Διάγνωση

Τηλεδερματολογία: Πόσο αποτελεσματική είναι εν καιρώ πανδημίας;

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει ριζικά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.  Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και οι ανησυχίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που επισκέπτονται τα νοσοκομεία και τα ιατρεία για προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με την COVID -19 και μερικές φορές, σε μεγάλο βαθμό, εις βάρος της υγείας τους, λόγω καθυστερήσεων στη διάγνωση ή τη θεραπεία.

Τα νοσοκομεία και οι κλινικές για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση στρέφονται όλο και περισσότερο στην τηλεϊατρική – ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης – ως ένα ασφαλή τρόπο θεραπείας των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η δερματολογία είναι μία από τις πολλές ιατρικές ειδικότητες που «βλέπει» τους ασθενείς της μέσω τηλεϊατρικής.

Οι τηλεδιασκέψεις είναι κατάλληλες για την δερματολογία;

Η δερματολογία είναι ένα επιστημονικό πεδίο που βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην οπτική παρατήρηση. Η τηλεϊατρική είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη δερματολογία, ειδικά τη σημερινή εποχή όπου τα smartphone, τα tablet και οι φορητοί υπολογιστές είναι πανταχού παρόντα και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη και αποστολή φωτογραφιών ή για τηλεδιασκέψεις. Ακόμη και πριν από την πανδημία, μελέτες διαπίστωσαν ότι οι διαγνώσεις μέσω τηλεδερματολογίας είναι ακριβείς, ικανοποιούν τους ασθενείς και επιτρέπουν στους δερματολόγους να «δουν» περισσότερους ασθενείς σε περιπτώσεις που ο αριθμός των ασθενών σε ένα ιατρείο επιβάλλεται να είναι περιορισμένος.

Ποια προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν στην τηλεδερματολογία; Πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε;

Η κακή ποιότητα της εικόνας, αποτελεί πολλές φορές ένα βασικό πρόβλημα στην τηλεδερματολογία, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που κάνουν τις «επισκέψεις» πιο παραγωγικές.

Αρχικά, πριν από την επίσκεψη, προσπαθήστε να στείλετε φωτογραφίες στον δερματολόγο σας, ακόμα κι αν η επίσκεψή σας θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Η τηλεδιάσκεψη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σύνδεση στο διαδίκτυο και την ποιότητα του βίντεο (τόσο του ιατρού, όσο και του ασθενούς), έτσι οι φωτογραφίες θα βοηθήσουν τον γιατρό να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Κατά τη λήψη φωτογραφιών, επιλέξτε ένα συμπαγές και μονόχρωμο φόντο με διάχυτο φωτισμό. Στη φωτογραφική σας χρησιμοποιήστε τη λειτουργία για κοντινές λήψεις. Η φωτογραφία με φλας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, αλλά αν υπάρχει καλός φωτισμός συνολικά, απενεργοποιήστε το φλας, το οποίο μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του χρώματος της φωτογραφίας. Για να βγάλετε φωτογραφία σε μια δερματολογική βλάβη, χρησιμοποιήστε ένα χάρακα ή ένα άλλο αντικείμενο για να δείξετε το μέγεθος.

Όσον αφορά στην τηλεδιάσκεψη, βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή ποιότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Καθίστε σε ένα σημείο με επαρκή φωτισμό (είναι καλύτερο η πλάτη σας να μην βλέπει σε παράθυρο) και μπροστά από μια κάμερα που είναι στο κέντρο, σε σταθερή θέση και που μπορεί να ρυθμιστεί ανά πάσα στιγμή (σε περίπτωση που ο γιατρός ζητήσει τόσο μακρινό όσο και κοντινό πλάνο). Επιπρόσθετα, βρείτε ένα χώρο πολύ ιδιωτικό στο σπίτι σας, καθώς ανάλογα με το μέρος του σώματος που παρουσιάζεται η βλάβη, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε κάποια ρούχα. Για τον ίδιο λόγο ντυθείτε με τρόπο τέτοιο, ώστε να σας επιτρέπεται η εύκολη πρόσβαση στην περιοχή που υπάρχει η βλάβη.

Σε ποιες περιπτώσεις ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί το ιατρείο;

Οι περιορισμοί της τηλεδερματολογίας μπορεί να την κάνουν λιγότερο χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δερματολόγος θα συγκεντρώσει το ιατρικό ιστορικό που χρειάζεται και χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες οπτικές πληροφορίες που συνέλλεξε μέσω των τηλεδιασκέψεων και φωτογραφιών, θα αποφασίσει πότε και αν ο ασθενής χρειάζεται να επισκεφτεί το ιατρείο του.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η αξιολόγηση των χρωματισμένων αλλοιώσεων, όπως οι φακίδες και οι κρεατοελιές, συχνά στο πλαίσιο της διάγνωσης του κατά πόσον μια τέτοια βλάβη είναι καρκινική. Κατά την αξιολόγηση αυτών των βλαβών, οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν ένα δερματοσκόπιο, το οποίο φωτίζει και μεγεθύνει τις βλάβες, έτσι ώστε να είναι ορατές οι λεπτομέρειές τους. Οι χρωματισμένες βλάβες δεν μπορούν να παρατηρηθούν μέσω τηλεϊατρικής.

Επίσης, μια άλλη περίπτωση είναι οι περιοχές που έχουν τρίχες, όπως το τριχωτό της κεφαλής, που είναι δύσκολο να εξεταστούν σωστά μέσω τηλεϊατρικής, καθώς μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν τα μαλλιά και να φωτογραφηθούν με ειδικό φωτισμό. Οι επιφάνειες του βλεννογόνου, όπως το εσωτερικό του στόματος, μπορεί να είναι εξίσου δύσκολο να απεικονιστούν πλήρως και χρειάζονται ειδικό φωτισμό.

Τέλος, οι παθήσεις του δέρματος που μπορεί να απαιτούν βιοψία ή ένεση κάποιου φαρμάκου, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω τηλεϊατρικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τηλεϊατρική μπορεί μόνο να βοηθήσει στο να ληφθεί η απόφαση για το εάν απαιτείται κάποια διαδικασία στο ιατρείο και πόσο επείγον είναι να πραγματοποιηθεί.