Καρδιά και αγγεία

Το ελάχιστα γνωστό είδος καρδιακής προσβολής που σκοτώνει νεαρές γυναίκες

Η Michele DeMarco ήταν 33 ετών όταν ξύπνησε ένα Σάββατο πρωί, με ένα έντονο βάρος στο στήθος. Το προηγούμενο βράδυ δεν ένιωθε καλά, αλλά δεν ανησύχησε. Μέχρι τη Δευτέρα, μετά βίας μπορούσε να περπατήσει και έτσι επισκέφτηκε τα επείγοντα. Έκατσε εκεί για 45 λεπτά και οι γιατροί της είπαν ότι απλά έπαθε κρίση πανικού. Οι εξετάσεις της όμως, έδειξαν ότι έπαθε καρδιακή προσβολή. Η DeMarco ήταν υγιής και δεν έκανε κατάχρηση ουσιών. Ωστόσο, κατέληξε να φεύγει από το νοσοκομείο με 11 φάρμακα. Αυτό που διέγνωσαν οι γιατροί ήταν «αυθόρμητη διατομή στεφανιαίας αρτηρίας ή SCAD».

Τι είναι η αυθόρμητη διατομή στεφανιαίας αρτηρίας;

Η αυθόρμητη διατομή στεφανιαίας αρτηρίας (SCAD), είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο ρήγμα που σχηματίζεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο της καρδιάς. Η πάθηση μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, γεγονός που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές, ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο (Δείτε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από αιφνίδιο θάνατο).

Τα καρδιακά επεισόδια προκαλούνται συνήθως από συσσώρευση πλάκας, θρόμβο αίματος ή από κάποιο σπασμό. Η SCAD όμως, δεν προκαλείται από παράγοντες όπως η υψηλή χοληστερίνη και η υψηλή αρτηριακή πίεση και επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες.

Ποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για SCAD;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η SCAD επηρεάζει κυρίως γυναίκες 30-60 ετών, όπως συνέβη με την DeMarco, η οποία υπέστη ένα δεύτερο επεισόδιο λίγες μέρες μετά το πρώτο και ένα ακόμη 10 χρόνια αργότερα.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας, όταν έχουν μπροστά τους μια νεαρή ή ένα νεαρό με συμπτώματα καρδιακής προσβολής, συνήθως δεν σκέφτονται ή απορρίπτουν το ενδεχόμενο τα συμπτώματα του να οφείλονται σε έμφραγμα ή κάποια καρδιακή πάθηση και αυτό γιατί η ενημέρωση τους για την αυθόρμητη διατομή της στεφανιαίας αρτηρίας είναι ελάχιστη, διότι τα ερευνητικά στοιχεία για την πάθηση είναι λιγοστά.

Η Sharonne N. Hayes, MD, διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος SCAD της Mayo, ανέφερε ένα περιστατικό μιας μαύρης γυναίκας 42 ετών, η οποία κάλεσε τα επείγοντα περιγράφοντας συμπτώματα εμφράγματος, αλλά οι νοσηλευτές επέμεναν πως δεν επρόκειτο για καρδιακή προσβολή. Λίγη ώρα αργότερα, ο άντρας της, την μετέφερε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε SCAD. Αυτό ωστόσο, όπως είπαμε και πιο πάνω, οφείλεται στα ελάχιστα στοιχεία που υπάρχουν για αυτή την πάθηση, η οποία τείνει να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν συμπεριλαμβάνονταν καν στις κλινικές δοκιμές, άρα τα δεδομένα για τις ασθένειες που τις επηρεάζουν περισσότερο είναι λιγοστά. Οι γιατροί λοιπόν, καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και άρτια ενημερωμένοι.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η SCAD;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η SCAD είναι παρόμοια με αυτά της κανονικής καρδιακής προσβολής και περιλαμβάνουν:

Ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για SCAD;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης SCAD είναι:

  • Πρόσφατος τοκετός
  • Υποκείμενες παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων, όπως η ινομυϊκή δυσπλασία, η οποία προκαλεί ακανόνιστη ανάπτυξη κυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών.
  • Κληρονομικές ασθένειες του συνδετικού ιστού, όπως το αγγειακό σύνδρομο Ehlers-Danlos και το σύνδρομο Marfan
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Συμπερασματικά

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η SCAD είναι πιο συχνή από ότι πιστευόταν προηγουμένως. Ως εκ τούτου οι γιατροί πρεπει να είναι σωστά ενημερωμένοι για να μπορούν να την διαχωρίζουν από τις καρδιακές προσβολές άλλων τύπων και να χορηγούν την κατάλληλη θεραπεία στους ασθενείς. Όπως εξήγησε ο Deepak Bhatt, MD, εκτελεστικός διευθυντής επεμβατικών καρδιαγγειακών προγραμμάτων στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, ένα έμφραγμα αντιμετωπίζεται με την χρήση ενός μπαλονιού που ανοίγει την αρτηρία που έχει φράξει ή με την χρήση στεντ, αλλά στους ασθενείς SCAD αυτές οι μέθοδοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, διότι η επηρεαζόμενη αρτηρία μπορεί να είναι λεπτή. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που προτείνονται για την SCAD είναι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μαζί με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, για να μειωθεί η ζήτηση αίματος από την καρδιά.