Ενδοκρινολογικά

Το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στις ορμόνες

Εκτός από την σωματική υγεία που εξασφαλίζει την οργανική σας επιβίωση πολύ σημαντική είναι και η ψυχική υγεία καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με την πρώτη και η ανισορροπία του ενός συστήματος επιφέρει προβλήματα στο άλλο. Οι ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα και διαβιβάζουν σήματα για την ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζοντας αναλόγως αρκετές από τις οργανικές λειτουργίες.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές ορμόνες στον άνθρωπο;

Αν και το ορμονικό σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο, οι βασικότερες ορμόνες είναι :

ντοπαμίνη: Γνωστή και ως ορμόνη της ‘ευτυχίας’, αποτελεί μια ορμόνη συνδεδεμένη με το αίσθημα επιβράβευσης και των ευχάριστων αισθήσεων.

σεροτονίνη: Βοήθα στην εξισορρόπηση της διάθεσης και το αίσθημα ηρεμίας, χρήσιμη σε δραστηριότητες όπως ο ύπνος και η δυνατότητα μάθησης.

– Η οξυτοκίνη: Είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία δεσμών αγάπης και εμπιστοσύνης

-Οι ενδορφίνες: Είναι τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού και συνδέονται με την μείωση του στρες. Αύξηση τους παρατηρείται και με την κάλυψη των βιολογικών αναγκών όπως το φαγητό.

-Τα οιστρογόνα: Έχουν μεγάλη σημασία στον γυναικείο κύκλο και επηρεάζουν την συμπεριφορά και τη διάθεση ανάλογα με την φάση του κύκλου, καθώς και με την απότομη μείωση τους κατά την εμμηνόπαυση.

Γιατί έχει σημασία η καλή ψυχική υγεία για τον οργανισμό;

Ο οργανισμός όταν παρατηρήσει απότομες αλλαγές των ανωτέρω ορμονών συχνά τίθεται σε διαδικασία άμυνας. Πρόκειται για ένα σύστημα του οργανισμού για να αντιμετωπίζει τυχόν απειλές και να ενεργοποιεί την προσοχή του ατόμου στην ενδεχόμενη απειλή με την αίσθηση του στρες. Συνεπώς η ισορροπία των συγκεκριμένων ορμονών συμβάλει στο να έχει κανείς μια καλύτερη ζωή και κοινωνικές σχέσεις. Έρευνες έδειξαν ότι η καλή ψυχική υγεία αυξάνει την σωματική υγεία και το προσδόκιμο ζωής ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα της ροπής προς παραβατικές συμπεριφορές.

Τι να κάνετε για να ενισχύσετε την καλή ψυχική υγεία

  • Σκεφτείτε θετικά και κάνετε πλάνα για το μέλλον: Η θετικότητα στην ζωή και η αύξηση ορμονών όπως η ντοπαμίνη με την δημιουργία πλάνων ευχάριστων και στόχων μικρών ή μεγάλων μπορεί να δώσει νόημα και να προάγει την ευχαρίστηση σε απλά και καθημερινά πράγματα. Έτσι μειώνεται το στρες και αυξάνεται το αίσθημα ικανοποίησης.
  • Ανακαλέστε θετικές μνήμες: Η τεχνική αυτή θα βοηθήσει πολύ σε δύσκολες στιγμές, σε περιόδους έντονου στρες να επανέλθει η θετικότητα και να μπορέσει το άτομο να αναδιαμορφώσει την ψυχική του κατάσταση
  • Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας: Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει κανείς να κατακερματίσει την αρνητικότητα και να δείτε τα οφέλη που καθημερινά αντλεί και βιώνει και δεν γίνονταν αντιληπτά. Σκεφτείτε πόσα πράγματα υλικά και μη έχετε που λείπουν σε πολλούς ανθρώπους αντί να εστιάζετε σε αυτά που σας λείπουν
  • Κάνετε πράξεις καλοσύνης.
  • Με αυτό το τρόπο βλέπετε ότι έχετε μεταμορφωτική δύναμη πάνω στην ζωή και τον κόσμο: Ένα χαμόγελο ως ανταμοιβή αρκεί για να μεταδώσει θετικότητα και να ωθήσει τις ορμόνες σε επίπεδα ευδαιμονίας.
  • Ενισχύστε τις κοινωνικές σας σχέσεις και συγχωρήστε: Έρευνες έδειξαν ότι η μοναξιά ισοδυναμεί οργανικά με την κατανάλωση 15 τσιγάρων λόγω των αρνητικών συναισθημάτων και των επιπτώσεων τους στον οργανισμό. Όπως τα κύτταρα μαζί δημιουργούν ιστούς, έτσι και ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να αποτελεί μέλος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Κοινωνικοποιηθείτε και επωφεληθείτε οργανικά και ψυχοκοινωνικά. Συγχωρέστε τους ανθρώπους που σας έχουν πληγώσει καθώς η τοξικότητα των συναισθημάτων σας έχει ως κύριο αποδέκτη εσάς τον ίδιο.
  • Βγείτε έξω στην φύση: Με αυτόν το τρόπο ενισχυθείτε με ενδορφίνες και σεροτονίνη από την ευεργετική ιδιότητα του ήλιου.Αυτό υποστηρίζουν έρευνες που παρατηρούν ότι η διάθεση στη φύση είναι καλύτερη με την απελευθέρωση ορμονών και την πρόσληψη οξυγόνου να είναι καλύτερη.
  • Κάντε γυμναστική: Με αυτό το τρόπο όχι μόνο θα ωφεληθείτε σωματικά αλλά και ψυχολογικά απελευθερώνοντας μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης και σεροτονίνης.
  • Μαγειρέψτε ένα ωραίο γεύμα και απολαύστε το  με καλή παρέα: Έτσι ενισχύεται την απελευθέρωση οξυτοκίνης και ταυτόχρονα προσφέρεται στον οργανισμό πολύτιμα συστατικά.Προτείνεται η κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών  όπως γιαούρτι για την ενίσχυση της ντοπαμίνης και καυτερά φαγητά για την ενίσχυση της ενδορφίνης.
  • Πάρτε συμπληρώματα διατροφής:  Αν και καλό θα ήταν να γίνεται πρόσληψη ανάλογα την κατάσταση της υγείας  σας, έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη της δραστικής ουσίας τρυπτοφάνη που συνδέεται με τη σεροτονίνη, η τυροσίνη που συνδέεται με την ντοπαμίνη καθώς και τα προβιοτικά που ενισχύουν και τα δυο, είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Το πράσινο τσάι βοηθά επίσης, καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Improve Your Psychological Well-Being https://www.verywellmind.com/improve-psychological-well-being-4177330

Oestrogens and psychological well-being https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9375984

How to Hack Your Hormones for a Better Mood https://www.healthline.com/health/happy-hormone