Εξαρτησιογόνες ουσίες

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες;

Η μείωση, και ακόμη καλύτερα, η διακοπή του αλκοόλ, μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και στην γενική σύνθεση του σώματος. Οι συστάσεις τονίζουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες όχι περισσότερο από δύο ποτά. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συνδέεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και τον ορθοκολικό καρκίνο.

Ποια οφέλη επιφέρει η αποχή από το αλκοόλ για ένα μήνα;

Πολλοί άνθρωποι, με την έναρξη του νέου έτους αποφασίζουν ότι θα απέχουν από το αλκοόλ για ένα μήνα, πραγματοποιώντας το λεγόμενο «Dry January», δηλαδή την πλήρης αποχή από το αλκοόλ για τον Ιανουάριο. Και ενώ αυτή φαίνεται να είναι μια βραχυπρόθεσμη απόφαση ή μια μοντέρνα μόδα, ακόμη και αυτές οι 30 μέρες, μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Όπως διευκρινίζει η Δρ. Rekha B. Kumar, γιατρός και διευθύντρια στο Αμερικανικό Ιατρικό Συμβούλιο για την Παχυσαρκία, τα οφέλη της διακοπής του αλκοόλ για 30 ημέρες, ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η αλλαγή αυτή από την βασική του συμπεριφορά. Πιο απλά, ανάλογα με το πόσο αλκοόλ συνηθίζει να καταναλώνει κάποιος υπό κανονικές συνθήκες, θα δει και τις ανάλογες αλλαγές. Κάποιος που πίνει ελάχιστα, αλλά επιλέγει να μην πιει καθόλου για ένα μήνα θα νιώσει απλά την ικανοποίηση ότι πέτυχε τον στόχο που έθεσε, από την άλλη, εκείνος που πίνει πάρα πολύ θα παρατηρήσει και άλλες βελτιώσεις εκτός από την ικανοποίηση της επιτυχίας, όπως διανοητική σαφήνεια, καλύτερος ύπνος, απώλεια βάρους κλπ.

Η Amitava Dasgupta, καθηγήτρια παθολογίας στη Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth του Χιούστον και συγγραφέας του βιβλίου «The Science of Drinking», συμφωνεί με την άποψη της Δρ. Kumar, προσθέτοντας ότι για τους ανθρώπους που πίνουν λίγο ή μέτρια, η συμμετοχή στο Dry January δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στο σώμα τους, αλλά για τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το Dry January θα επιφέρει πολλές αλλαγές στο σώμα και την υγεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξάνεται ακόμη και αν κάποιος καταναλώνει υπερβολικό αλκοόλ μόνο μια φορά τον μήνα.

Πως το Dry January ωφελεί και αλλάζει το σώμα;

Για όσους πίνουν συχνά ή πολύ, το Dry January θα ωφελήσει με τους ακόλουθους τρόπους το σώμα τους:

1. Ανακούφιση στο συκώτι

Η κίρρωση του ήπατος εμφανίζεται συνήθως στους ανθρώπους που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ σε τακτική βάση. Αυτοί που συνηθίζουν να πίνουν παρουσιάζουν στο συκώτι τους κάποιες λιπαρές αλλαγές, οι οποίες είναι αναστρέψιμες όταν σταματήσουν να πίνουν. Μάλιστα το συκώτι μπορεί να επιστρέψει ακόμη και στην φυσιολογική του κατάσταση μετά την διακοπή του ποτού, με τις θετικές αλλαγές να εμφανίζονται από τις πρώτες εβδομάδες αποχής. Επιπρόσθετα, η διακοπή του αλκοόλ επιτρέπει στο συκώτι να επικεντρωθεί στις άλλες του αρμοδιότητες, που είναι σημαντικές για το σώμα, όπως είναι ο μεταβολισμός του λίπους και των υπερβολικών ορμονών που πρέπει να διαλυθούν.

2.Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Το αλκοόλ μεταβολίζεται από το συκώτι με την βοήθεια ενός ένζυμου που ονομάζεται αφυδρογονάση, αλλά όταν κάποιος πίνει υπερβολικά, αυτό το ένζυμο φτάνει σε κορεσμό και το αλκοόλ αρχίζει να μεταβολίζεται από ένα διαφορετικό ένζυμο. Σε μια τέτοια περίπτωση αρχίζουν να παράγονται πολλές ελεύθερες ρίζες που οξειδώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) «και όταν η LDL οξειδώνεται εναποτίθεται στις καρωτιδικές αρτηρίες, οδηγώντας σε απόφραξη» εξηγεί η Δρ. Dasgupta. «Από την άλλη πλευρά, εάν πίνετε με μέτρο» προσθέτει, «το αλκοόλ δεν έχει καμία επίδραση στην LDL χοληστερίνη, αλλά αντίθετα αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL)». Συγκεκριμένα, η Δρ. Dasgupta, ισχυρίζεται ότι κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κρασί την εβδομάδα, ωφελεί την υγεία, ειδικά των ανδρών άνω των 40 ετών στους οποίους μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ οι γυναίκες ωφελούνται σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν όμως, η κατανάλωση γίνει υπερκατανάλωση, τότε το αλκοόλ όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά αυξάνει τους κινδύνους καρδιαγγειακής πάθησης.

3. Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Η.Π.Α. ανέφερε στην Έκθεση του για τις Καρκινογόνες ουσίες, ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Όπως υπογραμμίζεται, ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο που σχετίζεται με το αλκοόλ, αυξάνεται όταν πίνει περισσότερο αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου σε τακτική βάση και μάλιστα το αλκοόλ συνδέεται με τους ακολούθους τύπους καρκίνου:

  • Εγκεφάλου και λαιμού
  • Οισοφάγου
  • Ήπατος
  • Στήθους
  • Ορθοκολικός

Αξίζει να σημειωθεί ότι στοιχεία του 2009, που δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας, εκτιμούν ότι περίπου 3,5% των θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετίζονται με το αλκοόλ.

4. Απώλεια βάρους

Ως γνωστόν το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες, η αποκοπή του λοιπόν, ενισχύει την απώλεια βάρους, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η απώλεια εξαρτάται από την αρχική κατανάλωση. Σύμφωνα με την Δρ. Kumar, εκείνοι που πίνουν πολύ, όταν σταματήσουν να πίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα παρατηρήσουν ότι αλλάζει η σύνθεση του σώματος τους, ότι χάνουν βάρος, ότι μειώνεται το λίπος που έχουν στο στομάχι τους και ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους μειώνονται. Η ίδια, προτείνει την διακοπή του αλκοόλ ως μέθοδος απώλειας βάρους στους ασθενείς της, οι οποίοι έχουν βελτιστοποιήσει όλες τις άλλες πτυχές της ζωής τους (διατροφή, άσκηση, καλός ύπνος, διαχείριση άγχους), για να ελέγξει εάν η πλήρη αποκοπή του αλκοόλ έχει περεταίρω αντίκτυπο στο βάρος τους.

5. Ενίσχυση εγκεφάλου

Το γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και παρεμβολές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, αποτελεί τον βασικότερο λόγο για τον οποίο η χρήση αλκοόλ είναι παράνομη πριν από τα 21 χρόνια. Οι αλκοολικοί παρουσιάζουν ορισμένες διαταραχές του εγκεφάλου που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να μειώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, οπότε η διακοπή του αλκοόλ θα αποτρέψει τον κίνδυνο αυτών των επιπτώσεων.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved