Διατροφή, Παιδί

Το παιδί σας τρώει επιλεκτικά φαγητό; Ποιες συμβουλές δίνει νέα μελέτη στους γονείς;

«Ως παιδίατρος, ακούω συχνά από τους γονείς, ότι το παιδί τους είναι επιλεκτικό με το φαγητό του», αναφέρει η Claire McCarthy, MD. Όλα τα παιδιά είναι επιλεκτικά με το φαγητό τους και κυρίως κατά την παιδική τους ηλικία. Η επιλογή του φαγητού, που θέλουν ή δεν θέλουν να φάνε, είναι ένας τρόπος με τον οποίο διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Ωστόσο, μερικά παιδιά είναι πιο επιλεκτικά σε σχέση με άλλα και αρνούνται πεισματικά να καταναλώσουν μια ποικιλία τροφίμων, εκτός από λίγα επιλεγμένα τρόφιμα.

Τι πρέπει να κάνει ο γονέας εάν το παιδί του είναι επιλεκτικό με το φαγητό του;

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, αναφέρεται στην επιλεκτική διατροφή των παιδιών, εξηγώντας το πώς μπορούν οι γονείς να την αποτρέψουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να τρώνε μια ποικιλία τροφίμων.

Συνοπτικά η μελέτη αναφέρει:

  • Το επιλεκτικό φαγητό ξεκινά από πολύ νωρίς στα παιδιά. Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες παιδιών ηλικίας 4 έως 9 ετών και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που τρώνε επιλεκτικά, τείνουν να παραμένουν επιλεκτικά σε όλη τους τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς, πρέπει από πολύ νωρίς, να προσφέρουν μια ποικιλία τροφίμων στα παιδιά τους, όπως φρούτα και λαχανικά, για να αποτρέψουν την επιλεκτική διατροφή. Κατά προτίμηση, πριν το παιδί φτάσει σε ηλικία 2 ετών. Μην μαγειρεύετε ξεχωριστό παιδικό γεύμα. Αφήστε το παιδί σας να τρώει ότι τρώτε, εάν φυσικά δεν υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
  • Η ιδιοσυγκρασία του παιδιού παίζει ρόλο. Μερικές φορές το επιλεκτικό φαγητό είναι απόρροια ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν δυσκολία στον έλεγχο των συναισθημάτων τους, έτειναν να είναι πολύ επιλεκτικά στο φαγητό τους. Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς; Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς σε συνδυασμό με επιλεκτικό φαγητό, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο γίνεται νωρίτερα.
  • Τα παιδιά που είναι επιλεκτικά με το φαγητό τους, συνήθως έχουν μειωμένο βάρος. Τα παιδιά που είναι επιλεκτικά με το φαγητό τους έχουν, συνήθως, λιγότερο βάρος σε σχέση με τους συνομήλικους τους. Ωστόσο, εάν ο παιδίατρος σας, δεν ανησυχεί για το βάρος του παιδιού σας, δεν πρέπει να ανησυχείτε περαιτέρω.
  • Η στάση των γονέων παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι γονείς ήταν πολύ αυστηροί με τις τροφές που το παιδί τους μπορούσε (και δεν μπορούσε) να φάει, τότε το παιδί τους ήταν πιο πιθανόν να είναι επιλεκτικό με το φαγητό του. Συνήθως, αυτό παρατηρείται στις οικογένειες που θέλουν να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και πιέζουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να αντιδρούν. Όσο καλή είναι η υγιεινή διατροφή, η πίεση που ασκείται στο παιδί, φέρνει σχεδόν πάντα τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι αρνητικές σκέψεις με το επιλεκτικό φαγητό;

Ένα μεγάλο μέρος της επιλεκτικής διατροφής στα παιδιά, σχετίζεται με αρνητικές σκέψεις και αναμνήσεις που αφορούν ορισμένα τρόφιμα ή γενικά το φαγητό. Όσο περισσότερο αισιόδοξοι και θετικοί είναι οι γονείς για το φαγητό, τόσο πιθανότερο είναι το παιδί τους να αναπτύξει θετικά συναισθήματα για το φαγητό και να αποτραπεί η επιλεκτική διατροφή.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς θα αναπτύξετε αισθήματα αισιοδοξίας για το φαγητό.

  • Κάντε τα οικογενειακά γεύματα απόλαυση. Τα οικογενειακά γεύματα, δίνουν έμφαση στην κοινωνική πτυχή του φαγητού, παρά στο ίδιο το φαγητό. Είναι πολύ χρήσιμο, αυτή η κοινωνική πτυχή να είναι ευχάριστη, άρα την ώρα του γεύματος φροντίστε να επικοινωνείτε μεταξύ σας, λέγοντας αστείες ιστορίες και απολαμβάνοντας τον χρόνο που περνάτε μαζί. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να δημιουργήσει όμορφα συναισθήματα για το φαγητό.
  • Μην αναγκάζετε ένα παιδί να φάει. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, αλλά μην τσακωθείτε εάν δεν θέλει. Επίσης, μην αναγκάζεται το παιδί σας να τελειώνει όλο του το φαγητό. Αλλά να θυμάστε, πως δεν πρέπει να το αφήνετε να τρώει συνέχεια σνακ, ειδικά πριν το φαγητό. Όσα λιγότερα σνακ φάει, τόσο περισσότερο θα πεινάσει και θα φάει περισσότερο φαγητό.
  • Συμμετοχή του παιδιού στον προγραμματισμό και την προετοιμασία γευμάτων. Σκεφτείτε μαζί με το παιδί σας συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε. Αφήστε το να συμμετάσχει στον προγραμματισμό των γευμάτων και πάρτε το μαζί σας για ψώνια. Εάν καλλιεργείτε κάποια τρόφιμα ή μπαχαρικά, ζητήστε από το παιδί σας να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Ο ενεργός ρόλος στην καλλιέργεια, στην προετοιμασία και τον προγραμματισμό του φαγητού, θα δημιουργήσει όμορφα συναισθήματα στο παιδί σας και μια καλύτερη σχέση με το φαγητό.

Συμπερασματικά

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές, οπότε να είστε υπομονετικοί. Εάν δεν λειτουργεί τίποτα από τα παραπάνω και το παιδί σας συνεχίζει να μην θέλει να φάει μια ποικιλία τροφίμων, τότε μιλήστε με το γιατρό σας. Μαζί μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες λύσεις και να κατανοήσετε το τι ακριβώς συμβαίνει.