Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Το γάλα ανακουφίζει την καούρα; Μάθε όλη την αλήθεια!

Η καούρα αποτελεί σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέος, η οποία εμφανίζεται όταν τα γαστρικά υγρά επανέρχονται από το στομάχι στον οισοφάγο, ερεθίζοντας τα κύτταρα που επενδύουν τον οισοφάγο.

Εκτός από την καούρα, η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει βήχα, κακή αναπνοή και δυσκολία στην κατάποση. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια καούρας συνήθως σηματοδοτούν την παρουσία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ).

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 20% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν καούρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη, ότι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί εμφανίζουν συμπτώματα καούρας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλός, δεδομένης της δυνητικά θανατηφόρας φύσης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που παραμένει αθεράπευτη. (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως είπαμε πιο πάνω, είναι μια πεπτική διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως λόγω παχυσαρκίας, καπνίσματος, υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και πικάντικων τροφίμων, η οποία ωθεί τα γαστρικά υγρά από το στομάχι να επιστρέψουν στον οισοφάγο, προκαλώντας βλάβη στην επένδυση του οισοφάγου. (5 διατροφικές συμβουλές σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε την καούρα)

Τα κοινά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι:

Το γάλα ανακουφίζει την καούρα;

Ο μύθος ότι το γάλα ανακουφίζει την καούρα, κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και δεκαετίες και οφείλεται εν μέρει στην καταπραϋντική φύση που φανταζόμαστε ότι έχει το γάλα στο ανθρώπινο σώμα.

Παρόλο που το γάλα αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, σπάνια ανακουφίζει την καούρα. Στην πραγματικότητα, το γάλα που είναι πλούσιο σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν καούρα ή επιδεινώνουν τα συμπτώματά της μόλις ξεκινήσουν. (4 τρόποι για να αποφύγετε την καούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας)

Ποια τα οφέλη του γάλακτος στην ανθρώπινη υγεία;

Το γάλα είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία, είτε όταν λαμβάνονται εξ΄ ολοκλήρου από το γάλα, είτε όταν λαμβάνονται από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως:

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του γάλακτος σε ότι αφορά την καούρα;

Το γάλα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν καλύπτει την επιφάνεια του στομάχου, οπότε δεν μπορεί να το προστατεύσει από το οξύ και να αποτρέψει την καούρα. Αντίθετα, το γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, διεγείρει την παραγωγή οξέος, προκαλώντας παλινδρόμηση και καούρα. (Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καούρας και γαστοοισοφαγικής παλινδρόμησης;)

Πώς θα ανακουφιστείτε φυσικά από την παλινδρόμηση οξέος;

Φυσικές θεραπείες για την παλινδρόμηση οξέος περιλαμβάνουν:

  • Βότανα: Βότανα όπως το τζίντζερ, το χαμομήλι, ο χυμός αλόης και η γλυκόριζα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πεπτικά βοηθήματα.
  • Μαγειρική σόδα: Εξουδετερώνει το οξύ που εκκρίνεται στο στομάχι.
  • Μηλόξιδο: Μια κουταλιά μηλόξιδο με λίγο νερό, εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου, όπως συμβαίνει με τη μαγειρική σόδα.
  • Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Ωθεί την παραγωγή σάλιου, προσφέρει καταπραϋντική επίδραση και μειώνει την παραγωγή οξέος στο στομάχι.
  • Μπανάνα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, γεγονός που τις καθιστά μια από τις σημαντικότερες αλκαλικές τροφές. Η αλκαλικές τροφές εξουδετερώνουν το οξύ
  • Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή σάλιου, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή οξέος στο στομάχι.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved