Υγεία Δέρματος

Το νερό μπορεί να βλάψει το δέρμα;

Από μικροί ακούμε ότι το νερό ενυδατώνει το δέρμα και ότι πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι. Πλέον όμως, ξέρουμε ότι το σαπούνι ξηραίνει το δέρμα με τα χημικά του, αλλά και το ζεστό νερό από μόνο του μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα. (6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας)

Συγκεκριμένα, όταν το νερό έρχεται σε επαφή με το δέρμα, εξατμίζεται γρήγορα και μαζί του αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά του έλαια (φυσικός παράγοντας ενυδάτωσης -NMF). Όσο πιο συχνά πλένεται το δέρμα, τόσο περισσότερο στεγνώνει, ειδικά εάν το νερό έχει πολύ χλώριο ή είναι πολύ ζεστό. (Συχνό πλύσιμο χεριών: Πώς θα αποφύγετε την ξηροδερμία;)

Η μειωμένη έκθεση στο νερό αποτρέπει την ξηροδερμία;

Το νερό, είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία και ξεφλούδισμα του δέρματος, αλλά, σε αντίθεση με το σαπούνι, η έκθεση στο νερό είναι αναπόφευκτη, νοουμένου ότι κάνουμε ντους καθημερινά, κολυμπάμε τα καλοκαίρια ή κάνουμε σάουνα και υδρομασάζ, περιστάσεις κατά τις οποίες εκθέτουμε το δέρμα μας σε άφθονο χλώριο.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε μέσω διαφόρων στρατηγικών να προστατεύσουμε το δέρμα μας και θα δούμε πιο κάτω αναλυτικά το πώς. (4 οφέλη της σιλικόνης για το δέρμα)

Πώς θα προστατεύσετε το δέρμα σας από το νερό;

Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από το νερό λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

  • Κάντε χλιαρό ντους: Όσο ωραίο και χαλαρωτικό και αν είναι ένα ζεστό ντους τον χειμώνα, το ζεστό νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια του δέρματος και προκαλεί ξηροδερμία. Προτιμήστε χλιαρό νερό για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Τονίζεται ότι «χλιαρό» δεν σημαίνει κρύο. Ρυθμίστε το νερό να είναι ανεκτό και άνετο στο σώμα σας, αλλά να μην προκαλεί κοκκίνισμα στο δέρμα. (Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό ή κρύο νερό, για να απομακρύνουμε τα μικρόβια;)
  • Μειώστε τον χρόνο του ντους σας: Τα μεγάλης διάρκειας ντους μεταμορφώνουν τα μπάνια  σε ΣΠΑ. Η κοινή άποψη λέει ότι το ζεστό μπάνιο μεγάλης διάρκειας, ανοίγει τους πόρους, οπότε κάνει καλό στο δέρμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, αυτή η άποψη είναι λανθασμένη και υπονομεύει την επιδερμίδα, αφαιρώντας τα φυσικά ενυδατικά της έλαια, προκαλώντας τελικά ξηροδερμία. Περιοριστείτε σε σύντομα χλιαρά ντους.
  • Χρησιμοποιήστε το σαπούνι στρατηγικά: Αν δεν έχετε κυριολεκτικά βρωμιά στο δέρμα σας, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε σαπούνι κάθε που κάνετε ντους. Περιορίστε το σαπούνι για τα μέρη του σώματος που μαζεύονται βακτήρια, όπως οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα. Για το υπόλοιπο σώμα χρησιμοποιείστε πιο ήπια σαπούνια για να αποτρέψετε την ξηροδερμία από τα χημικά που προστίθενται στα πιο σκληρά σαπούνια. (Απολυμαντικό χεριών ή πλύσιμο με σαπούνι και νερό;)
  • Στεγνώστε το δέρμα σας: Στεγνώστε απαλά το σώμα σας μετά το ντους και το κολύμπι. Να υπενθυμίσουμε ότι το έντονο τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, ενώ το καθόλου στέγνωμα του σώματος μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, αφήνοντας τα έλαια του δέρματος να εξατμιστούν μαζί με το νερό.
  • Ενυδατική κρέμα: Ακριβώς μετά το μπάνιο, φροντίστε να εφαρμόζετε πάντα μια ενυδατική κρέμα στο σώμα σας, ώστε να σφραγίσετε την υγρασία στο δέρμα σας. (Ξηροδερμία χεριών εν μέσω πανδημίας: Μάθε πώς να διατηρήσεις τα χέρια σου ενυδατωμένα)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ξηροδερμία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά είναι πιο συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασία και η υγρασία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.