Παιδί

Το μωρό μου δαγκώνει: Πώς να αντιμετωπίσω αυτή τη συμπεριφορά;

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάνουν διάφορες κινήσεις και έχουν ποικίλες συμπεριφορές τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Οι περισσότερες είναι αξιολάτρευτες και χαριτωμένες και δεν επηρεάζουν αρνητικά την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα άτομα. Ωστόσο, όταν ένα παιδάκι αρχίζει να δαγκώνει και να δημιουργεί προβλήματα σε άλλα παιδιά, ειδικά τα πρώτα χρόνια στον παιδικό σταθμό ή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, αυτό μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και η σωστή διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης είναι πολύ σημαντική.

Γιατί τα παιδιά δαγκώνουν;

Τα παιδιά δαγκώνουν για διάφορους λόγους:

  • Πειραματίζονται. Τα παιδάκια ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους μέσα από το δάγκωμα. Βάζουν τα πάντα στο στόμα τους και καμιά φορά τα δαγκώνουν.
  • Νιώθουν απογοήτευση. Σε αυτή την περίπτωση ένα μικρό παιδί μπορεί να δαγκώσει επειδή νιώθει ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να αντιμετωπίσει μία κατάσταση. Μέχρι να μάθουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται με άλλα άτομα τα παιδάκια μπορεί να αντιδρούν στις απαιτήσεις των άλλων παιδιών δαγκώνοντας ή χτυπώντας τα.
  • Αγχώνονται. Όταν ένα παιδί βρίσκεται κάτω από μεγάλη συναισθηματική πίεση, θυμό, πόνο ή στεναχώρια, μπορεί να δαγκώσει.
  • Επιδεικνύουν δύναμη. Όταν ένα παιδάκι νιώθει την ανάγκη να επίδειξη ισχύ, μπορεί να δαγκώσει. Αυτό μπορεί να συμβεί συχνά με το νεότερο παιδί της οικογένειας στην προσπάθειά του να ισορροπήσει τη δική του δύναμη με των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου δαγκώσει κάποιο άλλο παιδί;

Παρόλο που είναι αρκετά κοινό στα μικρά παιδάκια, το δάγκωμα μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση δασκάλους και ενήλικες, και να τραυματίσει σωματικά αλλά και συναισθηματικά κάποιο άλλο συνομήλικο παιδί και για αυτό καλό θα ήταν να αντιμετωπίζεται.
Αν το παιδί σας δαγκώσει κάποιο άλλο παιδί ή κάτι που δεν πρέπει, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
  • Παραμείνετε ήρεμοι και μιλήστε με σταθερό τόνο. Απευθυνθείτε στο παιδί σας λέγοντάς του “μη δαγκώνεις” ή “το να δαγκώνεις είναι κακό. Παραμείνετε ήρεμοι και μιλήστε με σταθερό τόνο. Αποφύγετε τις μακροσκελείς εξηγήσεις μέχρι το παιδί σας να είναι αρκετά μεγάλο για να το καταλάβει, αλλά τονίστε ότι το δάγκωμα είναι κακό. Όσο πιο ψύχραιμοι παραμείνετε εσείς, τόσο ταχύτερα θα επιλυθεί και η κατάσταση.
  • Παρηγορήστε το θύμα. Στρέψτε την προσοχή σας στο άτομο που έχει δαγκωθεί, ειδικά αν πρόκειται για άλλο παιδάκι. Εάν υπάρχει τραυματισμός καθαρίστε καλά την περιοχή και αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν υπάρχει αιμορραγία που δεν σταματά.
  • Παρηγορήστε το παιδί που δάγκωσε. Συχνά, τα μικρά παιδιά δεν συνειδητοποιούν ότι το δάγκωμα πονάει. Είναι εντάξει να παρηγορείτε ένα παιδί που νιώθει αναστατωμένο επειδη πλήγωσε κάποιον. Είναι σημαντικό να δείξετε στο παιδί ότι είναι όμορφο να παρηγορεί το φίλο του μετά από ένα δάγκωμα. Αν ωστόσο το θύμα χρησιμοποιεί τη συμπεριφορά για να τραβήξει την προσοχή, δεν θα ήταν σωστό να ενισχυθεί αυτή τη συμπεριφορά δίνοντας υπερβολική άνεση και προσοχή.
  • Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις. Όταν τα πράγματα έχουν ηρεμήσει, προτείνετε εναλλακτικές λύσεις για το δάγκωμα, όπως τη χρήση των λέξεων «όχι», «σταμάτα» και «αυτό είναι δικό μου» όταν το παιδί θέλει να επικοινωνήσει με άλλους.
  • Απόσπαση προσοχής. Η απόσπαση της προσοχής κάνει θαύματα με τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Εάν τα επίπεδα ενέργειας είναι υψηλά ή αν το παιδί πλήττει, ανακατευθύνετε την προσοχή του μικρού σας σε μια δραστηριότητα, όπως ο χορός με μουσική, η ζωγραφική ή το παιχνίδι. Ποτέ μην χτυπάτε ή δαγκώνετε ένα παιδί που έχει δαγκώσει, καθώς αυτό διδάσκει στο παιδί ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Παράλληλα, έχετε υπόψιν σας  ότι τα παιδιά στην ηλικία αυτή δεν καταλαβαίνουν ότι το δάγκωμα είναι κακό.Εάν έχετε δοκιμάσει τα παραπάνω βήματα και η συμπεριφορά αυτή δεν σταματά, μπορεί να βοηθήσει να μεταφέρετε το παιδί σε μια καθορισμένη περιοχή για ένα ή δύο λεπτά για να ηρεμήσει. Κατά κανόνα, περίπου 1 λεπτό ανά έτος ηλικίας είναι αρκετά καλό χρονικό διάστημα, τα μεγαλύτερα χρονικά όρια δεν φέρουν πρόσθετο όφελος.

Πώς να αποτρέψω τη συμπεριφορά αυτή;

  • Προτιμήστε τα παιδιά να παίζουν σε μικρές ομάδες, για μικρό χρονικό διάστημα και υπό την επίβλεψη ενηλίκων.
  • Να είστε ανά πάσα στιγμή σίγουροι ότι το παιδί σας νιώθει ασφάλεια και ότι δεν γίνεται συχνά στόχος πειραγμάτων από τα υπόλοιπα παιδιά.
  • Εξηγήστε την κατάσταση σε μεγαλύτερα παιδάκια, θα βοηθήσουν να νιώσει το παιδί σας ισορροπία στην ομάδα.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τι ενοχλεί το παιδί σας και καταφεύγει σε αυτή τη συμπεριφορά. Παρακολουθήστε τις κινήσεις και τα συναισθήματά του πριν το δάγκωμα.

Χρειάζεται να επικοινωνήσω με το γιατρό του παιδιού μου;

Το δάγκωμα είναι κοινό στις μικρότερες ηλικίες, παρόλα αυτά αν το παιδί σας δεν αποβάλλει τη συμπεριφορά αυτή μεγαλώνοντας, δαγκώνει τακτικά και συνδυάζει τη συμπεριφορά αυτή με άλλες επιθετικές ή ενοχλητικές συμπεριφορές, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.