Ψυχική υγεία

Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία; Πότε αποτελεί ένδειξη προβλήματος;

Το 2020, μας έχει δώσει απείρους λόγους για να κλάψουμε, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια κλαίγαμε συχνά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες στην Αμερική κλαίνε κατά μέσο όρο 3,5 φορές τον μήνα, ενώ οι άνδρες περίπου 1,9 φορές. Τα στοιχεία αυτά βέβαια, μπορεί να σας προκαλούν έκπληξη, ειδικά στις μέρες μας που το κλάμα υποδηλώνει αδυναμία και μειωμένη συναισθηματική αντοχή, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Το κλάμα ωφελεί την υγεία;

Το κλάμα, ως φαινόμενο είναι μοναδικό για τον άνθρωπο, διότι είναι η φυσική απάντηση σε μια σειρά συναισθημάτων, που κυμαίνονται από τη βαθιά θλίψη και φτάνουν μέχρι την ακραία εκδήλωση χαράς. Το κλάμα όμως, ωφελεί την υγεία μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ναι, το κλάμα μας κάνει καλό.

Τα ιατρικά οφέλη του κλάματος είναι γνωστά και μάλιστα από την Κλασική Εποχή, όταν γιατροί και φιλόσοφοι της Αρχαίας Ελλάδας θεωρούσαν τα δάκρυα ως ένα μέσω κάθαρσης της ψυχής. Σήμερα, η ψυχολογία έρχεται να συμφωνήσει, τονίζοντας ότι το κλάμα είναι ένας μηχανισμός που βοηθά τους ανθρώπους να απελευθερώσουν το άγχος και τον συναισθηματικό τους πόνο. Όπως εξηγούν, το κλάμα είναι μια «βαλβίδα» που αποτρέπει τον άνθρωπο από το να κρατά τα συναισθήματα του μέσα του (κατασταλτική αντιμετώπιση). Μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση μειώνει την δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλεί καρδιοπάθειες, υπέρταση και διάφορες ψυχικές καταστάσεις, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Όλα τα δάκρυα έχουν την ίδια βαρύτητα;

Οι επιστήμονες χωρίζουν τα δάκρυα σε τρεις κατηγορίες: τα αντανακλαστικά δάκρυα, τα συνεχή δάκρυα και τα συναισθηματικά δάκρυα. Οι δύο πρώτες κατηγορίες έχουν ως «αρμοδιότητες» (α) την απομάκρυνση σκουπιδιών από τα μάτια, όπως ο καπνός και η σκόνη και (β) την λίπανση των ματιών που προστατεύει από τις μολύνσεις. Τα συγκεκριμένα είδη δακρύων αποτελούνται κατά 98% από νερό.

Η τρίτη κατηγορία όμως, τα συναισθηματικά δάκρυα, ωφελούν περισσότερο την υγεία, διότι απομακρύνουν από το σώμα τις ορμόνες του στρες και άλλες τοξίνες. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι το κλάμα απελευθερώνει δυο χημικές ουσίες, την οξυτοκίνη και τις ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο.

Πόσο κακό κάνει η φράση «οι άνδρες δεν κλαίνε» στους ανθρώπους;

Ένα πολύ γνωστό τραγούδι λέει πως «οι άνδρες δεν κλαίνε», συνοψίζοντας σε ένα στίχο την λαϊκή πεποίθηση που κυκλοφορεί ανάμεσα μας εδώ και αιώνες, η οποία στην πραγματικότητα καταπιέζει τους άνδρες και τους αναγκάζει να μην εκφράζονται συναισθηματικά.

Από πολύ μικρή ηλικία, ακούς αγοράκια να λένε ότι «οι άνδρες δεν κλαίνε», αλλά όσο αθώα και να ακούγεται αυτή η φράση, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα αγόρια μεγαλώνοντας θα έχουν τόσα πολλά καταπιεσμένα συναισθήματα μέσα τους, που ενδέχεται να γίνουν επιθετικά, να στραφούν προς το αλκοόλ και τα ναρκωτικά για να νιώσουν καλύτερα ή να φτάσουν ακόμη και στην αυτοκτονία.

Εδώ ακριβώς, είναι που παίζει καθοριστικό ρόλο η εκπαίδευση, πρώτα των γονιών και έπειτα των μικρών παιδιών, η οποία θα τους διδάξει ότι και οι άνδρες κλαίνε γιατί και οι άνδρες είναι άνθρωποι και έχουν τα ίδια συναισθήματα με τις γυναίκες, κάνοντας τους παράλληλα να κατανοήσουν ότι η έκφραση των συναισθημάτων δεν υποδηλώνει καμία αδυναμία.

Πότε το κλάμα αποτελεί ένδειξη προβλήματος;

Μπορεί το κλάμα να αποτελεί έναν τρόπο κάθαρσης και να απαλύνει τον ψυχικό πόνο, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν φορές που αποτελεί ένδειξη κάποιου ψυχικού προβλήματος, όπως η κατάθλιψη, ειδικά αν συμβαίνει συχνά και χωρίς εμφανή λόγο. Σε μια τέτοια περίπτωση, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για εξατομικευμένες συμβουλές και θεραπεία.