Μολυσματικές ασθένειες

Το κατ’ οίκον κιτ δοκιμής για την COVID-19 εγκρίθηκε: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

© Anyaivanova | Dreamstime Stock Photos
© Anyaivanova | Dreamstime Stock Photos

Μπείτε στο διαδίκτυο και παραγγείλτε ένα μικρό κουτί που περιέχει ένα κιτ δοκιμής κορωνοϊού, το οποίο θα παραλάβετε μέσω ταχυδρομείου. Τρίψτε το Q-tip στο εσωτερικό της μύτης σας, στείλτε το πίσω στην εταιρία και περιμένετε μερικές μέρες για να μάθετε τα αποτελέσματα. Τώρα θα ξέρετε εάν έχετε ή όχι COVID-19 και ανάλογα με το αποτέλεσμα, είτε θα μπείτε στην απομόνωση, είτε θα συνεχίσετε τη ζωή σας.

Αυτό το κιτ εξέτασης της LabCorp, που είναι ένα βήμα πιο κοντά μας, καθώς έχει εγκριθεί από την FDA την περασμένη Τρίτη, δεν αποτελεί την λύση για αντιμετώπιση του κορωνοϊού γιατί δεν είναι εμβόλιο, είναι όμως ένας τρόπος περιορισμού της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα μάλιστα με την FDA, οι δοκιμές στο σπίτι θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να γνωρίζουν αν είναι μολυσμένοι, πότε πρέπει να μπουν σε καραντίνα και θα προστατεύσουν και τους νοσοκόμους που εργάζονται στους σταθμούς εξέτασης για τον κορωνοϊό, από περεταίρω έκθεση τους σε νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι διαθέσιμα αυτά τα κιτ γιατί δεν γνωστοποιήθηκε ακόμη κάτι από την LabCorp και την FDA.

Τονίζεται ότι ο τρόπος λειτουργίας αυτού του κιτ δεν δίνει άμεσα τα αποτελέσματα, όπως η εξέταση του σακχάρου για τον διαβήτη και το τεστ εγκυμοσύνης. Σε αυτό το τεστ η συλλογή των δεδομένων γίνεται στο σπίτι, ενώ η ανάλυση και τα αποτελέσματα γίνονται στην εταιρία που δημιουργεί αυτά τα κιτ δοκιμών.

Το κιτ δοκιμών της LabCorp χρησιμοποιεί PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) για την ανίχνευση του DNA του ιού. Η τεχνολογία αυτή προσπαθεί να εντοπίσει τα κομμάτια του RNA, που είναι το σήμα κατατεθέν του θανατηφόρου ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την COVID-19. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και άλλες δοκιμές για την COVID-19, που είναι σε θέση να αποκαλύψουν το εάν κάποιο άτομο εκτέθηκε κάποια στιγμή στον ιό, ανιχνεύοντας αντισώματα COVID-19 στο σώμα (δοκιμές ορολογίας), αλλά καμία από αυτές δεν έχει εγκριθεί για συλλογή δείγματος στο σπίτι.

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κιτ της LabCorp;

Η FDA δίνει τις ακόλουθες οδηγίες για το πώς  να χρησιμοποιήσετε τα κιτ της LabCorp:

  • Στρώνετε μέσα στη μύτη σας το επίχρισμα σύμφωνα με τις οδηγίες και ακολούθως το σφραγίζετε σε αλατούχο διάλυμα. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αποστειρωμένο στυλό που υπάρχει στο κιτ συλλογής δειγμάτων της LabCorp. Σημειώνεται ότι η χρήση επιχρισμάτων από διαφορετικούς κατασκευαστές, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα.
  • Στη συνέχεια, στέλνετε τα δείγματα πίσω στη LabCorp, όπου τα ελέγχουν για ιικό DNA.

Υπάρχει ενδεχόμενο τα αποτελέσματα να είναι ψευδώς θετικά ή αρνητικά;

Δυστυχώς, οι δοκιμές PCR για τον κορωνοϊό, από οποιονδήποτε κατασκευαστή και αν προέρχονται, μπορούν να καταλήξουν σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα, επειδή μπορεί ένα άτομο να έχει κάποια ιικά σωματίδια στη ρινική δίοδο, αλλά όχι αρκετά για να μολυνθεί και να μεταδώσει τον ιό. Επίσης, είναι πιθανόν οι δοκιμές PCR να καταλήξουν και σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, επειδή ο ιός μπορεί να αποικίσει βαθιά στην αναπνευστική οδό. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη συλλογή σωματιδίων στο ειδικό στυλό.

Πώς λειτουργούν οι δοκιμές RT-PCR για την COVID-19;

Η δοκιμή RT-PCR, που εγκρίθηκε από την FDA, σημαίνει «Real-time Polymerase Chain Reaction». Είναι μια διαδικασία κατά την οποία, με τη χρήση χημικών ουσιών, πολλαπλασιάζονται τα αντίγραφα του ιχνογραφικού DNA, για να ανιχνευθεί η παρουσία του ιού σε ένα συγκεκριμένο οργανισμό. Σύμφωνα μάλιστα με τον μικροβιολόγο Charles Patrick Davis, παρόλο που τα διάφορα κιτ δοκιμών έχουν μεγάλη διακύμανση στις διαδικασίες τους, όλα ανεξαιρέτως χρησιμοποιούν μεθόδους για τον εντοπισμό συγκεκριμένου μέρους του γονιδιώματος του ιού.

Ο Δρ Davis, εξέτασε όλη την τελευταία βιβλιογραφία από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και δίνει ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί μια δοκιμή RT-PCR για την COVID-19 (που ονομάζεται «μοριακός» έλεγχος):

  • Ο καθαρισμένος ιστός τοποθετείται σε ένα τυπικό φιαλίδιο αντίδρασης.
  • Τα αντιδραστήρια (οι πρόσθετες χημικές ουσίες, που απαιτούνται σε τέτοιες εξετάσεις) σπάζουν τους ιούς για να εκτεθεί το ιικό τους γονιδίωμα (RNA) σε άλλα αντιδραστήρια, όπως το συνθετικό RNA που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο μέρος του ιικού RNA.
  • Αυτή η σύνδεση του ιικού γονιδιώματος με το αντιδραστήριο, αναπαράγεται πολλές φορές μέσα σε λίγα λεπτά ή μέσα σε μερικές ώρες.
  • Ταυτόχρονα ένα άλλο αντιδραστήριο δεσμεύεται σε κάθε αντιγραφόμενο γενετικό σύμπλεγμα. Αυτό το αντιδραστήριο ενεργοποιεί έναν συγκεκριμένο δείκτη όταν δημιουργηθούν αρκετά αναπαραγόμενα συμπλέγματα και υπάρχουν ειδικές συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν αυτόν τον δείκτη. Για παράδειγμα, ο δείκτης μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να λάμπει με φθορισμό, τον οποίο η συσκευή ανιχνεύει στους αισθητήρες της.
  • Στην περίπτωση που ανιχνευτεί ιικό υλικό, το τεστ βγαίνει θετικό και ανάλογα με τον αριθμό των ιών που θα περιέχει το γενετικό υλικό, τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μερικές ημέρες ή σε μερικές ώρες.
  • Αντίθετα, εάν το τεστ δεν ανιχνεύσει ιικό υλικό, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Τα αποτελέσματα από αυτές τις εξετάσεις δείχνουν, είτε  ότι το άτομο έχει μολυνθεί με SARS-CoV-2 και θεωρείται ότι μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια (θετικό τεστ), είτε ότι είναι αρνητικό στον ιό. Τονίζεται ότι αυτό το τεστ δεν μπορεί να δείξει εάν ένα άτομο έχει ανοσία από προηγούμενη λοίμωξη ή αν δεν έχει ακόμη εκτεθεί και εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τι είναι οι δοκιμές με βάση την ανίχνευση ανοσοσφαιρίνης για τον κορωνοϊό COVID-19;

Οι δοκιμές ανίχνευσης ανοσοσφαιρίνης, βασίζονται στην ανίχνευση των αντισωμάτων IgM και IgG, που δημιουργούνται από τον οργανισμό ως απόκριση στη λοίμωξη SARS-CoV-2. Το IgM είναι συνήθως ο πρώτος τύπος αντισώματος που δημιουργείται από τον οργανισμό ως απόκριση στη μόλυνση. Στη συνέχεια, δημιουργείται το αντίσωμα IgG και αντικαθιστά το IgM, ως το κυρίαρχο αντίσωμα στην απόκριση του σώματος κατά της μόλυνσης. Τα αντισώματα IgM και IgG καταπολεμούν τις μολύνσεις, στοχεύοντας συγκεκριμένα αντίγονα στην επιφάνεια του SARS-nCoV-2. Γενικά, τα τεστ ανοσοσφαιρίνης, χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ιικά αντίγονα για την ανίχνευση των αντισωμάτων IgM και / ή IgG.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί αυτή η εξέταση:

  • Συλλέγονται 2-3 σταγόνες αίματος και τοποθετούνται στο δοχείο του δείγματος, στην λεγόμενη κασέτα. Στη συνέχεια τοποθετούνται 2-3 σταγόνες από ένα ρυθμιστικό παρεχόμενο, στο ίδιο δοχείο.
  • Το αραιωμένο δείγμα κινείται μέσω της κασέτας πραγματοποιώντας μια τριχοειδή αντίδραση.
  • Αν επισημανθεί αντίγονο SARS-CoV-2, δεσμεύεται χημικά από τα αντισώματα IgM ή IgG, σχηματίζοντας συμπλέγματα αντιγόνου – αντισώματος (IgG / IgM)
  • Μετά από αυτήν την αντίδραση, το σύμπλεγμα αντιγόνου – αντισώματος, ακινητοποιούνται σε μια γραμμή μέσα στην κασέτα από τα αντισώματα anti-IgM ή και anti-IgG.
  • Το anti-IgM ή το anti-IgG, θα δεσμεύσει το συγκεκριμένο σύμπλεγμα και θα δώσει ένα αποτέλεσμα (μια κόκκινη ένδειξη).

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα των τεστ ανοσοσφαιρίνης;

Υπάρχουν συνολικά τρεις γραμμές ανίχνευσης. Η γραμμή ανίχνευσης Μ, η γραμμή ανίχνευσης G και η γραμμή ελέγχου (C), η οποία εμφανίζεται όταν το δείγμα έχει τελειώσει και σταματά να ρέει μέσω της κασέτας, υποδεικνύοντας ότι η εξέταση έχει ολοκληρωθεί.

Τα παρακάτω δείχνουν το τι σημαίνουν οι ενδείξεις του τεστ:

  • Αρνητικό αποτέλεσμα: Εάν εμφανιστεί μόνο η γραμμή ελέγχου (C) και οι γραμμές ανίχνευσης G και M δεν είναι ορατές, τότε δεν έχει ανιχνευθεί νέο αντίσωμα κορωνοϊού και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
  • Θετικό αποτέλεσμα, μόνο IgM: Εάν εμφανιστεί, τόσο η γραμμή ελέγχου (C), όσο και η γραμμή ανίχνευσης Μ, τότε το νέο αντίσωμα IgM έχει ανιχνευθεί και το αποτέλεσμα είναι θετικό για το αντίσωμα IgM.
  • Θετικό αποτέλεσμα, μόνο IgG: Εάν εμφανιστεί, τόσο η γραμμή ελέγχου (C), όσο και η γραμμή ανίχνευσης G, τότε το νέο αντίσωμα IgG, έχει ανιχνευθεί και το αποτέλεσμα είναι θετικό για το αντίσωμα IgG.
  • Θετικό αποτέλεσμα, IgG και IgM: Εάν εμφανιστεί η γραμμή ελέγχου (C) και οι δύο γραμμές ανίχνευσης G και M, τότε έχουν ανιχνευθεί τα νέα αντισώματα IgG και IgM και το αποτέλεσμα είναι θετικό και για τα δύο αντισώματα.

Τονίζεται ότι τα τεστ ανοσοσφαιρίνης για την COVID-19, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του ιού στο ανθρώπινο σύστημα. Μπορούν να δείξουν μόνο, εάν κάποιος έχει εκτεθεί στο παρελθόν ή εάν δεν έχει εκτεθεί ποτέ στον SARS-CoV-2.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved