Παιδί

Το παιδί μου βήχει: Τι να κάνω και πότε να ζητήσω ιατρική βοήθεια

Τι είναι ο βήχας και γιατί βοηθά τον οργανισμό;

Ο βήχας είναι η φυσιολογική αντίδραση στον ερεθισμό των αεραγωγών του παιδιού, που σχετίζεται συχνότερα με λοίμωξη ή αλλεργία. Όταν είναι παραγωγικός, βοηθά στην εξάλειψη των εκκρίσεων από τους βρόγχους και την τραχεία. Στα παιδιά, η χρήση φαρμάκων που προορίζονται για την καταστολή του βήχα (κατασταλτικά βήχα) πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Τι σημαίνει ο βήχας στα παιδιά;

Ο βήχας δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα που προκαλείται από ερεθισμό του λάρυγγα, του φάρυγγα, των βρογχικών σωλήνων ή μερικές φορές και ως αντίδραση σε ένα πρόβλημα στα αυτιά. Πολλές παιδικές ασθένειες συνοδεύονται από βήχα: ρινοφαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα και βρογχιολίτιδα , άσθμα και αναπνευστικές αλλεργίες, κοκκύτης, ιλαρά, γρίπη κ.λπ. Όταν εισπνέεται ένα ξένο σώμα, μπορεί επίσης να προκληθεί επαναλαμβανόμενος βήχας. Ερεθιστικές ουσίες, όπως αέρια ή σκόνη μπορούν επίσης να αποτελέσουν την αιτία του βήχα.

Πώς εμφανίζεται ο βήχας στα παιδιά;

Ο βήχας της παιδικής ηλικίας μπορεί να ομαδοποιηθεί σε δύο κατηγορίες: ξηρός βήχας, χωρίς παραγωγή φλέγματος και παραγωγικός βήχας, με παραγωγή φλέγματος. Ο παραγωγικός βήχας καθαρίζει τους αεραγωγούς και βοηθά στη θεραπεία. Ο βήχας μπορεί να είναι οξύς, για παράδειγμα, σε περίπτωση ρινοφαρυγγίτιδας ή χρόνιος, για παράδειγμα, σε περίπτωση αλλεργίας. Ένας παραγωγικός βήχας μπορεί να προκαλέσει εμετό στο παιδί. Ο βήχας μπορεί να γίνει εξαντλητικός, ειδικά ένας νυχτερινός βήχας που διαταράσσει τον ύπνο του παιδιού.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν το παιδί σας βήχει;

  • Βάλτε το παιδί /μωρό σας σε καθιστή ή ημικαθιστή θέση.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα στο σπίτι.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε υγράνει τον αέρα του περιβάλλοντος (δοχεία γεμάτα με νερό ή υγραντήρα).
  • Ζητήστε από το παιδί να εισπνεύσει υδρατμούς τοποθετώντας το πρόσωπό του πάνω από ένα μπολ με ζεστό νερό και καλύπτοντας το κεφάλι του με ένα πανί (ακατάλληλο για πολύ μικρές ηλικίες- επικοινωνήστε με το γιατρό σας).
  • Εάν το παιδί το αντέχει, ξεπλύνετε τη μύτη και το πίσω μέρος του λαιμού με φυσιολογικό ορό.
  • Δώστε του πολλά υγρά.

Πότε να επικοινωνήσω με γιατρό;

Εάν το παιδί, εκτός από βήχα, έχει δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, η φωνή του αλλάξει, χάσει τις αισθήσεις του, τα χείλη του γίνουν μπλε, βγάζει αίμα μαζί με το βήχα, ο βήχας είναι βραχνός σαν γάβγισμα, πιστεύετε ότι ο βήχας οφείλεται σε ξένο σώμα στην αναπνευστική οδό και πνίγεται, έχει παράλληλα υψηλό πυρετό ή πονόλαιμο, συριγμό, εάν ο βήχας δε μειωθεί μετά από μερικές μέρες θεραπείας που συνταγογραφήθηκε από γιατρό και η γενική κατάσταση του παιδιού επιδεινωθεί, δείτε επειγόντως γιατρό ή μεταφέρετε αμέσως το παιδί σας σε κάποιο νοσοκομείο. Ο γιατρός θα εξετάσει το παιδί σας και θα του συστήσει την κατάλληλη θεραπεία και εξετάσεις, αν χρειαστούν.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved