Μολυσματικές ασθένειες

Το ηλιακό φως μειώνει τους θανάτους από την νόσο COVID-19

Η αυξημένη έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά στην υπεριώδη ακτινοβολία τύπου Α (UVA) μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα από τη νόσο Covid-19 και να αποτελέσει ένα σπουδαίο σύμμαχο της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζει νέα παρατηρητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology.

Μπορεί το ηλιακό φως να μειώσει τους θανάτους από την νόσο COVID-19;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Dermatology, διαπίστωσε ότι η αυξημένη έκθεση των ανθρώπων στο ηλιακό φως θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο COVID-19 και να αποτελέσει μια απλή στρατηγική πρόληψης για τη δημόσια υγεία. Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για επιβεβαίωση αυτού του αποτελέσματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, συνέκριναν όλους τους καταγεγραμμένους θανάτους από την νόσο Covid-19 στις Ηπειρωτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτείων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020, με τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας σε 2.474 Νομούς των ΗΠΑ, για την ίδια χρονική περίοδο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία τύπου Α (UVA) – που αντιπροσωπεύει το 95% του υπεριώδους φωτός του ήλιου – διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από την Covid-19, σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν σε περιοχές με το  χαμηλότερο επίπεδο έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία τύπου Α (UVA). Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ανάλυση επαναλήφθηκε στην Αγγλία και την Ιταλία, καταλήγοντας στα ίδια αποτελέσματα.

Διευκρινίζεται ότι οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και τους γνωστούς παράγοντες που σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από την Covid-19 , όπως η ηλικία, η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η πυκνότητα του πληθυσμού σε μια περιοχή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η θερμοκρασία και τα επίπεδα μόλυνσης στις τοπικές περιοχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρατηρούμενη μείωση του κίνδυνου του θανάτου από την νόσο Covid-19 δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, καθώς στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο περιοχές με ανεπαρκή επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας τύπου Β (UVB), που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να παραχθούν αξιόλογα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα των κατοίκων. Παρόλα αυτά, μια εξήγηση, την οποία παρακολουθούν οι ερευνητές, είναι ότι η έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί το δέρμα να απελευθερώσει νιτρικό οξείδιο, το οποίο σύμφωνα με αποτελέσματα παλαιότερων μελετών, μειώνει την ικανότητα αναπαραγωγής του Sars-cov-2.

Η ερευνητική ομάδα διευκρινίζει ότι λόγω της παρατηρητικής φύσης της μελέτης δεν ήταν δυνατόν να εξαχθεί κάποια σχέση αιτίας αποτελέσματος, ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό έναυσμα για την δημιουργία πιθανών θεραπειών ενάντια στην Covid-19.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Sunlight linked with lower COVID-19 deaths, study shows https://medicalxpress.com/news/2021-04-sunlight-linked-covid-deaths.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Ultraviolet A Radiation and COVID‐19 Deaths in the USA with replication studies in England and Italy https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.20093