, αλλά δεν θα είναι ποιοτικός. Συγκεκριμένα, το σώμα αρχίζει να επεξεργάζεται και να διασπά το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του ύπνου, μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία θα ξυπνήσετε απότομα και ακολούθως, θα ξυπνάτε παροδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επιπρόσθετα, το αλκοόλ αποτρέπει τον βαθύ ύπνο (ύπνος REM) και κατά συνέπεια προκαλεί κόπωση την επόμενη μέρα. Τέλος, το αλκοόλ προκαλεί συχνοουρία, άρα όλο το βράδυ θα ξυπνάτε για να πάτε στην τουαλέτα.

4. Το αλκοόλ αυξάνει τα οξέα του στομάχου

Το αλκοόλ ερεθίζει την επένδυση του στομάχου και αυξάνει τα οξέα. Το αυξημένο οξύ μαζί με το αλκοόλ προκαλεί ναυτία και εμετό. Οι χρόνιοι αλκοολικοί έχουν συνήθως έλκη στο στομάχι, ενώ, νοουμένου ότι τα υψηλά επίπεδα οξέων στο στομάχι αποτρέπουν την πείνα, οι περισσότεροι χρόνιοι αλκοολικοί στερούνται θρεπτικά συστατικά.

5. Διάρροια και καούρα

Τόσο το λεπτό, όσο και το παχύ έντερο, επηρεάζονται από το αλκοόλ. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα τρόφιμα στο έντερο, με αποτέλεσμα να προκαλείται διάρροια, που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει και σε κάποιο μακροχρόνιο πρόβλημα. Επιπρόσθετα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες καούρας, καθώς το αλκοόλ χαλαρώνει το μυ που κρατάει το οξύ στον οισοφάγο (γαστρο-οισοφαγικός σφικτήρας), το σημείο δηλαδή που συνδέει τον οισοφάγο και το στομάχι, με αποτέλεσμα το οξύ να εισέρχεται στο λαιμό.

6. Συχνοουρία

Υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος εκκρίνει μια ορμόνη που διατάζει τους νεφρούς να μην παράγουν πάρα πολλά ούρα. Όταν όμως το αλκοόλ φτάσει στον εγκέφαλο, σταματά η παραγωγή αυτής της ορμόνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται συχνοουρία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ενώ την ίδια στιγμή λόγω της πίεσης που ασκείται στα νεφρά για περεταίρω παραγωγή ούρων μπορεί να προκληθούν και βλάβες στα νεφρά.

7. Κίρρωση του ήπατος

Το συκώτι, για να καταφέρει να διαλύσει το αλκοόλ που κατανάλωσε ένας άνθρωπος, πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλές τοξίνες. Με την πάροδο του χρόνου, όταν η κατανάλωση είναι συνεχής και μεγάλη, το συκώτι δημιουργεί έναν λιπαρό ινώδη ιστό στην επιφάνεια του, ο οποίος περιορίζει τη ροή του αίματος, οπότε τα κύτταρα του ήπατος δεν εξασφαλίζουν την ποσότητα αίματος που χρειάζονται για να επιβιώσουν και πεθαίνουν. Αυτό δημιουργεί ουλές στο συκώτι, το οποίο αρχίζει να υπολειτουργεί. Η ασθένεια αυτή ονομάζεται κίρρωση του ήπατος.

8. Βλάβη στο πάγκρεας και διαβήτης

Κανονικά, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη και άλλα χημικά που βοηθούν το έντερο στη διάσπαση των τροφίμων, αλλά το αλκοόλ παρεμβαίνει σε αυτή τη επεξεργασία. Οι τοξίνες που περιέχει το αλκοόλ, προκαλούν φλεγμονή στο πάγκρεας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες ακόμη και σε  καρκίνο του παγκρέατος. Μετά από χρόνια, αυτό σημαίνει ότι πάγκρεας δεν θα είναι σε θέση να παράξει ινσουλίνη, οπότε θα προκληθεί διαβήτης.

9. Hangover

Το αλκοόλ, αφυδατώνει το σώμα και ωθεί τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και του εγκεφάλου να επεκτείνονται, προκαλώντας πονοκέφαλο. Το στομάχι, το οποίο θέλει να απαλλαγεί από τις τοξίνες και το οξύ του αλκοόλ, ταράζεται, οδηγώντας σε ναυτία και έμετο. Ενώ, το συκώτι το οποίο είναι απασχολημένο με την επεξεργασία του αλκοόλ, δεν απελευθερώνει αρκετό σάκχαρο στο αίμα, προκαλώντας αδυναμία.

10. Ταχυκαρδία

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μπερδέψει τα ηλεκτρικά σήματα που διατηρούν σταθερό το ρυθμό της καρδιάς, προκαλώντας ταχυκαρδία. Η χρόνια κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ ενδέχεται να κάνει τις ταχυκαρδίες μόνιμες.

11. Το αλκοόλ αλλάζει τη θερμοκρασία του σώματος

Το αλκοόλ διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας αυξημένη ροή αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, πράγμα που αυξάνει την θερμοκρασία και κοκκινίζει το δέρμα. Αυτή η έξαψη, διαρκεί για λίγο, ωστόσο, η μακροχρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ωθεί το σώμα να απελευθερώνει πιο συχνά τις ορμόνες του στρες, καταστάσεις οι οποίες προκαλούν στένωση των αγγείων, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν την καρδιά να δουλέψει περισσότερο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

12. Το αλκοόλ σταματά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το αλκοόλ βάζει φρένο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα δεν μπορεί να παράξει τον κατάλληλο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τα μικρόβια όταν βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Έτσι, για 24 ώρες μετά από ένα έντονο μεθύσι είναι πολύ πιθανόν να αρρωστήσετε, γιατί ο οργανισμός σας μένει ουσιαστικά απροστάτευτος. Μάλιστα, οι χρόνιοι αλκοολικοί είναι πολύ πιο πιθανό να προσβληθούν από πνευμονία και φυματίωση.

13. Πανωλεθρία ορμονών

Οι ορμόνες, οι οποίες διαχειρίζονται τα πάντα στο ανθρώπινο σώμα, για να διατηρηθούν σε υγιή επίπεδα χρειάζεται το σώμα να βρίσκεται σε μια ισορροπία. Το αλκοόλ, ωστόσο, αποσυντονίζει τις ορμόνες. Στις γυναίκες αυτός ο αποσυντονισμός μπορεί να σημαίνει προβλήματα με τον εμμηνοριακό κύκλο ή προβλήματα εγκυμοσύνης, ενώ για τους άνδρες μπορεί να σημαίνει στυτική δυσλειτουργία, μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων ή συρρίκνωση όρχεων.

14. Απώλεια ακοής

Το αλκοόλ επηρεάζει την ακοή, αλλά δεν ξέρουμε τον ακριβή μηχανισμό για το πώς γίνεται αυτό. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το αλκοόλ μπερδεύει τον εγκέφαλο και τον αποτρέπει από το να επεξεργαστεί σωστά τον ήχο ή ότι βλάπτει τα νεύρα στο εσωτερικό του αυτιού. Σε κάθε περίπτωση, οι χρόνιοι αλκοολικοί στην πλειοψηφία τους υποφέρουν από απώλεια ακοής.

15. Οστεοπόρωση

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα του ασβεστίου στα οστά, πράγμα που σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από το αλκοόλ, οι οποίες στερούν την τροφοδοσία των οστών με τη σωστή ποσότητα αίματος, οδηγεί συχνά σε οστεοπόρωση.


+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Alcohol Affects Your Body https://www.webmd.com/mental-health/addiction/ss/slideshow-alcohol-body-effects

Alcohol Eats Away at Muscle Mass https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6672/alcohol-eats-away-at-muscle-mass

How Alcohol Affects Nutrition and Endurance https://wellness.ucsd.edu/studenthealth/resources/health-topics/alcohol-drugs/Pages/alcohol-nutrition-endurance.aspx

Moderate Alcohol Consumption and Hearing Loss: A Protective Effect https://www.researchgate.net/publication/12287436_Moderate_Alcohol_Consumption_and_Hearing_Loss_A_Protective_Effect

SHORT-TERM EFFECTS OF ALCOHOL https://www.drugfreeworld.org/drugfacts/alcohol/short-term-long-term-effects.html

Fact Sheets - Excessive Alcohol Use and Risks to Women's Health https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/womens-health.htm

Thyroid Awareness https://www.hormone.org/

ANATOMY BEQUEST PROGRAM https://med.umn.edu/research/anatomy-bequest-program

Hangovers https://alcohol.stanford.edu/alcohol-drug-info/buzz-buzz/hangovers

Drinking Alcohol Affects Your Kidneys https://www.kidney.org/news/kidneyCare/winter10/AlcoholAffects

Resources for Alcoholics and Problem Drinkers: Alcohol Addiction Help https://alcoholaddictioncenter.org/alcoholism-resources/

How Alcohol Affects the Quality—And Quantity—Of Sleep https://www.sleepfoundation.org/articles/how-alcohol-affects-quality-and-quantity-sleep

Alcohol’s Effects on Sleep in Alcoholics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2778757/

Alcohol's role in gastrointestinal tract disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15706765