Εγκυμοσύνη

Το άγχος μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη εμβρύου;

Νέα έρευνα στην Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica δείχνει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας, ή την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης εντός ενός εμμηνορροϊκού κύκλου. Η μελέτη αξιολόγησε το αλλοστατικό φορτίο, το οποίο αναφέρεται στη “φθορά” του χρόνιου στρες και των γεγονότων της ζωής, σε 444 γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες με υψηλότερες βαθμολογίες αλλοστατικού φορτίου -με βάση εννέα δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα, η κορτιζόλη, η νοραδρεναλίνη και η χοληστερόληείχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες εντός ενός έτους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με βαθμολογία αλλοστατικού φορτίου 5-6 θα είχαν 59% μείωση της γονιμότητας σε σύγκριση με εκείνες με βαθμολογία 0. Αυτό που βρέθηκε παρέχει μια νέα ιδέα για τη συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη. Αλλά προφανώς, ο τρόπος αντικειμενικής αξιολόγησης του στρες είναι ένα πολύπλοκο επιστημονικό ζήτημα και ο τρόπος παρέμβασης και μείωσης των επιπτώσεων του χρόνιου στρες είναι ένα φλέγον πρόβλημα, τα οποία είναι όλα πράγματα που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Το αλλοστατικό φορτίο (AL) είναι ένας πρακτικός δείκτης που αντικατοπτρίζει τις φυσιολογικές αλλαγές πολλών συστημάτων που συμβαίνουν ως απόκριση στο χρόνιο ψυχοκοινωνικό στρες. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ του αλλοστατικού φορτίου των γυναικών πριν από την εγκυμοσύνη και του χρόνου μέχρι την εγκυμοσύνη.

Ποια ήταν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα;

Συμμετείχαν 444 γυναίκες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης και προσπαθούσαν για εγκυμοσύνη. Οι βαθμολογίες αλλοστατικού φορτίου τους κατά την έναρξη αξιολογήθηκαν με εννέα δείκτες (συστολική αρτηριακή πίεση, διαστολική αρτηριακή πίεση, γλυκόζη πλάσματος νηστείας, κορτιζόλη πλάσματος, νοραδρεναλίνη, ιντερλευκίνη-6, υπερευαίσθητη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας και δείκτης μάζας σώματος). Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν και η έκβαση της εγκυμοσύνης τους διαπιστώθηκε 1 έτος αργότερα- στη συνέχεια υπολογίστηκε ο χρόνος μέχρι την εγκυμοσύνη. Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα Cox για την εκτίμηση των αναλογιών γονιμότητας και των διαστημάτων εμπιστοσύνης 95% (95% CI) για διαφορετικές βαθμολογίες αλλοστατικού φορτίου.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Η διάμεση βαθμολογία αλλοστατικού φορτίου ήταν 1 με εύρος 0-6. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη βαθμολογία αλλοστατικού φορτίου: ομάδα Α (αλλοστατικό φορτίο = 0, 150/444, 33,8%), ομάδα Β (αλλοστατικό φορτίο = 1-2, 156/444, 35,1%), ομάδα Γ (αλλοστατικό φορτίο = 3-4, 100/444, 22,5%) και ομάδα Δ (αλλοστατικό φορτίο = 5-6, 38/444, 8,6%). Το αθροιστικό ποσοστό εγκυμοσύνης σε διάστημα 12 μηνών για τις τέσσερις ομάδες (A-D) ήταν 55,4%, 44,5%, 50,9% και 26,9%, αντίστοιχα (log-rank test, p = 0,042). Μετά την προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, η ομάδα D παρουσίασε 59% μείωση της γονιμότητας σε σύγκριση με την ομάδα Α (λόγος γονιμότητας = 0,41, 95% CI 0,21-0,83).

Τελικά τι μπορούμε να συμπεράνουμε από την έρευνα;

Οι γυναίκες με υψηλότερη βαθμολογία αλλοστατικού φορτίου ενδέχεται να έχουν χαμηλότερη γονιμότητα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αξιολόγηση του αλλοστατικού φορτίου κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής πριν από τη σύλληψη θα ήταν ιδιαίτερα συνετή.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Female fecundability is associated with pre-pregnancy allostatic load: Analysis of a Chinese cohort https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aogs.14443