Πρόληψη και θεραπεία

Το φάρμακο σας, σας προκαλεί υπνηλία; Δείτε πώς θα το διαχειριστείτε

Τα φάρμακα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα μιας ιατρικής πάθησης και επιτρέπουν στους ασθενείς να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους ζωή. Μερικά φάρμακα ωστόσο, προκαλούν υπνηλία.

Παρόλο που η υπνηλία είναι καλύτερη συγκριτικά με τα συμπτώματα της νόσου που αντιμετωπίζετε, μπορεί να επηρεάσει ριζικά τη ζωή σας σε πολλούς τομείς. Ειδικότερα, μπορεί να σας χαλά την συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγικότητα σας στη δουλειά ή στο σχολείο και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη όταν οδηγείτε, γιατί επηρεάζει τα αντανακλαστικά σας.

Σημειώνεται ότι τα φάρμακα που προκαλούν συνήθως υπνηλία είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά και ορισμένα παυσίπονα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όσους τα παίρνουν, αλλά αφού είναι τόσο σημαντικά πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η υπνηλία που προκαλούν, ώστε να μην επηρεάζεται η ζωή των ασθενών.

Τι πρέπει να κάνετε εάν ένα φάρμακο, σας προκαλεί υπνηλία;

Στην περίπτωση που τα φάρμακα που παίρνετε σας προκαλούν υπνηλία, τότε ακολουθείστε τις εξής συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.

1. ΜΗΝ σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο σας πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας

Στην περίπτωση που οι παρενέργειες του φαρμάκου σας, σας επηρεάζουν αρνητικά, μην σταματήσετε να το παίρνετε χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Να θυμάστε ότι η απότομη διακοπή ορισμένων φαρμάκων είναι επικίνδυνη.

2. Συζητήστε με τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την υπνηλία που σας προκαλεί το φάρμακο που παίρνετε, χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές, όπως:

  • Μπορεί να σας αντικαταστήσει το υπάρχον φάρμακο με κάποιο άλλο
  • Μπορεί να σας προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου, ώστε να έχει λιγότερες παρενέργειες
  • Αν κρίνει απαραίτητο μπορεί να σας προτείνει την σταδιακή διακοπή του φαρμάκου

3. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να παίρνετε το φάρμακο σας το βράδυ

Αν παίρνετε το φάρμακο σας το πρωί, με αποτέλεσμα να νιώθετε υπνηλία για το υπόλοιπο της ημέρας, τότε συζητήστε με τον γιατρό σας το κατά πόσο είναι εφικτό να το παίρνετε το βράδυ. Μην αλλάξετε από μόνοι σας την ώρα του φαρμάκου σας.

4. Προσαρμόστε τον τρόπο ζωής σας για να ενισχύσετε την ενέργεια σας

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μην θεραπεύσουν την υπνηλία σας, αλλά σίγουρα θα αυξήσουν τα επίπεδα της ενέργειας σας και θα σας κάνουν να νιώθετε λιγότερη κόπωση.

  • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Τραφείτε υγιεινά με άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά

5. Κάντε υπομονή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρενέργειες ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων αρχίζουν να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς το σώμα αρχίζει να προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο φάρμακο. Οπότε να είστε υπομονετικοί μέχρι να αρχίσουν να εξασθενούν. Σημειώνεται ότι για την εξασθένηση αυτή, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με το φάρμακο.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How to Cope If Your Medication Makes You Drowsy https://www.healthination.com/health/mental-health/depression/tips-medication-drowsy/

Antihistamines for Allergies: 6 Things an Allergist Wants You to Know https://www.healthination.com/health/antihistamines-for-seasonal-allergy-treatment/

7 Warning Signs of Suicide to Look For in Loved Ones https://www.healthination.com/health/suicide-warning-signs/