Μολυσματικές ασθένειες

Το δικό σας πλυντήριο αποτελεί εστία μικροβίων; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν και οι περισσότερες νοικοκυρές βασίζονται στη χρήση του πλυντηρίου ρούχων προκειμένου να καθαρίσουν τα ενδύματα και τα κλινοσκεπάσματα της οικογένειας τους, ορισμένες φορές η εν λόγω συσκευή μπορεί να αποτελέσει εστία βακτηρίων, μυκήτων και ιών αν δεν τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες υγιεινής. Το παραπάνω δείχνουν να υποστηρίζουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα, τα οποία αποκαλύπτουν πως το πλυντήριο ρούχων μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή μικροβίων, αν και αυτό σπανια μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στη δημόσια υγεία.

Το πλυντήριό σας απομακρύνει τα βακτήρια;

Έρευνα του επιστημονικού περιοδικού ‘Applied and Environmental Microbiology’ αποκαλύπτει ότι διάφορα παθογόνα βακτήρια δεν απομακρύνονται κατά τη διάρκεια της πλύσης. Συγκεκριμένα, σε νοσοκομείο στην Γερμανία νεογνά λόγω της υποτυπώδους λειτουργίας πλύσης των ρούχων τους, εκτέθηκαν σε κλεμπσιέλλα, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο βακτήριο.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι, ειδικά τα νέου τύπου ενεργειακής οικονομίας πλυντήρια που πλένουν σε ακόμα μικρότερες θερμοκρασίες από τους προκατόχους τους δεν προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από πολλά παθογόνα μικρόβια και βακτήρια, ενώ τα ρούχα που απαιτούν πλύσιμο έως 40 βαθμούς Κελσίου δεν μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία. Βέβαια, διευκρινίζεται ότι η συγκέντρωση αυτή των μικροβίων δεν είναι κατά κανόνα αρκετή για να αρρωστήσει κάποιος. Προτείνεται μετά το πλύσιμο να απλώνονται τα ρούχα σε απλώστρα σε εξωτερικό χώρο για να αερίζονται και να αποφεύγονται τα στεγνωτήρια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν εκτεθεί κανείς σε παθογόνους μκροοργανισμούς;

Τα πλυντήρια ρούχων αν και  αποτελούν περιβάλλον με διαρκώς μεταβαλλόμενη θερμοκρασία και οξύτητα  δεν εμποδίζεται η επιβίωση των μικροοργανισμών. Βακτήρια όπως ψευδομονάδα,το ακινετοβακτήριο και το κολοβακτηρίδιο (e coli) κάποιες φόρες ανευρίσκονται στο πλυντήριο, συνήθως όμως χωρίς να δημιουργούν επιπλοκές σε άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Μετά από ανάλυση δειγμάτων παρατηρήθηκε και ύπαρξη μυκήτων όπως κάντιτα και κρυπτόκοκκου.

Αν διαθέτει κανείς καλό ανοσοποιητικό και δεν πάσχει από κάποια ασθένεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί δεν κινδυνεύει να προσβληθεί αλλά , αντίθετα, μπορεί μέχρι και να ωφεληθεί ο οργανισμός σύμφωνα με τον Dr. Bruce Hirsch. Άλλωστε, ο ανθρώπινος οργανισμός φυσιολογικά εμπεριέχει εκατομμύρια μικροοργανισμούς βακτήρια και μικρόβια που δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

Πως να κρατήσετε το πλυντήριο σας καθαρό

Αν είστε σχολαστικοί με την καθαριότητα ή ζείτε με ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων (ηλικιωμένους, νεογνά) και θέλετε να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή εξάλειψη αυτών των μικροοργανισμών ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

  • χρησιμοποιείστε ειδική σκόνη πλυντηρίου καθώς αυτή θα απομακρύνει τα περισσότερα βακτήρια κατά την Dr. Metcalf ειδική λοιμωξιολόγο.
  • αποφύγετε τις πλύσεις σε χώρους όπως γκαράζ και υπόγεια διότι δεν αερίζονται επαρκώς και αυτό συντελεί στην επιβίωση και ανάπτυξη των μικροβίων
  • απολυμάνετε το πλυντήριο σας καθαρίζοντας τις τυχόν συγκεντρώσεις ανόργανων υλών και υπολειμμάτων που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί, για παράδειγμα, στο φίλτρο πλυντηρίου. Επιπλέον διάφορα ειδικά καθαριστικά υπάρχουν στο εμπόριο για αυτή τη χρήση, ενώ ειδικοί συνιστούν και πλύση χωρίς ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία με χρήση ξυδιού και μαγειρικής σόδας.
  • απλώστε αμέσως τα ρούχα σας μετά την πλύση αφού ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των μικροβίων είναι ο ήλιος όπως αναφέρει και ο αντιπρόεδρος της Boster Biological Technology

 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Your Washing Machine Can Be a Home for Bacteria — What You Should Know https://www.healthline.com/health-news/are-bacteria-hiding-in-your-washing-machine

The washing machine as a reservoir for transmission of 2 extended spectrum beta-lactamase (CTX-M-15)-producing 3 Klebsiella oxytoca ST201 in newborns https://aem.asm.org/content/aem/early/2019/09/09/AEM.01435-19.full.pdf?ijkey=IztSyjehtnh8E&keytype=ref&siteid=asmjournals&_ga=2.51478177.969831560.1570119795-1492090546.1570119795

Your Energy-Efficient Washing Machine Could Be Harboring Pathogens https://www.asm.org/Press-Releases/2019/September-1/Your-Energy-Efficient-Washing-Machine-Could-Be-Har