Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Tο ιχθυέλαιο στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς

Για πολλές δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι τα Ω-3 λιπαρά ήταν μια από τις καλύτερες μορφές πρόληψης της στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Η άποψη αυτή βασίστηκε σε δοκιμές και πειράματα που διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών ή ιχθυελαίου συνέβαλε στη μείωση των πιθανοτήτων να προκληθεί εκ νέου εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή σε κάποιον που ήδη έχει εκδηλωθεί, ενώ ποτέ δεν υπήρξαν αποδείξεις ότι απέτρεπε την αρχική εμφάνιση τους. Καθώς νέες έρευνες ολοκληρώνονται συνεχώς με συγκεχυμένα και ανάμεικτα αποτελέσματα γιατροί και ασθενείς απορούν για το κατά πόσο ωφελεί την υγεία τους η πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων.

Τι προσφέρουν στην καρδιά τα Ω-3 λιπαρά

Τα Ω-3 λιπαρά που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα βοηθούν τον οργανισμό και τις λειτουργίες του στα εξής :

  • σταθεροποιούν και ρυθμίζουν την ροή του αίματος γύρω και μέσα στη καρδιά
  • ρίχνουν την αρτηριακή πίεση
  • εμποδίζουν την πύκνωση του αίματος και την δημιουργία θρόμβων
  • μειώνουν τις φλεγμονές

Επιπλέον έρευνες διεξάγονται για την επιβεβαίωση των παραπάνω συμπερασμάτων στους ανθρώπους, καθώς τα αποτελέσματα από τις δοκιμές αυτές μέχρι σήμερα δεν ήταν ξεκάθαρα.

Μπερδεμένα αποτελέσματα μετά από πολλές έρευνες για την χρησιμότητα του ιχθυελαίου

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Jama Cardiology’ δεν μπόρεσε να εντοπίσει αρχικά κάποιο στοιχείο που να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο σε συμμετέχοντες που ήδη διέθεταν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια καρδιακή πάθηση. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 10 δοκιμές που διεξήγαγαν σε 77,917 συμμετέχοντες. Αργότερα, το 2019 αυξάνοντας τους συμμετέχοντες κατά 65% σε 127,477 και τις δοκιμές σε 13 διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, όχι όμως του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ επιπρόσθετα σε αυτό συμβάλει η μεγαλύτερη δόση Ω-3. Όσο μεγαλύτερη η πρόσληψη τόσο μεγαλύτερη η προστασία της υγείας της καρδιάς.

Άλλες έρευνες που δημοσιεύθηκαν από ερευνητικές ομάδες, όπως η Ascend και η Vital παρουσίασαν μπερδεμένα αποτελέσματα. Η ομάδα Ascend εξέταζε διαβητικούς χωρίς καρδιοαγγειακά νοσήματα και παρατηρήθηκε ότι είχαν μικρότερες πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, αλλά δεν υπήρχε μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν. Η Vital δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να βοηθά στην πρόληψη των ανωτέρω παθήσεων πλην όμως διαπίστωσε ότι η πρόσληψη λιπαρών οξέων από το ιχθυέλαιο μειώνει τους κινδύνους για όσους δεν κατανάλωναν ψάρια συχνά.

Η REDUCE-IT σε πείραμα που πραγματοποίησε σε άτομα με υψηλό αριθμό τριγλυκεριδίων διαπίστωσε ότι ενώ ανήκουν στη κατηγορία με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας καρδιακής νόσου, αν γίνει λήψη μεγάλης ποσότητας και περιεκτικότητας ιχθυελαίου, τότε μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος. Συγκεκριμένα, ενώ οι περισσότερες έρευνες έδιναν 1 γραμμάριο ιχθυελαίου σε συνδυασμό με εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκού (DHA) η REDUCE-IT χρησιμοποίησε μόνο EPA σε δόση όμως 4 γραμμαρίων μειώνοντας αισθητά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Συμπερασματικά, σκόπιμο είναι να εφαρμόζονται οι συμβουλές του γιατρού και του διατροφολόγου καθώς κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός , όμως προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα Ω-3 λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό-αν και όχι όσο αρχικά πίστευαν οι ειδικοί- και σε συνδυασμό με καλή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και άπαχο κρέας και ψάρι μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς.

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The complicated relationship between fish oil and heart health https://www.health.harvard.edu/blog/the-complicated-relationship-between-fish-oil-and-heart-health-2019120418399

Associations of Omega-3 Fatty Acid Supplement Use With Cardiovascular Disease Risks https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2670752

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι