Καρδιά και αγγεία

Ο ακανόνιστος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ακανόνιστοι τρόποι ύπνου, οι οποίοι ποικίλουν σε χρόνο και ποιότητα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών, σημειώνει νέα μελέτη.

Η ανυπαρξία κανονικού προγράμματος ύπνου είναι ανθυγιεινή;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το να μην έχει κάποιος ένα κανονικό και ποιοτικό πρόγραμμα ύπνου, είναι ανθυγιεινό.  Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την καλή υγεία, με τους ειδικούς να συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται κάθε βραδύ 7-9 ώρες. Σημειώνουν μάλιστα, πως αυτές οι ώρες ύπνου πρέπει να είναι ποιοτικές, καθώς ο ύπνος υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και συμμετέχει σε πτυχές του μεταβολισμού, όπως η ρύθμιση της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα μάλιστα, έχει συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνο με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, ενώ άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο ανεπαρκής ύπνος και η κακή ποιότητα του, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Τα ακανόνιστα πρότυπα ύπνου, ωστόσο, δεν είχαν εξεταστεί μέχρι σήμερα. Να διευκρινίσουμε ότι ακανόνιστος ύπνος σημαίνει ότι κάποιος κοιμάται και ξυπνά διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, ενώ η ποιότητα του ύπνου του είναι διαφορετική κάθε βράδυ.

Τι διαπίστωσε η συγκεκριμένη μελέτη σχετικά με τα ακανόνιστα πρότυπα ύπνου;

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Tianyi Huang από το νοσοκομείο Brigham και το Women’s Hospital, έθεσε ως στόχο να διερευνήσει το κατά πόσον τα ακανόνιστα πρότυπα ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από περίπου 2.000 άνδρες και γυναίκες, 45 έως 84 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην Πολυεθνική Μελέτη Αθηροσκλήρωσης του NHLBI. Σημειώνεται ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.

Τα πρότυπα ύπνου των συμμετεχόντων, παρακολουθούνταν αρχικά, για επτά ημέρες χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται ακτιγράφος (actigraph), η οποία μοιάζει με ένα ρολόι. Ο ακτιγράφος μετρούσε τις περιόδους δραστηριότητας και ξεκούρασης των συμμετεχόντων, για να εκτιμηθούν οι ώρες που ήταν ξύπνιοι και οι ώρες που κοιμόντουσαν. Οι συμμετέχοντες, υποβλήθηκαν επίσης σε εξέταση ύπνου στο σπίτι τους και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους.

Μετά από αυτό, οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες για περίπου πέντε χρόνια με σκοπό να ελέγξουν εάν υπήρχε το ενδεχόμενο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, διαπιστώνοντας ότι την περίοδο αυτή, 111 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Οι ερευνητές λοιπόν, αναλύοντας τα στοιχεία που προέκυψαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες με τα πιο ακανόνιστα προγράμματα ύπνου ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν συγκεκριμένα πρότυπα ύπνου. Διαπιστώσαν μάλιστα, ότι η συσχέτιση ανάμεσα σε ακανόνιστό ύπνο και καρδιαγγειακή νόσο ήταν πιο ισχυρή στους μειονεκτικούς πληθυσμούς, όπως οι Αφροαμερικανοί, σε σύγκριση με τους λευκούς συμμετέχοντες.

Τι υποδηλώνουν τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τον ακανόνιστο ύπνο;

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το ακανόνιστο πρότυπο ύπνου, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Αντίθετα, η διατήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος ύπνου, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και άλλες υγιεινές συνήθειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι δεν είναι σαφής ο λόγος που τα πρότυπα ύπνου επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα, άλλα οι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, σε διαταραχές στον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης (κιρκαδικός ρυθμός), καθώς η αρτηριακή πίεση και άλλες καρδιαγγειακές λειτουργίες εξαρτώνται από τον κιρκαδικό ρυθμό.