Πρόληψη και θεραπεία

Το εκχύλισμα φυκιών Ulva μπορεί να καταπολεμήσει την COVID-19!

Ένας τύπος θαλάσσιων φυκιών, γνωστός ως Ulva ή «μαρούλι της θάλασσας», που αποτελεί μέρος της βασικής διατροφής σε μέρη όπως η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Χαβάη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της COVID-19 σύμφωνα με τα ευρήματα πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε εργαστηριακό περιβάλλον και δημοσιευθήκαν στο PeerJ.

Τα φύκια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της COVID-19;

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα των φυκιών ulva, έχει αντιιικά αποτελέσματα κατά της νόσου COVID-19. Την ίδια ώρα και άλλες μορφές βρώσιμων φυκιών, φαίνεται να έχουν αντιιικά αποτελέσματα κατά της νόσου COVID-19, τουλάχιστον σε πολύ πρώιμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Το φύκι ulvan έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής ως αντιική θεραπεία ενάντια σε ορισμένους γεωργικούς και ανθρώπινους ιούς και ως εκ τούτου οι ερευνητές σκέφτηκαν να ερευνήσουν το κατά πόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως μέτρο πρόληψης κατά της νόσου COVID-19.

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν φύκια ulva σε εργαστηριακό περιβάλλον και εξήγαγαν το εκχύλισμά τους. Ακολούθως σε δοκιμαστικούς σωλήνες εξέθεσαν ανθρώπινα κύτταρα, τόσο στον κορωνοϊό, όσο και στο εκχύλισμα ulvan, διαπιστώνοντας ότι τα κύτταρα που είχαν εκτεθεί στο εκχύλισμα δεν μολύνθηκαν από κορωνοϊό.

Περεταίρω μελέτη

Οι ερευνητές, θεωρώντας ότι η διαδικασία εξαγωγής του εκχυλίσματος από τα φύκια ulvan ενδεχομένως να επηρεάζει τις αντιικές τους ιδιότητες, συνέκριναν δύο μεθόδους εξαγωγής, διαπιστώνοντας τελικά ότι με μια από αυτές, το εκχύλισμα είχε 10 φορές μεγαλύτερη δύναμη στην καταπολέμηση του ιού. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να τελειοποιηθεί η μέθοδος εξαγωγής του εκχυλίσματος που ευνοεί περισσότερο τις αντιικές του ιδιότητες.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δύο πιο πάνω εκχυλίσματα είχαν διαφορές και στην χημική τους σύνθεση, πράγμα που ενδεχομένως να επηρέασε την αντιιική τους δράση, οπότε πρέπει να εξεταστεί και το κατά πόσο η επίδρασή τους προέρχεται από το ίδιο το εκχύλισμα ή από τις χημικές ουσίες που το περιβάλλουν.

Τέλος, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι ακόμη κι αν το εκχύλισμα των φυκιών αποδειχθεί αποτελεσματικό σε περαιτέρω εργαστηριακές δοκιμές, θα πρεπει να δοκιμαστεί σε ζώα και ανθρώπους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του πριν μπορέσει τελικά να προταθεί ως μέτρο πρόληψης κατά της νόσου COVID-19.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19. Έχουν αναφερθεί και γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετός ή διάρροια) πριν τα αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά ο sars-cov-2 είναι ως επί το πλείστον ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος.

Όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα (να είναι ασυμπτωματικοί) ή τα συμπτώματά τους να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και να γίνει απειλητικός για τη ζωή του ασθενούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν με COVID-19 αναρρώνουν. Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει και για τα άτομα που δεν νοσούν σοβαρά είναι παρόμοιος με αυτόν της γρίπης. Τα άτομα με ήπια συμπτώματα ανακάμπτουν μέσα σε λίγες μέρες. Όσοι έχουν πνευμονία, χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης (μέρες ως εβδομάδες). Σε περιπτώσεις σοβαρής, απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναρρώσει το άτομο ή μπορεί εν τέλει να αποβιώσει.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Seaweed Extract Stops COVID in Early Testing https://www.webmd.com/lung/news/20211206/seaweed-extract-covid

Fighting SARS-CoV-2 with green seaweed Ulva sp. extract: extraction protocol predetermines crude ulvan extract anti-SARS-CoV-2 inhibition properties in in vitro Vero-E6 cells assay https://peerj.com/articles/12398/

Coronavirus and COVID-19: What You Should Know https://www.webmd.com/lung/coronavirus