Παιδί

Το παιδί σας δεν τα πάει καλά με τον δάσκαλό του; Τι πρέπει να κάνετε;

Τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας έχει μια αυστηρή δασκάλα;

Πρώτα εκτιμήστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μήπως αυτή η δασκάλα έχει απλώς ένα διαφορετικό στυλ από αυτό που έχει συνηθίσει το παιδί σας ή είναι τόσο υπερφορτωμένη ή εξαντλημένη που τρομάζει και ταπεινώνει τους μαθητές της; Πάρτε στα σοβαρά αυτά που λέει το παιδί σας και μάθετε αν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, κάντε έναν απολογισμό του παιδιού σας για να καταλάβετε αν μια αυστηρή δασκάλα θα το ωφελήσει ή απλώς θα είναι σκληρή μαζί του. Μερικά παιδιά μαθαίνουν πολύτιμα πράγματα προσαρμοζόμενα στο ιδιαίτερο στυλ ενός δασκάλου, αλλά τα παιδιά που είναι δειλά και φοβισμένα μπορεί απλώς να αποσυρθούν και να περάσουν μια δύσκολη χρονιά. Αν πιστεύετε ότι αυτό συμβαίνει με το παιδί σας, συναντηθείτε με τη δασκάλα για να δείτε αν θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτη και λιγότερο τρομακτική στις σχέσεις της μαζί του. Ή σκεφτείτε να ζητήσετε από τον διευθυντή να αλλάξει το παιδί σας έναν δάσκαλο του οποίου το στυλ του ταιριάζει καλύτερα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται στο σχολείο λόγω της δασκάλας του;

Κανονίστε ειδικές ώρες στο σπίτι όπου παίζετε σχολείο με το παιδί σας, μόνοι ή με μερικούς φίλους του, με το παιδί σας ως δάσκαλο και εσάς ως μαθητή. Το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να σας δείξει με παιγνιώδη τρόπο τι συμβαίνει στο σχολείο. Όταν βρίσκεται στην πιο ισχυρή θέση, θα νιώσει ασφάλεια να γελάσει ή να κλάψει ή να μιλήσει γι’ αυτό.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να συγκεντρώσετε μερικά παιδιά που δυσκολεύονται με έναν αυστηρό δάσκαλο και να υποδυθείτε εσείς τον δάσκαλο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συνασπιστούν και να σας πουν όλα όσα θέλουν να πουν στην δασκάλα, ή να σας πουν ότι δεν πρέπει να τρομάζετε τους μαθητές σας. Μπορείτε να κάνετε πολλά με το παιχνίδι που θα βοηθήσουν το παιδί σας να απελευθερώσει τα συναισθήματά του για το σχολείο– αυτό θα το βοηθήσει να σκεφτεί παραγωγικά για το πώς θα αντιμετωπίσει τον δάσκαλο.


Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν η δασκάλα είναι αυστηρή στο παιδί σας;

Ένας δάσκαλος που ασχολείται με 20-30 παιδιά σε μια τάξη μπορεί να μην έχει ιδέα, ιδιαίτερα με ένα πολύ φοβισμένο παιδί, ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτή την περίπτωση, μια συνάντηση μεταξύ των τριών σας μπορεί να βοηθήσει. Ορισμένοι δάσκαλοι τα καταφέρνουν καλά με τέτοιες συζητήσεις, αλλά άλλοι δεν έχουν την υπομονή ή τον χρόνο.

Αν το παιδί σας μπλέκει συνέχεια σε μπελάδες, μπορεί να φοβάται τη δασκάλα του και να το αντιμετωπίζει με το να της αντιστέκεται ή να συμπεριφέρεται σαν να μην τον ενδιαφέρουν οι κανόνες της. Σε αυτή την περίπτωση ένας δάσκαλος μπορεί εύκολα να χάσει την αίσθηση της συναισθηματικής κατάστασης ενός παιδιού. Μπορείτε να βοηθήσετε τη δασκάλα δίνοντάς της μια αίσθηση του τι συμβαίνει με το παιδί σας. Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει μια ιδιωτική συνάντηση με τη δασκάλα για να επινοήσετε ένα σήμα, όπως ένα χτύπημα στον ώμο, το οποίο η δασκάλα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να το ενημερώσει όταν ξεφεύγει από τα όρια, χωρίς να το φέρει σε δύσκολη θέση μπροστά στην τάξη. Αν το παιδί σας πάρει μέρος στην ομάδα που επινοεί μια λύση, μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει πιο ισχυρό.

Δείτε ακόμη: