Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να σχηματίσει νέα νευρικά κύτταρα

Τι έδειξε νέα έρευνα σχετικά με το μικροβίωμα και τον σχηματισμό νευρικών κυττάρων;

Νέα μελέτη πολυεθνικής ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον  Ερευνητή και Καθηγητή Sven Pettersson, στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών της Σιγκαπούρης, ανακάλυψε την ύπαρξη μικροβίων του εντέρου, που βοηθούν στην παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο των ενηλίκων. Αυτό, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης σε μεγάλη ηλικία καθώς και στην επισκευή ή ανανέωση των νευρικών κυττάρων μετά από τραυματισμό. Η δημοσίευση αυτών των δεδομένων έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Τι είναι η ινδόλη και ποιος ο ρόλος της;

Πιο συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι κάποια μικρόβια του εντέρου που έχουν την ικανότητα να μεταβολίζουν την τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ,  εκκρίνουν μικρά μόρια που ονομάζονται ινδόλες, οι οποίες και προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων του εγκεφάλου.

Ο Pettersson και η ομάδα του έδειξαν ότι τα σήματα μέσω ινδόλης προκαλούν την παραγωγή σημαντικών ρυθμιστικών παραγόντων, που συμμετέχουν στο σχηματισμό νέων νευρώνων στους ενήλικες. Μάλιστα, αυτός ο σχηματισμός λαμβάνει χώρα στον ιππόκαμπο, μία περιοχή του εγκεφάλου που είναι συσχετισμένη με την μνήμη και την μάθηση. Η απώλεια μνήμης μια κοινή ένδειξη επιταχυνόμενης γήρανσης και συχνά ένα πρόωρο σημάδι για την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα αυτά είναι συναρπαστικά επειδή δίνουν μία μηχανιστική εξήγηση στο πως η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου καταλήγει στην ανανέωση εγκεφαλικών κυττάρων, μέσω μορίων που παράγονται από το εντερικό μικροβιώμα. Αυτά τα ευρήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα νέων θεραπευτικών επιλογών για την επιβράδυνση στην απώλεια μνήμης, ένα κοινό πρόβλημα της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, που συμπεριλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται μόνο στη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτές οι θεραπείες συμπεριλαμβάνουν φάρμακα που μιμούνται τη δράση των ινδολών και διεγείρουν την παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο ή αντικαθιστούν νευρώνες οι οποίοι είναι κατεστραμμένοι από εγκεφαλικό ή βλάβη στο νωτιαίο μυελό. Ακόμη θα μπορούσαν να αφορούν και σχεδίαση διαιτητικών παρεμβάσεων, μέσω τροφίμων εμπλουτισμένων με ινδόλες.

Η εργασία αυτή ασχολείται με την δημιουργία νευρώνων στον εγκέφαλο των ενηλίκων. Αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται εάν οι ινδόλες μπορούν επίσης να διεγείρουν τον πρόωρο σχηματισμό νευρώνων κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου. Άλλες καταστάσεις που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή, είναι σε περιπτώσεις εγκεφαλικού ή βλάβης στον νωτιαίο μυελό, όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία νέων νευρώνων . «Έχουμε ένα ενδιαφέρον και συναρπαστικό μέλλον», όπως αναφέρει και ο καθηγητής.

Ο συν-συγγραφέας της έρευνας, Καθηγητής Paul Matthews, κεντρικός Διευθυντής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Άνοιας Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College London, Πρόεδρος του Edmond and Lily Safra Chair, Ανώτερος Ερευνητής  του NIHR, και Επικεφαλής στο Τμήμα Νευροεπιστημών, αναφέρει ότι, «Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στα μικροβιώματα και της σύνδεσης τους, μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και του εντέρου. Αυτή η έρευνα είναι άλλο ένα ιντριγκαδόρο κομμάτι του παζλ, το οποίο τονίζει τη σημασία του τρόπου ζωής και της διατροφής. Ακόμη τονίζει τις νέες και ιδιαίτερα αναγκαίες ευκαιρίες για θεραπεία ασθενειών που προκαλούν άνοια – την κύρια αιτία θανάτου στη μεγάλη Βρετανία.»

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

SingHealth. Gut Microbe Secreted Molecule Linked to Formation of New Nerve Cells in Adult Brain. https://medicalxpress.com/news/2021-06-gut-microbe-secreted-molecule-linked.html.

Neurogenesis and prolongevity signaling in young germ-free mice transplanted with the gut microbiota of old mice https://stm.sciencemag.org/content/11/518/eaau4760.short

Gut Microbe Secreted Molecule Linked to Formation of New Nerve Cells in Adult Brain https://neurosciencenews.com/gut-brain-neurogenesis-18831/