Άσκηση και Υγεία

Το μυστικό της μακροζωίας είναι τα 7.000 βήματα την ημέρα

Το χρυσό πρότυπο της μακροζωίας, που περιλαμβάνει 10.000 βήματα την ημέρα, έρχεται να καταρρίψει μια νέα μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι μόλις τα 7.000 βήματα μπορούν να επιφέρουν παρόμοια αποτελέσματα.

Τα 7.000 βήματα μπορούν να ευνοήσουν τη μακροζωία;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, πραγματοποίησαν μια μελέτη για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο που έχουν τα 10.000 βήματα στην ανθρώπινη υγεία και το κατά πόσον τα λιγότερα βήματα μπορούν να επιφέρουν παρόμοια αποτελέσματα.

Όπως εξήγησε η ανώτερη συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Amanda Paluch, διαπιστώθηκε ότι τα 7.000 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν κατά  50-70% τον κίνδυνο προώρου θανάτου σε άνδρες και γυναίκες 38 – 50 ετών, ενώ τα 10.000 βήματα δεν συνδέθηκαν με πρόσθετα οφέλη.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), η οποία ξεκίνησε το 1985. Οι ερευνητές εξέτασαν 2.110 συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν μετρητή βημάτων για 7 συνεχόμενες ημέρες, όλες τις ώρες της ημέρας, εκτός από την ώρα που κοιμόντουσαν ή λάμβαναν μέρος σε υδάτινες δραστηριότητες.

Για εξισορρόπηση του δείγματος, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν κατά φυλή (μαύροι ή άσπροι), φύλο, ηλικία και εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, στην αρχή της μελέτης (2006) υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας και λίγα χρόνια αργότερα οι εξετάσεις αυτές επαναλήφθηκαν. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την υγεία τους για 11 χρόνια και το 2020 – 2021, άρχισαν να αναλύουν τα δεδομένα που συνέλεξαν.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι παρόλο που τα 10.000 βήματα είναι ενας σημαντικός ημερήσιος στόχος, τα ίδια οφέλη μπορούν να προκύψουν με μόνο 7.000 την ημέρα.

Σημειώνεται ότι σε μελλοντικές μελέτες, η Paluch ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ο αριθμός των βημάτων επηρεάζει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, την υπέρταση, την ψυχική υγεία και τον καρκίνο.

Πώς θα κάνετε περισσότερα βήματα;

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι σταδιακές βελτιώσεις στον αριθμό των καθημερινών βημάτων που κάνει ένας άνθρωπος, ειδικά αν διανύει τη μέση ηλικία, είναι πολύ σημαντικές.

Η Δρ. Paluch ωστόσο, τόνισε ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα έρευνα τα άτομα που ζουν σε αστικές περιοχές τείνουν να κάνουν πολύ λιγότερα βήματα, συγκριτικά με τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές και αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον τρόπο ζωής και τις ευκαιρίες σωματικής δραστηριότητας.

Εάν ζείτε σε κάποια αστική περιοχή, η Δρ. Paluch προτείνει τις εξής πρακτικές για να αυξήσετε τον αριθμό των βημάτων που κάνετε καθημερινά:

  • Ακολουθείστε την πιο μακρινή διαδρομή που έχετε στη διάθεσή σας για να φτάσετε στη στάση του λεωφορείου
  • Αν η δουλειά σας είναι σχετικά κοντά στο σπίτι σας, μην χρησιμοποιήσετε αμάξι και περπατήστε
  • Χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί το ασανσέρ

Το περπάτημα και η άσκηση είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας, την υγεία, τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική! Ενσωματώστε το περπάτημα στη ζωή σας, προγραμματίστε 2-3 περιπάτους την εβδομάδα και πολύ σύντομα θα δείτε τα οφέλη του. Μην επαναπαύεστε, στον ελεύθερο χρόνο σας, στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Οι άνθρωποι που μένετε σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι πιο εύκολο να “εγκλωβιστείτε” σε ένα διαμέρισμα και με τον καιρό να συνηθίσετε και να υιοθετήσετε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής! Αν το γυμναστήριο δεν σας ταιριάζει, επιλέξτε έναν χώρο με πολύ πράσινο, όπως πάρκα και άλση για να αθληθείτε. Η επαφή με τη φύση φέρνει ακόμα περισσότερα οφέλη.


+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Taking 7,000 Steps a Day May Be the Key to Living Longer https://www.verywellhealth.com/step-count-matters-one-study-finds-5202333

Step Counts of 10- to 11-Year-Old Children by Ethnicity and Metropolitan Status https://scholarworks.boisestate.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://scholar.google.com/&httpsredir=1&article=1003&context=kinesiology_facpubs

Effect of exercise training for five years on all cause mortality in older adults—the Generation 100 study: randomised controlled trial https://www.bmj.com/content/371/bmj.m3485

Association of Step Volume and Intensity With All-Cause Mortality in Older Women https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2734709?guestAccessKey=afffe229-3940-4dd1-94e6-56cdd109c457&utm_source=jps&utm_medium=email&utm_campaign=author_alert-jamanetwork&utm_content=author-author_engagement&utm_term=1m

Steps per Day and All-Cause Mortality in Middle-aged Adults in the Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2783711