Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Το άγχος προκαλεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου;

Εάν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, θα έχετε ακούσει πολλούς ανθρώπους να σας λένε ότι πρέπει να διαχειριστείτε το άγχος σας. Και αυτό γιατί παλαιότερα, εθεωρείτο ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είχε ψυχολογικά αίτια. Σήμερα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει. Παρόλο που οι άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πρέπει να διαχειρίζονται το άγχος τους, το άγχος δεν αποτελεί άμεση αιτία της νόσου. (Πώς συνδέεται η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η κατάθλιψη;)

Τι ρόλο παίζει το άγχος στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου;

Παρόλο που πλέον είναι γνωστό ότι το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα δεν προκαλούν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο ρόλος που παίζει το άγχος στην εμφάνιση της ασθένειας. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο;)

Η ύπαρξη οποιασδήποτε χρόνιας ασθένειας, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία, προκαλεί σημαντικό άγχος και πίεση στους ασθενείς. Τα συμπτώματα μιας χρόνιας πάθησης δεν εξασθενούν σε μια εβδομάδα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, αλλά συντροφεύουν τον ασθενή για το υπόλοιπο της ζωής του, γεγονός που προκαλεί αυξημένο συναισθηματικό στρες, το οποίο εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρηθεί ευερεθιστότητα, κατάθλιψη ή κρίσεις πανικού.

Η ίδια λοιπόν, η ύπαρξη της φλεγμονώδης νόσος τους εντέρου, προκαλεί αυξημένο άγχος, το οποίο οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα. Τα ψυχολογικά προβλήματα επιδεινώνουν την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Στην πραγματικότητα, το άγχος δεν προκαλεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αλλά μπορεί να την επιδεινώσει. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Αυξάνει τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών)

Γιατί οι πρώτοι ερευνητές θεώρησαν ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι αποτέλεσμα άγχους;

Είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε γιατί οι πρώτοι ερευνητές θεώρησαν ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ήταν ψυχοσωματική ασθένεια.

Πολλοί ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εμφάνιζαν σοβαρό άγχος και άλλα συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα και με βάση αυτό, οι παλαιότεροι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το άγχος ήταν η βασική αιτία της ασθένειας. Τα αγχώδη συμπτώματα, ωστόσο, δεν ήταν τίποτε άλλο εκτός από το αποτέλεσμα των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, (πόνος, διάρροια και αιμορραγία).

Με απλά λόγια, το άγχος, τα συναισθηματικά και τα ψυχολογικά προβλήματα δεν προκαλούν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αλλά επιδεινώνουν την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Επηρεάζεται από την καφεΐνη;)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου;

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι ένας όρος που περιγράφει δύο καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή στο έντερο. Οι εν λόγω καταστάσεις είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο το παχύ έντερο, ενώ η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιαδήποτε ηλικίας.

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι τα ακόλουθα:

  • Πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά
  • Απώλεια βάρους
  • Κόπωση
  • Αιματηρή διάρροια

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου έρχονται και φεύγουν και σε ορισμένες περιπτώσεις επιστρέφουν πιο έντονα (έξαρση). Σημειώνεται ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν επιπλέον συμπτώματα όπως πυρετός, έμετος και αναιμία. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει;)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Does Stress Cause Inflammatory Bowel Disease? https://www.verywellhealth.com/does-stress-cause-inflammatory-bowel-disease-1942856

Psychosomatic factors in gastrointestinal disorders https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3477993/

Stressful life events as a risk factor for inflammatory bowel disease onset: A population-based case-control study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17100973/

Psychological aspects of inflammatory bowel disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3765643/

Psychosocial Issues in Inflammatory Bowel Disease and Intestinal Failure https://journals.scholarsportal.info/details/00029270/v102is1/s56_piiibdaif.xml

Inflammatory bowel disease https://www.nhs.uk/conditions/inflammatory-bowel-disease/