Διατροφή

Tips για απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο

Η μεταβολή των διατροφικών συνηθειών και επιλογών με σκοπό την απώλεια βάρους, γνωστή και ως δίαιτα, αποτελεί για πολλούς ανθρώπους δύσκολη υπόθεση. Η αναγκαιότητα της για τον περιορισμό της παχυσαρκίας και της υπερφαγίας είναι σημαντική,καθώς μπορεί να προκύψουν από το υπερβολικό βάρος θέματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιοαγγειακά νοσήματα και μερικές μορφές καρκίνος. Το φαινόμενο της παχυσαρκίας επηρεάζει αρκετά μεγάλο ποσοστό παγκοσμίως αφού σε στατιστική έρευνα στις Η.Π.Α διάρκειας 3 ετών διαπιστώθηκε ότι το 70% των Αμερικανών είναι υπέρβαροι και έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν διαιτολόγιο για την μείωση του βάρους τους.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα ενός διαιτολογίου που στοχεύει στην μείωση του βάρους όπως το φύλλο, η ηλικία, η συχνότητα της άσκησης, οι διατροφικές προτιμήσεις, η πειθαρχία του ατόμου, γενετικοί παράγοντες και τυχόν ιατρικά προβλήματα. Η αποφυγή όμως τροφών και ποτών όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και τα τρανς λιπαρά μπορεί να βοηθήσει αρκετά προς την επίτευξη του στόχου της απώλειας βάρους. Επιπλέον η άσκηση όχι μόνο μπορεί να συμβάλει προς αυτόν τον στόχο αλλά μπορεί επιπροσθέτως να βοηθήσει και στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Βασική αρχή για την επιτυχία του επιτεύγματος μπορούν να είναι μερικές από τις ακόλουθες συμβουλές που στοχεύουν να ανατρέψουν μερικές συνήθειες οι οποίες συχνά αναστέλλουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καταγραφή της προσπάθειας

Καταγράφοντας τις διατροφικές  επιλογές ειδικά τις τρεις πρώτες ημέρες γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος των παρεκκλίσεων που επηρεάζουν την προσπάθεια για μείωση των θερμίδων και του σωματικού βάρους. Η καταγραφή των τροφών και των ροφημάτων, καθώς και της κατανάλωσης προϊόντων εκτός σπιτιού που μπορεί να διαφέρουν από τις επιλογές της νέας δίαιτας ενδέχεται να δώσει τον έλεγχο και την δυνατότητα διόρθωσης στο άτομο που προσπαθεί να αλλάξει την διατροφή του.

Το σπιτικό φαγητό είναι προτιμότερο

Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει αρκετά στον περιορισμό των περιττών κιλών. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει έλεγχος των υλικών και κατά συνέπεια η χρήση υλικών με λιγότερα λιπαρά είναι σημαντική. Αποφεύγονται τα τρανς λιπαρά πολλών τροφών προμαγειρεμένων που πωλούνται στα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, ενώ μπορεί να αποτελέσει και επιπλέον κίνητρο για την δημιουργία ακόμα πιο σωστών τροφών για το νέο διαιτολόγιο.

Ανάλυση στόχων και των εμποδίων τους

Εμπόδια στους στόχους μπορεί να προκύψουν, όμως σημασία έχει η προσπάθεια που θα καταβάλλει το άτομο για να ξεπεραστούν. Αν ο χρόνος πολλές φορές για παράδειγμα είναι το πρόβλημα και το ενδεχόμενο του μαγειρέματος δεν μπορεί να συνδυαστεί χρονικά με το γυμναστήριο, ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να ωφελήσει το εγχείρημα ενώ μερικές γρήγορες συνταγές υγιεινές θα ήταν η λύση.

Εντοπισμός των συνηθειών που επιβαρύνουν την διατροφή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια για υγειινή διατροφή, όπως για παράδειγμα το φαγητό μπροστά από την τηλεόραση που διενεργείται περισσότερο ως απασχόληση και διασκέδαση. Ο εντοπισμός τέτοιων συνηθειών και η αποφυγή τους βοηθάει στον περιορισμό των θερμίδων και τον καλύτερο έλεγχο της διατροφής.

Διαχωρισμός της πείνας από την ψυχαναγκαστική σίτιση

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού τρώει πολλές φορές όταν δεν αισθάνεται πείνα, καθώς λαμβάνει ευχαρίστηση και πολλές φορές ανακουφίζεται από το στρες ως μια μορφή εναλλακτικής ψυχοθεραπείας. Η αντίληψη των αισθήσεων και των επιθυμιών του σώματος είναι βασική για την αποφυγή της υπερφαγίας και της περιττής σίτισης.

Έλεγχος της ποσότητας

Σταδιακά η προσπάθεια μείωσης της ποσότητας του φαγητού δοκιμάζοντας κατά πόσο υποχωρεί το αίσθημα πείνας και επιλογής της κατάλληλης ποσότητας που να συνδυάζει μικρότερη θερμιδική προσθήκη και ικανοποίηση των οργανικών αναγκών, είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα

Εστίαση στα θετικά αποτελέσματα

Εφόσον η νέα διατροφή αρχίζει να αποδίδει και το σωματικό βάρος μειώνεται, τότε είναι λογικό η ντοπαμίνη να αρχίζει να λειτουργεί και να δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας στο άτομο που βρίσκεται σε δίαιτα. Αυτό είναι σημείο ‘κλειδί’ καθώς αποτελεί το κίνητρο για την πιστή εφαρμογή της διατροφής και την επίτευξη των στόχων που έχει τεθεί.


+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved