Ψυχική υγεία

Το αντικαταθλιπτικό σας είναι σε έλλειψη; Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση

Έχετε βρει επιτέλους ένα φάρμακο το οποίο αντιμετωπίζει με επιτυχία την κατάθλιψη σας. Ένα φάρμακο που το σώμα σας είναι σε θέση να ανεχτεί. Χρειάστηκαν μήνες, σε συνεργασία με τον ψυχίατρο σας, για να βρείτε την κατάλληλη δόση, μετά από αρκετές αποτυχημένες δοκιμές. Και τώρα; Η πανδημία αν και σας πρόσθεσε άγχος, δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία. Μέχρι την ώρα που ενδεχομένως να ακούσετε ότι το φάρμακο σας είναι σε έλλειψη. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση;

Τι μπορείτε να κάνετε, εάν το αντικαταθλιπτικό σας είναι σε έλλειψη εξαιτίας της πανδημίας;

Το αυξημένο άγχος που προκάλεσε –και συνεχίζει να προκαλεί- η πανδημία, οδήγησε σε ποσοστό αύξησης κατά 20% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020.

Το φάρμακο Zoloft, είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον είναι σε έλλειψη. Γεγονός που θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους με διάφορες ψυχικές ασθένειες, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την διαταραχή μετατραυματικού στρες, την διαταραχή πανικού, την διαταραχή κοινωνικού άγχους και την προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή. Συνιστάται επίσης και σε  έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, που έχουν αυτά τα θέματα.

Όσο ενοχλητική και αν είναι η έλλειψη φαρμάκων, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις επιλογές που έχετε και τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς, παρόλο που το FDA αναφέρει ότι η έλλειψη του Zoloft θα διαρκέσει κάπου 60 ημέρες, δεν είναι σαφές εάν το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο μετά από αυτό το διάστημα.

Επιπρόσθετα, η γνώση της φύσης του φαρμάκου που είναι σε έλλειψη, θα βοηθήσει να βρεθούν «υποκατάστατα». Στην περίπτωση του Zoloft, τα δισκία υψηλότερης δόσης βρίσκονται σε περιορισμένο απόθεμα, αλλά τα δισκία χαμηλότερης δόσης είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα. Έτσι ο γιατρός σας, μπορεί να σας προτείνει προσωρινά τη λήψη μερικών δισκίων χαμηλότερης δόσης για να φτάσετε στην επιθυμητή δόση. Επιπρόσθετα, θυμηθείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας, το ενδεχόμενο μείωσης ή διακοπής των φαρμάκων σας, στην περίπτωση που η έλλειψη συνεχιστεί για αρκετό ακόμα διάστημα.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σε περίπτωση που χρειαστεί να μειώσετε ή να διακόψετε το φάρμακο σας;

Εάν τελικά δεν μπορείτε να συνεχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας, ενδεχομένως, μαζί με τον γιατρό σας να αποφασίσετε να διακόψετε ή να αλλάξετε φάρμακα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η μείωση της δόσης του φαρμάκου σας, μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα στέρησης. Η βαθμιαία μείωση, όταν είναι δυνατόν, είναι πολύ βοηθητική. Η βαθμιαία μείωση μπορεί να διαρκέσει μήνες ή εβδομάδες, ανάλογα με το φάρμακο και το χρονικό διάστημα που το λαμβάνατε.

Η ανταπόκριση των ανθρώπων, ως προς την μείωση ενός φαρμάκου, δεν είναι η ίδια. Μερικοί δεν παρατηρούν καθόλου διαφορά, ενώ άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά και ενοχλητικά συμπτώματα, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η σταδιακή έναρξη ενός σχετικού φαρμάκου (που ονομάζεται cross-tapering), ταυτόχρονα με την σταδιακή μείωση του αντικαταθλιπτικού, θα ανακουφίσει τα συμπτώματα στέρησης.

Συμπερασματικά

Σε περίπτωση έλλειψης του αντικαταθλιπτικού σας, μην πανικοβληθείτε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και συζητήστε μαζί του, ώστε να βρείτε την πιο κατάλληλη λύση που θα ταιριάζει στην περίπτωση σας.