Παιδί

Το παιδί σας παραπονιέται συνέχεια ότι είναι κουρασμένο; Τι πρέπει να προσέξετε;

Πολλές φορές, έχουμε ακούσει τα παιδιά μας να παραπονιούνται ότι είναι κουρασμένα, όμως αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών αιτιών, για παράδειγμα μπορεί να πέρασαν μια κουραστική μέρα, να έμειναν ξύπνια μέχρι αργά το προηγούμενο βράδυ, να νιώθουν άρρωστα ή να είναι απλά μια δικαιολογία για να αποφύγουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν. Στην περίπτωση, ωστόσο, που το παιδί σας παραπονιέται όλη την ώρα ότι είναι κουρασμένο και η κόπωση αρχίζει να παρεμποδίζει πράγματα που συνήθως απολάμβανε να κάνει, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος και η συμβουλή του γιατρού σας είναι απαραίτητη, ωστόσο πιο κάτω αναφέρουμε μερικούς λόγους για του οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Για ποιους λόγους μπορεί να νιώθουν επίμονη κόπωση τα παιδιά;

 • Προβλήματα ύπνου. Στην περίπτωση που ένα παιδί δεν κοιμάται καλά, είναι λογικό την επόμενη μέρα να νιώθει κούραση. Γιατί όμως ένα παιδί μπορεί να μην κοιμάται καλά;
  • Τελειώνει αργότερα, από ότι θα έπρεπε την εργασία του, άρα κοιμάται λιγότερο. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 8 – 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αν κοιμούνται λιγότερο, θα νιώθουν κουρασμένα.
  • Ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε επειδή κοιμούνται ελαφριά, είτε λόγω κάποιας διαταραχής ύπνου.
  • Άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία σταματά η αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα ενώ κοιμάται κάποιος. Η πιο συνηθισμένη της αιτία στα παιδιά είναι οι διευρυμένες αμυγδαλές, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας.
 • Παρενέργειες φαρμάκων. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία στα παιδιά, όπως τα φάρμακα για τις αλλεργίες ή τα σιρόπια για το βήχα.
 • Λοιμώξεις. Υπάρχουν μερικές μολύνσεις, όπως ο ιός Epstein-Barr, που δημιουργούν τεράστια κόπωση στα παιδιά για εβδομάδες ή για μήνες.
 • Χρόνιες ασθένειες. Όταν οι χρόνιες ασθένειες δεν ελέγχονται κανονικά, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση. Ο λόγος της κόπωσης εξαρτάται από την ασθένεια. Για παράδειγμα, τα παιδιά με ανεξέλεγκτο άσθμα, νιώθουν συχνά δύσπνοια, γεγονός που τα κάνει να αισθάνονται κουρασμένα. Μερικές φορές μάλιστα, η κούραση, είναι το πρώτο σημάδι που υποδεικνύει χρόνιες ασθένειες.
 • Μειωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Όταν είναι μειωμένα τότε προκαλείται κόπωση στο σώμα, λόγω έλλειψης επαρκούς ποσότητας οξυγόνου.
 • Πρόβλημα θυρεοειδούς: Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη, ο μεταβολισμός του σώματος επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να προκαλείται το αίσθημα της κούρασης.
 • Καρδιακά προβλήματα. Τα καρδιακά προβλήματα είναι σπάνια στα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν η καρδιά είναι αδύναμη προκαλείται κόπωση στο σώμα.
 • Καρκίνος ή άλλες σοβαρές ασθένειες. Και αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ σπάνιες στα παιδιά, αλλά η κόπωση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα τους συμπτώματα.
 • Κατάθλιψη, άγχος ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι η ζωή τους είναι δύσκολη για οποιοδήποτε λόγο, το άγχος τους εκφράζεται συνήθως ως κόπωση.

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας νιώθει συνέχεια κουρασμένο;

Εάν το παιδί σας παραπονιέται συνέχεια ότι αισθάνεται κουρασμένο, για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε κάποιον γιατρό, ο οποίος:

 • Θα σας ζητήσει να αναφέρετε το διάστημα για το οποίο το παιδί σας παραπονιέται ότι νιώθει κουρασμένο και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα παρουσιάζει.
 • Θα σας κάνει ερωτήσεις για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του, όπως το αν κοιμάται καλά ή αν υπάρχει κάτι που μπορεί να του προκαλεί άγχος.
 • Θα κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση στο παιδί, εξετάζοντας το βάρος και την ανάπτυξη του, αναζητώντας φυσικές ανωμαλίες.
 • Θα κάνει οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις χρειαστούν, όπως εξετάσεις αίματος ή ούρων, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης και τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί.
 • Ενδεχομένως να συζητήσει μαζί σας την περίπτωση να επισκεφτείτε κάποιον ψυχολόγο.

Γενικότερα, τις περισσότερες φορές ο λόγος που νιώθουν κόπωση τα παιδιά δεν είναι σοβαρός, επομένως αντί να ανησυχείτε και να ψάχνεστε, καλέστε τον γιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού. Αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να καταλάβετε τι συμβαίνει και να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει και πάλι καλά.