Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Το χάσμα της “ηλικίας του εγκεφάλου” προβλέπει την έκβαση μετά το εγκεφαλικό

Η διαφορά μεταξύ της ηλικίας του εγκεφάλου ενός ασθενούς με εγκεφαλικό επεισόδιο και της χρονολογικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προβλέψουν ποιοι ασθενείς είναι πιθανό να έχουν χειρότερη έκβαση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο με υψηλότερη σχετική ηλικία εγκεφάλου (RBA), όπως μετρήθηκε με μαγνητική τομογραφία, είχαν σημαντικά χειρότερα λειτουργικά αποτελέσματα μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι οι ασθενείς με χαμηλότερη RBA. Αν και χρειάζεται περισσότερη δουλειά, οι ερευνητές λένε ότι η χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα radiomics για την εξαγωγή χαρακτηριστικών από τις σαρώσεις MRI θα μπορούσε να επιτρέψει στους κλινικούς γιατρούς να στοχεύσουν καλύτερα τη θεραπεία μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς με εγκεφάλους με ένδειξη μεγαλύτερης ηλικίας είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιτύχουν καλά λειτουργικά αποτελέσματα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική ηλικία του εγκεφάλου για να επιλέξουμε ασθενείς που θα είναι πιο επιθετικοί ή πιο προσεκτικοί με τη θεραπεία.

Πώς διαπιστώνεται το χάσμα ηλικίας του εγκεφάλου;

Το χάσμα μεταξύ της χρονολογικής ηλικίας ενός ατόμου και της ηλικίας του εγκεφάλου του έχει ενοχοποιηθεί σε προηγούμενες μελέτες ως βιοδείκτης για τον κίνδυνο άνοιας, σχιζοφρένειας, νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων παθήσεων. Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν αυτό το χάσμα ηλικίας του εγκεφάλου ήταν επίσης προγνωστικός παράγοντας για τα αποτελέσματα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο χρόνος περνάει με την ίδια ταχύτητα για όλους, αλλά όλοι γερνάμε διαφορετικά, με ορισμένους ανθρώπους να γερνούν γρηγορότερα από άλλους. Η σχετική ηλικία του εγκεφάλου είναι απλώς ένας τρόπος να εφαρμοστεί αυτό στις νευροεπιστήμες και την απεικόνιση του εγκεφάλου και στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε αυτή τη μελέτη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ραδιονομικής ανοικτού κώδικα για να αναλύσουν εικόνες μαγνητικής τομογραφίας T2-FLAIR που είχαν ληφθεί εντός 24-48 ωρών από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε 4163 ασθενείς (μέση ηλικία 62,8 έτη). Υπολόγισαν την ηλικία κάθε ασθενούς με βάση αυτές τις εικόνες του εγκεφάλου και στη συνέχεια συνέκριναν τον αριθμό RBA με την πραγματική χρονολογική ηλικία του ασθενούς.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Η RBA των περισσότερων ασθενών ήταν είτε υψηλότερη είτε χαμηλότερη από την πραγματική τους ηλικία, ενώ σε πολύ λίγες περιπτώσεις η RBA και η χρονολογική ηλικία ταίριαζαν ακριβώς. Στη συνέχεια μέτρησαν τον επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το ιστορικό προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου, για να δουν αν υπήρχαν διαφορές σε ασθενείς με υψηλότερη ηλικία εγκεφάλου. Η ύπαρξη προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ο κλινικός παράγοντας με τη μεγαλύτερη επιρροή που επηρέαζε την RBA (P < 0,001), ακολουθούμενος από τον διαβήτη (P = 0,003), την υπέρταση (P = 0,021) και το κάπνισμα (P = 0,024). Όταν εξέτασαν τους ασθενείς με τα χειρότερα λειτουργικά αποτελέσματα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσαν ότι εκείνοι με υψηλότερη RBA τα πήγαιναν πολύ χειρότερα από εκείνους με χαμηλότερη ηλικία εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, η RBA ήταν ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στις κακές εκβάσεις (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων [aOR], 0,76- P < 0,001), ακολουθούμενη από την ηλικία, το προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο και τη βαθμολογία της κλίμακας εγκεφαλικού επεισοδίου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIHSS). Όταν προσπαθείς να προβλέψεις τα αποτελέσματα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, συνήθως καταλήγεις να έχεις την ηλικία και το NIHSS ως παράγοντες και όλα τα άλλα απλά πέφτουν έξω από τον πίνακα αλλά παρατηρήθηκε ότι η RBA ήταν ένας παράγοντας αρκετά ισχυρός ώστε να προβλέπει την έκβαση του εγκεφαλικού επεισοδίου εξίσου με την ηλικία και το NIHSS.

Μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο εργαλείο η RBA?

Η μελέτη προσφέρει ενδιαφέρουσες δυνατότητες για τη φροντίδα των ασθενών, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν. Το πιο χρήσιμο είναι ότι η μέθοδος είναι αξιόπιστη και έγκυρη και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει τον συσσωρευμένο κίνδυνο για ασθενείς σε οποιαδήποτε ηλικία. Θα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόση δουλειά απαιτείται για τη μέτρηση της RBA και αν μπορεί να αυτοματοποιηθεί και να αναφερθεί ως τυπικό στοιχείο στην ερμηνεία των απεικονίσεων, μέχρι να μπορέσει να γίνει τουλάχιστον ημιαυτόματη και να έχει υψηλή αναπαραγωγιμότητα, χαμηλά ποσοστά σφάλματος και υψηλή αξιοπιστία, θα παραμείνει ένα κυρίως ερευνητικό εργαλείο.



+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Brain age gap as a potential biomarker for schizophrenia: A multi-site structural MRI study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34892121/

Brain age acceleration as biomarker of Alzheimer’s disease progression: Functional network connectivity analysis https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/alz.050562