Υγεία Δέρματος

Το χρώμα των νυχιών σας αποκαλύπτει προβλήματα υγείας

Όταν θέλετε να ελέγξετε την υγεία των νυχιών σας, θα παρατηρήσετε αν ξεφλουδίζουν, αν σπάνε και αν η υφή τους είναι ανώμαλη. Ωστόσο, αυτά τα σημάδια στα νύχια, δεν αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια μόνο για την υγεία των νυχιών, αλλά και για την υγεία ολοκλήρου του σώματος.

Τι δείχνουν οι αλλαγές στα νύχια;

Οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα, την υφή και το χρώμα των νυχιών θα μπορούσε να αποτελέσει σημάδι για κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, υπογραμμίζει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Μάλιστα, μερικά σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν κάποια σοβαρή ασθένεια ή κάποια μικρή διατροφική ανεπάρκεια.

Ποιες αλλαγές στο χρώμα των νυχιών θα πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Πιο κάτω αναφέρονται μερικές από τις πιο συχνές αλλαγές του χρώματος των νυχιών που δεν πρέπει να αγνοήσετε, σύμφωνα με την AAD:

Τα λευκά νύχια, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το μισό φεγγάρι στο κάτω μέρος του νυχιού καταλαμβάνει σχεδόν το 80% του νυχιού. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα των νυχιών μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα διαβήτη τύπου 2, καρδιακής ανεπάρκειας ή ηπατικής νόσου (όπως η ηπατίτιδα C).

Τα απαλά νύχια είναι ενδεικτικό σημάδι αναιμίας και έλλειψης σιδήρου. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, αυτή η κατάσταση υποδηλώνει ότι το σώμα έχει χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου.

Τα μισά ροζ και μισά λευκά νύχια συχνά σχετίζονται με νεφρική νόσο. Το λευκό καταλαμβάνει λίγο περισσότερο από το μισό νύχι και το ροζ χρώμα περιορίζεται μόνο στην κορυφή του νυχιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι στο σώμα υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα της ορμόνης που διεγείρει τα β-μελανοκύτταρα, η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή μελανίνης (η χρωστική ουσία του δέρματος).

Τα κίτρινα νύχια υπαινίσσονται συνήθως κάποια μυκητιασική λοίμωξη, πνευμονική νόσο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αλλά μερικές φορές υποδηλώνουν την επίδραση που έχει το κάπνισμα την υγεία.

Τα μπλε νύχια ονομάζονται κυάνωση, αλλά αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, δίνοντας του ένα μπλε – γκρι χρώμα. Αυτή η παράξενη αλλαγή υποδηλώνει ότι το αίμα στερείται οξυγόνου και συνοδεύεται συνήθως από δύσπνοια.

Το κόκκινο χρώμα στο κάτω μέρος του νυχιού είναι μια πιο ανησυχητική απόχρωση στα νύχια, διότι συνήθως αποτελεί σύμπτωμα φλεγμονώδης ή αυτοάνοσης ασθένειας, όπως:

Το μπλε χρώμα στο κάτω μέρος του νυχιού είναι λίγο πιο συγκεχυμένη αλλαγή, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας παρενέργειας κάποιου φαρμάκου ή να αποτελεί σημάδι αργυρίας. Η αργυρία είναι ένας τύπος δηλητηρίασης που προκαλείται από υπερβολική έκθεση στο ασήμι.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved