Διατροφή

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το αλάτι; Και αν ναι, σε ποιες ποσότητες;

Είναι σημαντικό το αλάτι για την λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος;

Το νάτριο είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, διότι το σώμα βασίζεται στο νάτριο για να μπορεί να μεταδίδει τα νευρικά ερεθίσματα, να εξισορροπεί τα επίπεδα των υγρών στα κύτταρα και να εξασφαλίζει τη σύσπαση των μυϊκών ινών και της ρύθμισης του καλίου. Το σώμα ωστόσο, έχει τη ικανότητα να διατηρεί το νάτριο στον οργανισμό, οπότε χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για να λειτουργήσει σωστά. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, αρκεί μόνο να πούμε ότι μερικοί πληθυσμοί καταναλώνουν μόνο 200 mg νατρίου την ημέρα, δηλαδή περίπου το 1/10 του κουταλιού και είναι υγιείς.

Τι σχέση έχει το κάλιο με το νάτριο και την αρτηριακή πίεση;

Πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν οι άνθρωποι περιπλανιόντουσαν και κυνηγούσαν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, το νάτριο που κατανάλωναν μέσω της διατροφής τους ήταν ελάχιστο. Αντίθετα, το κάλιο που εξασφάλιζαν μέσω φυτικών τροφών ήταν άφθονο.

Σήμερα, η διατροφή μας, που περιλαμβάνει αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου,  παρέχει στο σώμα μας σχεδόν διπλάσιες ποσότητες νατρίου, σε σχέση με το κάλιο. Αυτή η ανισορροπία νατρίου – καλίου, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο εξέλιξης του ανθρώπινου οργανισμού,  θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, παρόλο που δεν είναι απολύτως σαφές το πώς λειτουργεί το κάλιο, φαίνεται ότι όταν διατηρεί μια σχέση ισορροπίας με το νάτριο, αποτρέπει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, για να αποκομίσει κάποιος αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα, πρέπει να λαμβάνει αρκετές ποσότητες καλίου μέσω της διατροφής του.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης Trials of Prevention Prevention, η αντιμετώπιση της ανισορροπίας ανάμεσα στο κάλιο και το νάτριο, προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες. Συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη, μέτρησε τις ποσότητες καλίου και νατρίου στα σώματα 3000 συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας πως όσο υψηλότερο ήταν το νάτριο σε σχέση με το κάλιο, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν λοιπόν θέλετε να αντιστρέψετε την αναλογία αυτών των δύο ορυκτών και κατά συνέπεια να αποκομίσετε τα οφέλη αυτής της αντιστροφής, επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο κάλιο από ότι νάτριο.

Γιατί είναι επικίνδυνη η υπερβολική κατανάλωση αλατιού;

Όταν λαμβάνετε περισσότερο νάτριο από ότι χρειάζεστε, το σώμα σας για να καταφέρει να το αραιώσει, κατακρατά μεγάλες ποσότητες υγρών. Αυτή η κατακράτηση αυξάνει την ποσότητα νερού στα αιμοφόρα αγγεία και οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αναγκάζοντας παράλληλα την καρδιά να δουλεύει πιο έντονα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια καρδιαγγειακή επιπλοκή.

Μάλιστα, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου, εξουδετερώνει τα οφέλη των διουρητικών και των αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, τα διουρητικά βοηθούν στην αποβολή των περιττών υγρών και νατρίου από το σώμα, ενώ τα αγγειοδιασταλτικά χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αγγείων. Όταν λοιπόν κάποιος, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νατρίου έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, διότι το σώμα αναγκάζεται να κατακρατήσει μεγάλες ποσότητες υγρών γεγονός που αυξάνει τον όγκο στις αρτηρίες και κατά συνέπεια η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανασκόπηση 13 μελετών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 177.000 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για 4- 19 χρόνια, έχει συνδέσει την υψηλή πρόσληψη νατρίου με 23% περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια και 14% περισσότερες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων.

Σε ποιες ποσότητες πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση νατρίου;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους καταναλωτές να λαμβάνουν περίπου 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (περίπου 2.000 mg) ή αν γίνεται και λιγότερο, διότι η όσο το δυνατόν μικρότερη πρόσληψη νατρίου, μπορεί να συμβάλει δυναμικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ποσοστού θνησιμότητας από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved