Εξαρτησιογόνες ουσίες

Κάπνισμα: Σχετίζεται με ψυχικά νοσήματα;

Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας και επηρεάζει αρνητικά ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές μη αναστρέψιμες βλάβες στους πνεύμονες, στο πεπτικό σύστημα, στο συκώτι, σχετίζεται με την φλεγμονώδη νόσος του εντέρου, την νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα και την καούρα, ωστόσο οι περισσότεροι καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν αγνοώντας αυτούς τους κινδύνους. Μήπως χρειάζεστε άλλο ένα λόγο για να σταματήσετε το κάπνισμα; Πάμε λοιπόν να μάθουμε τι άλλο μπορεί να προκαλέσει.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ψυχικές παθήσεις;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Ιατρική Ψυχολογία, το κάπνισμα, πέραν από τις προαναφερθείσες ασθένειες και βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα, αυξάνει παράλληλα και τις πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας και κατάθλιψης.

Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, ότι τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες είναι πιθανότερο να καπνίζουν, συγκριτικά με τα άτομα που δεν πάσχουν από καμία ψυχική διαταραχή. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, κανείς δεν εξέτασε το αν αυτοί οι άνθρωποι κάπνιζαν πριν ασθενήσουν ή αν το κάπνισμα ήρθε μετά τη διάγνωσή τους, ώστε να μπορέσει να διαπιστωθεί εάν το κάπνισμα προκάλεσε την ψυχική τους διαταραχή ή αν η ψυχική τους διαταραχή τους δημιούργησε την ανάγκη να αρχίσουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές, λοιπόν, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια βάση δεδομένων, η οποία περιείχε δεδομένα για περισσότερους από 462.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 8% ήταν ήδη καπνιστές και το 22% πρώην καπνιστές.  Μελετώντας αυτά τα στοιχεία, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι καπνιστές διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και σχιζοφρένεια. Τα άτομα δε, που έπασχαν από μια από αυτές τις δύο ψυχικές καταστάσεις, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην διακόψουν το κάπνισμα ή να αρχίσουν το κάπνισμα με την έναρξη της ασθένειας τους. Σημειώνεται, ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν περισσότερο για την κατάθλιψη και όχι τόσο για την σχιζοφρένεια.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ψυχικές ασθένειες

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στους πνεύμονες, όσο και σε άλλα μέρη του σώματος, την ίδια στιγμή που μπορεί να διαταράξει την σωστή λειτουργία του νου, προκαλώντας ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Η άμεση διακοπή, λοιπόν, του καπνίσματος είναι αναζωογονητική, τόσο για την ψυχική υγεία, όσο και για την σωματική. Για να μπορέσετε να διακόψετε το κάπνισμα με επιτυχία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και θα σας προτείνει κατάλληλα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved