Γυναίκα

Το χάπι που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Εδώ και πολλά χρόνια, οι γιατροί γνωρίζουν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Μια νέα έρευνα ωστόσο, ανακάλυψε μια πιθανή θεραπεία που μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο, που δεν είναι άλλη από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. (Μάθε περισσότερα για την εγκυμοσύνη και τα αντισυλληπτικά)

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου 27% των γυναικών κατά τη διάρκεια των γόνιμων ετών τους. Περιλαμβάνει κύστες στις ωοθήκες, υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών και μη τακτικές περιόδους.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ιατρική πάθηση, στην οποία τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνονται στο αίμα. Η ορμόνη ινσουλίνη βοηθά στην απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος εντός των κυττάρων, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια.

Στο διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη όπως κανονικά θα έπρεπε. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, το σώμα μπορεί επίσης να μην παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης.

Αν δεν λαμβάνετε θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, αυτός τελικά μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης προκαλώντας αρκετά συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές.

Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Diabetes Care της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία από 64.051 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και από 123.545 γυναίκες χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αρχικά, οι ερευνητές ανέλυσαν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη και διαπίστωσαν ότι όσες είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπερβολική τριχοφυΐα στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελούσε σημαντικό παράγοντα κίνδυνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη.

Σε μια δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 4.814 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαπιστώνοντας ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη, κατά 26%.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με τον διαβήτη;

Παρόλο που η παρούσα μελέτη δεν διερεύνησε την σύνδεση διαβήτη και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες με το σύνδρομο παλεύουν συνήθως με το βάρος τους και όπως γνωρίζουμε ήδη, το αυξημένο βάρος αποτελεί παράγοντα κίνδυνου για διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνης, την ορμόνη δηλαδή που χρησιμοποιεί το σώμα για την απορρόφηση της γλυκόζης στα κύτταρα, την οποία χρησιμοποιεί στη συνέχεια για ενέργεια. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα και υπερπαραγωγή ινσουλίνης, αναγκάζοντας το σώμα να παράξει περισσότερα ανδρογόνα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν, τόσο το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, όσο και τον διαβήτη.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα αντισυλληπτικά;

Τα αντισυλληπτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας την ποσότητα των ανδρογόνων που υπάρχουν στο σώμα, αυξάνοντας τα οιστρογόνα και την σφαιρίνη που δεσμεύει τα ανδρογόνα, σύμφωνα με την Christine Greves, MD, πιστοποιημένη OB-GYN στο Winnie Palmer Hospital for Women and Babies.

Η έρευνα σχετικά με την επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ακόμη αρκετά νέα και ως εκ τούτου απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν οι γιατροί αρχίσουν να τα συνταγογραφούν για την μείωση του κίνδυνου εμφάνισης διαβήτη.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ανησυχείτε για το αν διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Pill May Reduce Type 2 Diabetes Risk for People with PCOS https://www.verywellhealth.com/birth-control-pills-pcos-5207427

Polycystic Ovary Syndrome, Combined Oral Contraceptives, and the Risk of Dysglycemia: A Population-Based Cohort Study With a Nested Pharmacoepidemiological Case-Control Study https://care.diabetesjournals.org/content/early/2021/10/12/dc21-0437

About Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pcos/conditioninfo