Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πόσο καλό κάνετε στον εγκέφαλό σας, όταν χαϊδεύετε τον σκύλο σας;

Ότι τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, το ακούμε εδώ και αιώνες και μάλιστα, μέσα από διάφορες μελέτες έχουμε διαπιστώσει το πόσο καλό κάνουν σε διάφορες πτυχές της σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά τώρα μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, έρχεται να υποστηρίξει ότι κάνουν καλό και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. (Τα σκυλιά μειώνουν το άγχος στα παιδιά: Τι πρέπει να λάβετε υπόψη;)

Πώς συμβάλλουν τα σκυλιά στην καλή υγεία του εγκεφάλου;

Στη μελέτη συμμετείχαν 19 υγιείς ενήλικες, 9 γυναίκες και 10 άνδρες, από τους οποίους ζητήθηκε να συμμετάσχουν τόσο σε συνεδρίες με την παρουσία σκύλου, όσο και σε συνεδρίες χωρίς την παρουσία σκύλου. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, μετρήθηκε η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. (Το παιχνίδι με σκύλους και γάτες μειώνει τα επίπεδα άγχους)

Για να διαπιστωθούν οι επιδράσεις των σκύλων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της λειτουργικής φασματοσκοπίας με υπέρυθρο (fNIRS), κατά την οποία τοποθετήθηκαν στα μέτωπα των συμμετεχόντων δύο ηλεκτρόδια, με σκοπό να μετρηθεί η δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού, η περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην κοινωνική και γνωστική επεξεργασία. (Πώς τα κατοικίδια βοηθούν τα αυτιστικά παιδιά;)

Η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων μετρήθηκε αρχικά σε ουδέτερη κατάσταση, βλέποντας έναν λευκό τοίχο και ακολούθως πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις κατά την επαφή τους με έναν σκύλο. Η επαφή αυτή πέρασε από διάφορα στάδια για να ληφθούν διαφορετικές μετρήσεις και συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες αρχικά έβλεπαν απλά τον σκύλο, ακολούθως κάθισαν δίπλα του και στο τέλος αφού τον χαϊδέψαν επέστρεψαν ξανά στην ουδέτερη κατάσταση. Σημειώνεται ότι κανένας συμμετέχοντας δεν είχε αλλεργία ή φοβία με τα σκυλιά. (Τα κατοικίδια ζώα βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία)

Οι πιο πάνω μετρήσεις λήφθηκαν σε 6 συνεδρίες. Οι 3 συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν με έναν αληθινό σκύλο και οι άλλες 3 με ένα βελούδινο ψεύτικο σκυλάκι, στο εσωτερικό του οποίου είχε τοποθετηθεί ένα μπουκάλι με ζεστό νερό για να αποκτήσει θερμοκρασία και βάρος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων αυξήθηκε προοδευτικά σε όλες τις φάσεις του πειράματος και ότι η οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη παρέμεινε σε αυξημένα επίπεδα, δείχνοντας αυξημένη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού, ακόμη και μετά την αποχώρηση του σκύλου από το δωμάτιο. Σημειώνεται ότι παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και με την επαφή των συμμετεχόντων με το βελούδινο σκυλάκι. (Μπορούν τα σκυλιά να μειώσουν τις τάσεις αυτοκτονίας;)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το χάιδεμα του σκύλου και γενικά η επαφή του ανθρώπου με τον σκύλο είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, η άνοια και η διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD).

Όπως υπογράμμισε ο Δρ David A. Merrill, ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Brain Health Center του Pacific Neuroscience Institute στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια, τα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι, μπορούν και πρέπει να θεωρηθούν ως μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. (Πώς να αντιμετωπίσετε το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου;)

Η επιστημονική ομάδα σημείωσε καταληκτικά ότι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης, ήταν η αυξημένη επίδραση των σκύλων στον ανθρώπινο εγκέφαλο καθώς αυξάνονταν οι συνεδρίες. Αυτό δείχνει ότι η έκθεση και η εμπειρία ενισχύουν την εξοικείωση. Πολλές ψυχολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση επηρεάζει την εξοικείωση και την προτίμηση. Με βάση αυτό, η σταδιακή έκθεση των ανθρώπων στα σκυλιά, θα τους βοηθήσει να εξοικειωθούν μαζί τους, αποζητώντας τελικά την παρουσία τους, αποκομίζοντας όλα τα ψυχολογικά, σωματικά και γνωστικά οφέλη που μπορούν να τους προσφέρουν. 


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Why Petting a Dog is Good for Your Brain https://www.healthline.com/health-news/why-petting-a-dog-is-good-for-your-brain#A-new-approach

What Is a Positron Emission Tomography (PET) Scan? https://www.healthline.com/health/pet-scan

Effects of contact with a dog on prefrontal brain activity: A controlled trial https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0274833