Πρόληψη και θεραπεία

Το άτμισμα προκαλεί γονιδιακές αλλαγές που οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις

Όσοι σκέφτονται να αρχίσουν να ατμίζουν, είναι καλό να το ξανασκεφτούν σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες γονιδιακές αλλαγές με το κάπνισμα στα κύτταρα, οπότε αυξάνει εξίσου τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Το άτμισμα προκαλεί γονιδιακές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων;

Σύμφωνα με τον Ahmad Besaratinia, καθηγητή δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, ο οποίος είναι ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, «για πρώτη φορά μια μελέτη διερευνά τις βιολογικές επιπτώσεις του ατμίσματος στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα και την προηγούμενη έκθεση στο κάπνισμα».

Όπως υπογράμμισε, τα δεδομένα δείχνουν ότι το άτμισμα, όπως και το κάπνισμα, σχετίζεται με την απορρύθμιση των μιτοχονδριακών γονιδίων και με την διαταραχή των μοριακών οδών που εμπλέκονται στην ανοσία και τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος. Αυτές οι δύο καταστάσεις διατηρούν το σώμα σε μια υγιή κατάσταση, βοηθώντας το να ανταποκριθεί αποτελεσματικά ενάντια στις ασθένειες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαδικτυακά στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές αναζήτησαν αλλαγές στη γονιδιακή ρύθμιση των αιμοσφαιρίων 82 υγιών ενηλίκων που ήταν είτε ατμιστές, με ή χωρίς προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος, είτε καπνιστές. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκε και μια ομάδα ελέγχου που αποτελείτο από άτομα που δεν καπνίζουν, ούτε ατμίζουν.

Οι επιστήμονες, αναλύοντας τη γονιδιακή ρύθμιση των αιμοσφαιρίων των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 80% της γονιδιακής δυσρύθμισης των ατμιστών σχετιζόταν με την ένταση και τη διάρκεια του ατμίσματος. Την ίδια ώρα, καμία από τις ανιχνευθείσες γονιδιακές διαρρυθμίσεις στους ατμιστές δεν συσχετίστηκε με την προηγούμενη διάρκεια του καπνίσματος.

Μάλιστα, ο Δρ. Besaratinia, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων επηρεάζει την ανοσία και την φλεγμονή (όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την φλεγμονή). Συγκεκριμένα, όταν τα μιτοχόνδρια γίνονται δυσλειτουργικά, απελευθερώνουν βασικά μόρια, τα οποία λειτουργούν ως σήματα για το ανοσοποιητικό σύστημα, πυροδοτώντας μια ανοσολογική απόκριση που οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία δεν είναι σημαντική μόνο για τη διατήρηση της υγείας, αλλά παίζει και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές και οι αναπνευστικές παθήσεις, τα μεταβολικά σύνδρομα και ο καρκίνος.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη έρευνα, ο Δρ. Besaratinia και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων αναπτύσσουν τις ίδιες μοριακές αλλαγές που σχετίζονται με τον καρκίνο του στόματος, όπως συμβαίνει με τους καπνιστές συμβατικών τσιγάρων και ότι οι ατμιστές έχουν στο γονιδίωμά τους το ίδιο είδος χημικών αλλαγών που συνδέονται με τον καρκίνο, όπως ακριβώς συμβαίνει στο γονιδίωμα των καπνιστών.

«Δεδομένης της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των νέων που δεν κάπνισαν ποτέ στο παρελθόν, τα ευρήματά μας θα φανούν πολύ χρήσιμα στους ρυθμιστικούς φορείς που εκδίδουν τους κανονισμούς για την κατασκευή, τη διανομή και την εμπορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων», υπογράμμισε καταληκτικά η ερευνητική ομάδα, μιλώντας για τη σημαντικότητα της ανακάλυψής της.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέραν από τις γονιδιακές αλλαγές που αποκαλύπτονται από την παρούσα μελέτη, προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι το άτμισμα προκαλεί τραυματισμό στους πνεύμονες. Μια πάθηση γνωστή ως EVALI. Το EVALI είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση στους πνεύμονες, που προκαλείται από εισπνεόμενες ουσίες.